Vedafjell


View Larger Map

Turen opp hit er hyppig gått, det kan du se på gangstien som er godt tråkket. De røde merkene viser klart hvor du skal gå, i tillegg til skiltingen, som du ser helt øverst på bildet her.

Når du har parkert på en av de offentlige parkeringsplassene enten ovenfor eller nedenfor skiskytterstadion, er det bare å ta peiling på skytebanen der. Det er her turen starter fra.

Etter ca. 500 meter på gangvei blir du ledet inn i skogen. Her starter et krevende parti av turen. Det går jevnt oppover her til du kommer til første gjerdeklyver. Da blir det for alvor bratt. Her er det steinete og kraftig motbakke, ta deg god tid, det har ingen hensikt å slite seg ut her.

Etter en stund flater det mer ut og i en periode går det faktisk i utforbakke også. Det spesielle med dette er at du må ta det igjen senere, for vi skal betydelig høyere opp. Halvveis oppe får du god utsikt mot Sviland og i retning Ims.

På veien opp er det store kampesteiner som man legger merke til har fått hjelp fra menneskehender. Hjelpen går i at det er satt opp mindre steiner under dem så de ikke skulle finne på å begynne å rulle ut. Du vil fakisk finne flere av dem på veien opp.

Etter et stykke i åpent og letter parti, slynger turstien seg inn i skog igjen, her blir det igjen noe ujevnt og litt mer krevende å gå. Vi har fått på mail, et par spørsmål om hva en «gjerdeklyver» er for noe, og det har vi tenkt å svare på her.

En gjerdeklyver er som ei gardintrapp, med trinn på begge sider, denne brukes til å komme over gjerder uten at det må lages til ei grind eller port. Håper bildet til høyre her gir et godt overblikk på hva dette er.

Vel ute av skogen etter ca. 10 minutter åpner landskapet seg igjen, og vi gjør oss nå klar for den siste kneika opp til selve Vedafjell. Denne kneika er nok like bratt som den første, men ikke på noen måte så lang.

Igjen er det viktig å ta noen pust i bakken, turen skal være kjekk, ikke et kav og jag. I turtempo må du beregne 1 time og 15 minutter opp denne veien. Turen ned gjøres under timen. Vi har hørt at godt trente idrettsfolk har «gått» opp her på pluss/minus 30 minutter, men du skal vite at dette har ingenting med turtempo å gjøre, dette er konkurranse på høyt plan for topptrente idrettsfolk.

Oppe på toppen er det vidhardt denne dagen, med lavt skydekke, men for en fantastisk utsikt. Vi kan ikke se til verdens ende, men det er like før. Hele Jæren, Sandnes, Bogafjell, Stavanger, Nordsjøen og inn over Lutsi og Sviland ligger for dine føtter her oppe.

Se video fra Vedafjell her !

Vedafjell har trolig fykets flotteste varde, den er svær og nærmere tre meter høy. Og som seg hør og bør er det postkasse med bok til å skrive seg inn i – at du har vært på denne toppen også.

Det er også et anlegg her oppe med stor mast, trolig er det en videreformidler av telesignaler eller TV bilder. Anlegget er stort og har jo alle muligheter for å spre signaler herfra til et større område.

Hvordan komme hit: Med bil til Melshei, turen starter ved skiskytterbanen før du kommer opp til SI hytta. Beregn 2,5 timer på denne turen, så får du nyte utsikten også – pluss en matbit som du har tatt med deg.

Den har ligget der alltid

Vedafjell på avstand

God merking underveis helt opp.

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Normal, Rogaland, Sandnes, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.