Fitjanuten


View Larger Map

Fitjanuten

Nok en tur i Gjesdal dette. Fitjanuten er kjent for å være en av de høyeste toppene i område nært Ålgård. Gjesdal har høyere fjell enn dette, men da må vi til områdene Gilja, Frafjord eller Hunnedalen. Denne plassen er lett tilgjengelig og forholdsvis nære der mye folk bor, så den er mye brukt. Men for mange kan dette være en tung tur.

Det er på mange måter en tur i motbakke dette, men ikke verre enn at den er kjekk.

Parker ved sandtaket

Turen starter på motsatt side av E39, litt forbi Skurvefeltet om du kommer fra Ålgård. Det er dessverre ikke skiltet avkjørsel, så den kan kanskje være noe vrien å finne. Vi forteller hvordan nederst i artikkelen.

Etter du har parkert ved sandtaket hvor det er godt skiltet parkeringsplass, skal du rett til høyre bak sandtaket. Her er det godt merket med blåe merker på stein og på påler. Skiltingen er god hele veien rundt.

Nakent lanskap på deler av turen

Ja, for vi sier rundt. De første 4 – 500 meterne vil være samme trasè både opp og ned, men så deler gangveien seg. På veien opp holder vi oss til den løypa som går mot høyre. Dette er den lengste veien opp, men den enkleste å gå.

Det går litt i avsatser, men det er ikke å legge skjul på at stigningen er betydelig. Bojenuden blir passert på veien opp og du vil oppdage at det er satt opp varder nærmest over alt her.

Fin utsikt i retning Bue

Hvis vi tar utgangspunkt i at en familie skal ha behagelig med tid opp her, vil det fort gå 1:20 time. Trente folk går mye raskere, har du med mindre barn, kan det gå mer tid. Men denne høyre løypa er ganske behagelig lagt opp.

Utsikten etter hvert som man kommer opp i høyden blir praktfull, våren meldte også sin ankomst denne helgen, så turen ble svært vellykket. Siste stykket opp går også i jevn motbakke.

I videoen under ser vi alt fra fjellene innenfor Oltedal, over mot Ålgård, Skurvefeltet og Langevann samt ut over mot vindmøllene på Jæren. Siste delen viser varden på toppen og flere glade turgåere.

Varden på Fitjanuten

Etter å ha betraktet utsikten og det flotte været på toppen, havnet vi i den medbrakte maten. Denne smakte godt. Det var mange ute her i dag, skulle bare mangle forresten, det var jo årets flotteste dag, så langt.

På det meste talte vi 17 personer og fire hunder her samtidig. Det var flere å møte både oppover og nedover, så i dag var det flere som benyttet sjansen til å få seg en flott tur.

Toppen med kikkert og bok til å skrive navnet sitt i

Da det var tid for å gå ned igjen, valgte vi den andre løypa. Denne er kortere, men den er betydelig brattere. Spesielt to partier er meget bratte. Så lenge det er alternativer, er det kjekt å slippe å ta samme tur opp som ned, og her har vi alternativet.

Men turen opp er nok å anbefale å ta ned igjen også, om du har med deg mindre barn eller noen som ikke er vant til å gå i bratte bakker. Selv om vi tror de fleste vil klare dette.

Brattløypa

Denne løypa ned er gjort på under en time siden den er kortere og i bratt utforbakke.

Siste delen av turen møter vi igjen samme løype som vi gikk opp. Denne delen er enklere å gå -og vi nærmer oss nede på dyrket mark igjen.

Vi nærmer oss nå Klugjevann og Auestadåna, altså i området der bilene står parkert.

Her skrives navnet på en annen måte enn alle andre plasser

Hvordan komme hit:  Kjør E39 fra Ålgård og i retning Vikeså. Vi skal ikke så langt. Rett etter siste avkjørsel til Skurve, ca. en snau kilometer, tar du første vei over Auestadåna til venstre. Denne avkjørselen er ikke merket og vil komme nok så brått på deg. Den letteste måen å se denne avkjørselen på, er de “Gule markeringene” på autovernet. Kjør over brua og over den åpne plassen. Du ser da en lang mørkerød driftsbygning til venstre. Ved motsatt ende av denne bygningen ligger det et lite sandtak, her parkeres bilen. De blå markørene starter ved sandtaket. Regner du 1:00 – 1:30 time opp på den høyre løypa, har du greit med tid. Tar du andre veien ned, er denne brattere og kortere. Trolig går du denne på 45 – 60 minutt.

Blanding av dyrka mark og vill natur

Mange mindre topper underveis

Toppen fra avstand

Fin utsikt

Edlandsvatnet og Ålgård

Langevann - drikkevannskilde for nord-Jæren

 

 

Dette innlegget ble publisert i Gjesdal, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.