Grytenuten

Kjøllevikstølen Grendahus

Denne turen bærer deg opp til et av de virkelig flotte utsiktspunktene i Rogaland. Det er flere plasser vi kan si dette om, og denne er en av de virkelig flotte. Utsikten herfra er rett og slett bare magisk. Men det koster, toppen ligger på 862 moh og startpunktet er nesten ved havflaten, så det er mange meter, både opp og ned.

Turen starter fra Kjøllevikstølen Grendahus, her har du rikelig med parkeringsmuligheter.

 

Skilt 20 meter ovenfor parkeringen

Første skiltet finner du rett ovenfor parkeringen og det er ikke noen tvil om hvor du skal gå.

I starten går du på en grusvei noen få hundre meter. Så kommer du bort til en port i tre på venstre side. Du skal inn denne porten, det står nye skilt her også.

Rødmerkingen er god, så det er bare å følge malingsflekkene. Men det er en ting du skal legge merke til på veien oppover og som er viktig for å finne rett vei.

 

Frodig i juli

Det er flere stier og små veier mange plasser underveis. La deg ikke lede til å tro at det er den bredeste og fineste veien du skal følge til en hver tid. Neida, det er det ikke. Derfor, følg rødmerkingen slavisk, selv om den tar inn på smalere stier enn det du kanskje føler ville være naturlig.

Turen starter litt på vei, men det varer ikke lenge. Stigningen oppover er brattest den første halvdelen, her er det for mange et tungt parti. Tar du deg små pauser for å få igjen pusten, så går det greit.

 

Fra utsiktspunktet

Et godt stykke oppe, finner du skilt som viser deg ut på et fint utsiktspunkt, det er bare drøye 100 meter ut dit, så det anbefales.

Vi dveler ikke veldig lenge her, selv om det er fint, blir det bare bedre oppover. Det er en del bekker og små fosser langs ruta, så drikkestasjoner er det flere av.

En plass kan det se ut for at det skal demmes opp et lite vann her oppe da det var gravemaskiner som holdt på å jobbe ?

Der er den

Over tregrensa er selvfølgelig utsikten bedre og vi begynner å få en anelse om hva som venter oss på toppen. Etter flere bakker på mer nakent berg og lynghei nærmer vi oss varden. Denne kommer til syne kun 3-4 minutter før vi er oppe. En liten overraskelse der altså.

Men du store verden for en plass…. for et sted. Ja, du må simpelthen bare få denne turen med deg. Liker du fjellturer med god utsikt, er denne turen «en nødvendighet». Riktig god tur.

 

Hvordan komme hit:  Vi kjørte bil fra Stavanger til Judaberg på Finnøy. Herfra tok vi ferja til Hebnes. Ferja skal innom mange plasser underveis, så det tar drøye to timer på båten. Når vi kjører i land på Hebnes er det bare ca. 15 minutter å kjøre til du er ved Grendahuset, der turen starter. Alternativ rute fra Stavanger er ferje til Tau, kjøre til Hjelmeland. Ferje over til Nesvik. Videre over den nye Sandsbrua og følge skiltingen mot Hebnes. Da kommer jo startpunktet 15 minutts kjøring før du kommer ned til Hebnes. Det er en tur merket som «Rød» dette. Det vil si at den regnes for å være krevende. I turtempo bør du regne 2,5 time opp og 2 timer ned igjen. Dette er i ren gangtid. De fleste trenger sikkert pauser underveis, da kommer denne pausetiden i tillegg. Toppen må du bruke god tid på, her er det en imponerende varde og kikkert. Utsikten i alle retninger et bare fantastisk. Vi anbefaler at du setter av mellom 5 og 6 timer på hele turen.

Toppen på Grytenuten

Klikk på kartet for større visning

Her kjører du inn å parkerer

Du skal inn gjennom denne porten i tre.

Disse skiltene finner du ved porten på bilde over

Følg rødmerkene nøye. Første del på vei

Mange drikkekilder oppover

Det er mye stigning i starten

Vi spiser høydemeter

Til utsiktspunktet

Sjarmerende bekk

Det er flere av dem her oppe

Mye god motbakke

Godt drikkevann

Nydelig tur oppover

Ser du stien ?

Fin liten bekk høyere oppe

Vi er enda ikke oppe

Sommergrønt

Nytt lite vann med et informativt skilt

Da var vi fremme

Ikke noe negativt å si på denne utsikten

Imponerende varde

Nydelig fra 862 meter over havet

Zoomet bilde

Borterst der ser du Sand og starten på Saudafjorden

Zoomet bilde

Turen anbefales på det varmeste

På vei ned igjen

Tilbaketuren samme vei.

Dette innlegget ble publisert i Rogaland, Suldal, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.