Kalvatoknuten


Vis større kart

Startplassen i Ørsdalen

Startplassen i Ørsdalen

Turen til Kalvatoknuten kan gås fra to plasser. Vi har valgt å starte i Ørsdalen. Dette er trolig også det mest brukte utgangspunktet for turen opp hit. Men la det være sagt med en gang, dette er ikke turen for nybegynnere. De yngste barna bør få slippe å være med på turen opp til Kalvatoknuten. Mye stigning og bratt stigning gjør turen trolig i tyngste laget,  for de yngste. Turen starter fra parkeringsplassen i Bjordal, denne ligger lengst inne i dalen.

Oppi bakken

Oppi bakken

De første 700 meterne av turen går på grusvei, deretter skal vi rundt et jorde og over ei lita elv. Nå starter vi på turens tyngste parti, vi skal opp Bjordalsbrekka. I denne bakken får du varmen opp, her går det rett opp og stigningen er 400 høydemeter.

Det er egentlig bare å ta det “piano” oppover, noen plasser bruker du vegitasjonen for å komme deg videre. På toppen flater det mer ut heldigvis.

Multer

Multer

Det er viktig med drikke på disse turene, har du ikke nok med deg, er det rikelig anledning å bunkre opp underveis i bakkene her.

Vi fant multer flere plasser. Blåbær så det også ut til å være rikelig av. Noen av disse var sågar plukkeferdige også. Myrull var det i store mengder, men kanskje ikke nødvendigvis bare der du skulle tro, i myrene ? Denne trives tydeligvis flere plasser.

Myra

Myra

Etter å ha gått i et slakere parti, flater det helt ut og vi kommer ut på et større myrområde.

Dette partiet kan være noe fuktig og det er derfor nyttig å ha tette fjellsko på beina. Ved enden av myra starter oppstigningen til toppen vi skal til. Denne skal bestiges fra baksiden, så det blir å gå rundt fjelltoppen først. Ved bunnen av siste bakken åpenbares det en utsikt som bare må oppleves.

Flott utsikt

Flott utsikt

De siste metrene opp går lett og på toppen ligger det noen store steiner. Postkassen med boka du skriver deg inn i er festet til en av disse steinene. Er du i tillegg med i konkurransen “På topp i Dalane”, er det også tang til å klippe i heftet ditt med.

Bruk tid på toppen og få med deg den storslagne utsikten. Det er ikke mange plasser som kan måle seg med dette. God fornøyelse.

Skiltet i Bjordal

Skiltet i Bjordal

Hvordan komme hit:  Kjør fra Vikeså og i retning Byrkjedal. Etter 13 kilometer i den retning, kommer du til krysset som viser vei til Ørsdalen og Stavtjørn. Når du kommer ned i Ørsdalen fortsetter du mot Bjordal og parkeringsplassen der inne. Her starter turen. Er familien på tur, må du regne 2,5 time, kanskje mer opp. Tilbake, litt mindre tid. Det går fort mellom 4,5 og 5 timer å gå her. Pauser kommer i tillegg. Så sett av 5 til 6 timer, da har du rikelig med tid. Så er det den samme gamle leksa, godt vante fjellfolk går selvfølgelig turen raskere.

Bjordal

Bjordal

Litt oppe i bakken

Litt oppe i bakken

Det stiger her

Det stiger her

Høyere oppe

Høyere oppe

Drikkeplass

Drikkeplass

Høyt oppe her

Høyt oppe her

Myrull

Myrull

Godt skiltet oppe i heia

Godt skiltet oppe i heia

Ørsdal bakerst

Ørsdal bakerst

Vi så ørn på toppen

Vi så ørn på toppen

Flott fjellformasjon

Flott fjellformasjon

Sa noen at det ikke var varde her ?

Sa noen at det ikke var varde her ?

Joda, upåklagelig utsikt

Joda, upåklagelig utsikt

Ny myr

Ny myr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Bjerkreim, Gjerdeklyver, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.