Preikestolen


Vis større kart

Godt skilt

Godt skilt

Turen til Preikestolen er ikke bare Rogalands mest populære, den er også Norges mest besøkte turområde, hvis du regner antall besøkende. Denne flotte lørdagen i juli var det rene folkevandringen opp til «Stolen». Vi vet ikke antallet, men det må ha vært på tusenvis av mennesker. Sjelden har jeg opplevd så mange gå i kø, ute i ville fjellet. Det er nok mer riktig å si, aldri har jeg opplevd dette. Men det har sin sjarm også.

Flott langs løypa

Flott langs løypa

Tror jeg har mine ord i behold når jeg sier det var flere utenlandske turister her denne dagen, enn det var norske. På språket kunne vi konstatere at det var mye folk fra de øst-europeiske landene her denne dagen.

Det er gjort flere utbedringer i den merkede løypa opp til Preikestolen de seneste årene. Størst betydning har nok utbedringen våren 2013 hatt. Her har det blitt gjort mye i urene.

Ny standard

Ny standard

Dette har gjort at turen opp er blitt tilgjengelig for flere. De to store steinurene er nå  blitt betydelig enklere å forsere en det de har vært før. Preikestolen ligger 604 meter over Lysefjorden og er et maiestetisk skue, både fra fjorden og ifra toppen.

Nå er det ikke lenger bare Rogalendinger som har fått øynene opp for denne perlen, hele landet og store deler av Europa kommer nå hit for å nyte opplevelsen.

Rene folkevandringen

Rene folkevandringen

Skiltene forteller at du må regne to timer å gå opp, og snaue to timer tilbake igjen. Er du i noenlunde grei form, går du litt raskere enn dette. Men ta tiden til hjelp, turen er fin underveis og fantastisk på toppen.

På sommeren må du regne med å møte store mengder folk som skal opp, og da blir det en del kø-gåing. Veien oppover er for det meste bred og god, så dette byr ikke på store problemer.

Badevann

Badevann

På vei opp kommer du til et flott sted som egner seg godt for dem som ønsker å ta seg et bad. To små vann ligger flott til på hver sin side av gangveien.

Her er du godt og vel halvveis oppe, og de bratteste partiene er unnagjort. Herfra og opp er det mye flatere og enklere å gå.

Snaue to timer etter du har parkert bilen nede ved  hytta, er du oppe på stolen. Det to filmene under forteller hvordan det ser ut her.

God trafikk

God trafikk

Hvordan komme hit:  Kommer du fra Stavanger, er det enklest å ta Tau ferja og kjøre til prekestolen via Jørpeland. Er du fra Sandnes eller Jæren, er det enkleste å reise om Lauvik – Oanes sambandet og opp til Prekestolhytta. Begge veier er meget godt skiltet. Beregner du et par timer opp og et par timer ned igjen, skal du ha greit med tid. Legger du inn en time på toppen og nyter plassen der, har du fort en tur på 5 timer fra du går fra bilen.

Preikestolen

Preikestolen

Mye folk

Mye folk

Utsikt i retning Lysebotn

Utsikt i retning Lysebotn

Klippen

Klippen

Flott plass

Flott plass

Ser farlig ut

Ser farlig ut

Mer av stolen

Mer av stolen

Godt merket og skiltet

Godt merket og skiltet

Lysefjorden

Lysefjorden

Badeplass

Badeplass

Det bades

Det bades

Du er ikke alene her

Du er ikke alene her

Stavanger i det fjerne

Stavanger i det fjerne

Mye godt arbeid lagt ned her

Mye godt arbeid lagt ned her

Folk trives

Folk trives

Fjellstua

Fjellstua

God oversikt

God oversikt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Forsand, Gjerdeklyver, Normal, Rogaland, Strand, Tid: 1 - 3 timer, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.