Hardhausen 2018

Jøsnesheia er større enn mange forventer seg…

Det er relativt sjelden vi er med på fellesarrangementer, men det hender. Denne turen er det. «Hardhausen 2018» på Jøsneset i Hjelmeland er en, for mange, svært tung tur, og det er viktig å få frem at dette er ikke turen du tar, om du ikke har noen turer i beina fra før. Men for en lykkens dag det ble dette. Vi startet fra gården på Åsland og tok Brattbakken opp til Herefjellet og Norda Høgaste først.

Brattbakken opp fra Åsland mot Herefjellet (Norda Høgaste)

Du tar mye av høydemeterne på turen opp her, det er bratt, men utrolig flott utsikt. Ta deg tid å se deg tilbake underveis i bakken, mye av den flotte utsikten vil du altså få, bak deg. Du kommer først opp til en fin avsats, med flere skilter, så går du videre og kommer opp til et sjarmerende tjern. Men det er bare en avsats dette også, Brattbakken fortsetter nå videre til Norda Høgaste.

Tjernet

Her på Herefjellet er utsikten så god, at det neppe går an å få vist det på bilder, men vi får forsøke likevel. Har du ikke vært her, må du sette plassen på lista di for fremtidige turer.

Utsikt fra Norda Høgaste

 

 

Fra Herefjellets høyeste punkt, Norda Høgaste

Og postkasse er det selvfølgelig

Du er ikke alene på et arrangement som dette

Men vi skal videre, Hardhausen er lang, så det er bare å ta beina fatt igjen. Nå skal vi ned til Skiftunstølen, dette er et lettgått parti som krever mye mindre krefter.

Vi skal ned i dalsøkket der fremme. Gunlanuten i bakgrunnen

Flotte vårfarger å vandre i

Skiftunstølen

Herfra blir det noen få hundre meter på grusvei før vi tar av til venstre ut i heia igjen. Skiltingen er helt utmerket, så det er intet problem.

God sti og fine røde merker

Skiltkryss til Valafjellet

Hvilken rekkefølge du vil ta fjellene i, betyr nok ikke allverden, vi valgte å ta dem på rekke å rad oppover. Den første avstikkeren du kommer til er mot Valafjellet. Vi tok av dit. Halvveis oppe i bakken etter at du har tatt av mot Valafjellet, finner du merket vei videre mot Røssenibben og Gunlanuten. Skiltet forteller Gunlanuten.

Der kommer varden på Valafjellet til syne, 713 meter over havet

Valafjellet

Utsikt mot Hjelmeland fra Valafjellet

Igjen etter en matpause, så er det å fortsette turen. Vi skal til den tredje toppen som lyder navnet Røssenibben, denne er fem meter høyere, altså 718 meter over havet. På vei dit hadde arrangøren satt ut en drikke og spisepost, noe som kom godt med. Denne lå ved Gunlabu, som er krysset til avstikkeren ut til Røssenibben.

Det er flott i heia nå i mai

Saft og Peanøtter

På vei ut til Røssenibben som du ser rett frem

Mange på toppen og flere er på vei dit

Da var vi oppe

Utsikten fra Røssenibben er magisk

Der over til Valafjellet som vi har vært på

Innover Jøsenfjorden

Mye folk på Røssenibben

Men igjen må vi videre. Vi skal til Kongen av Jøsneset, høyeste fjellet, Gunlanuten, 829 meter over havet. I høyden var ikke fargene helt som ved havet enda, men det kommer seg etter hvert. Vi starter på turen tilbake til Gunlabu (Drikkestasjonen).

Gunlabu og merket sti oppover til Gunlanuten

Litt snø igjen og utsikten begynner å komme

Merkingen er som vanlig prima

Her ser du «Mini Besseggen» på vei til Gunlanuten

Toppen. Gunlanuten

Beviset

 

 

Rett frem ser du Herefjellet vi var på først

Erøy, Erfjord og Erfjordbrua

Men vi må rekke ned til Fosstemmen der arrangøren har sin base. Det er bare å følge stien tilbake til grusveien. Når du kommer til veien, tar du å følger denne nedover mot venstre. Etter et par kilometer ser du gapahuken på andre siden av Fosstemmen. Her var det kaffe å få, og kaker. Saft og premier, samt konkurranser. Et prikkfritt arrangement altså. Hardhausen, selve turen er over her. Tar du ingen snarveier underveis, men følger merkingen, har du en tur på ca. 20 kilometer og drøye 1000 høydemeter. Men vi skal jo tilbake til Åsland der bilen står parkert, så vi må legge til 3,5 kilometer til, selv om dette ikke er med i selve «Hardhausen 2018». Turen tilbake til Åsland er lett og går som en lek.

Ned veien til Fosstemmen

Ubeskrivelig flott

Zoomet bilde på vei ned

Der ser du gapahuken ved Fosstemmen

Så er det sjarmørettappen tilbake til Åsland

Som å være i et eventyr

Takk for turen folkens

Klikk på kart for større visning

Klikk på kart for større visning

Hvordan komme hit: Kjør fra Tau til Hjelmeland, og ta fergen over til Nesvik. 100 meter over ferjekaien på Nesvik tar du inn til venstre, merket Skiftun. Fortsett denne veien til du kommer til skiltkrysset opp til Åsland. Du skal denne veien helt til endes. Her starter turen. (Først litt til venstre ved steingarden, så gjennom porten) Tidsbruk er alltid vanskelig, men i turtempo og med alle pauser regnet med, går det fort 6-7 timer. Vi gikk ingen snarveier, men fulgte rødmerket sti hele veien. Noen vil også måtte bruke mer tid.

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hjelmeland, Rogaland, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.