Året 2008 var kulturåret i Stavanger og de omliggende kommuner. Det ble arrangert mye forskjellig det året. Alt fra konserter, utstillinger, presentasjoner av Rogaland og mye annet. Noe av det mest spesielle som ble laget til, og som eksisterer den dag i dag, er «Kulturstien på Bru i Rennesøy. Det kan se ut som det er en «Venneforrening» som er inne og holder stedet ved like i dag, og det er fint. Men hvis det offentlige har trukket seg ut, er nok dette årsaken til at det er blitt avgiftsbelagt parkering her ute.
Det er ikke mange kronene og det ser heller ikke ut som det håndheves mer enn at det blir appelert til folks samvittighet. Samtidig er dette noe som sprer rundt seg, flere og flere parkeringsplasser ved turstier og andre severdigheter blir avgiftsbelagt. Dette er en uting som må stoppes. Dette er det offentligets ansvar. Men la oss nå glemme dette og gå i gang med selve turen. Naturen er flott her ute, værhard, variert, til og med spektakulær og absolutt og anbefale.
Når det gjelder kunst og kultur, er det sikkert like mange meninger som det finnes mennesker. Derfor vil vi ikke forsøke å felle noen dom over selve severdighetene, ut over å vise en del bilder. Da kan du bedømme selv og kanskje helst la deg friste til å ta turen selv og oppleve dette.
Men det er spesielt, ingen tvil om det. Tavlen på bildet til venstre forsøker å forklare noe av dette. Klikk på bildet for større visning.
Første del av turen går i noe kupèrt terreng, litt opp og ned og gjennom skog og mer åpne områder. Noe av det første vi kommer til er en innegjæring med plantede busker og trær.
Videre til trær med oppslag hva du kan lytte til. Ett stykke senere dukker det opp noen ellementer der barn kan klatre i trærne. Mye tauverk er benyttet i dette arbeidet. Fikst funnet på og det passer godt inn. Og så er det altså kultur dette.
For en som meg, som ikke er så bevandret i kulturens mangfoldige verden, blir jeg overrasket av mye her ute. Det er lagt ut flere treanretninger, små bruer i kupèrt landskap og ikke minst veiskilt som varsler kryss midt ute i heia.
Sannelig møtte vi ikke en ufo her ute også. Om det skal symbolisere det, vet jeg ikke, men det var det første jeg tenkte på når jeg kom over den. Men det så ikke ut til å forstyrre sauene i området som var ute med sine nyfødte lam.
Sittegruppe i stein må selvfølgelig være tilgjengelig på et sted som dette, det er klart. Her har du en relativt naturlig sittegruppe midt i naturen.
Men vi skal ut til turens utkikkspost, noe som har fått navnet «Bruhåve». Dette er nok turens høyeste punkt. Skal vi våge oss på en gjetting her, vil jeg tro det er snakk om 40 meter over havet.
Her ute er det meget værhardt, noe videoen viser i bilde og lyd.
Det var vanskelig å holde kamera rolig under disse opptakene, men vi får ta det med som et bevis på at vinden tok godt tak i oss her ute. i tillegg til varden var det også satt opp en merkelig form for stol i stein, dette også i regi av kulturstien.
Legg merke til varden i bakgrunnen. Her har du god utsikt mot Mekjarvik, Tungenes fyr, Kvitsøy, Karmøy og Sokn. I tillegg får du hele Boknafjordens innseiling midt i ansiktet.
På veien tilbake følger vi gammel kjerrevei. Her er det lite å berette fra, kanskje bortsett fra noen rare greier som var gresskledd ute på et jorde. Hva dette er, vet vi ikke.
Til slutt får vi minne om at det er beitedyr på området her, ta hensyn til det. Lukk alle grinner og hold hunden i bånd om du har med deg det. Turen anbefales på det varmeste, selv om vi må innrømme at det var mye her vi ikke skjønte noe særlig av.
Hvordan komme hit: Med bil fra Stavanger. Kjør gjennom den første undersjøiske tunellen i retning Rennesøy på E-39. Ta av ved den gamle bomstasjonen på Sokn, skiltet «Bru». Følg veien helt ned til kaien på Bru og hold mot høyre. Det siste stykket er godt skiltet. Bilturen fra Stavanger og ut hit tar ca. 25 minutt hver vei. Rundturen å gå, selve «Kulturstien» tar ca. 1:40 time. Regner du 2 timer, har du god tid til en matpause også.