Hellandsnuten og Hellandsstølen

Hellandsnuten

I dag har vi vært på Hellandsnuten. Da vi kom opp bestemte vi oss for å gå videre innover til Hellandsseteren i tillegg. Dette blir da en fin rundtur på drøye 12 kilometer. Vi startet fra Kløv, og all informasjon om denne turen er med utgangspunkt fra Kløv. Dette er også turens sluttpunkt. Vi kjørte inn til Sand i Suldal og kommer du fra Stavanger tar RV13 til høyre ved YX stasjonen ovenfor Sand. I dette krysset skal du til venstre ca. 200 meter og ta inn til høyre, merket Grov. Når du kommer over brua tar du til venstre og kjører til veiens ende, ved snuplassen. Vi parkerer her. Det er to veier å starte å gå fra snuplassen, du tar den mot venstre. Du går forbi et redskapshus, inn en port, og noen få hundre meter til. Da kommer du til et nytt kryss med mange turskilt. Du skal opp til høyre her, følg skiltet «Hellandsnuten».

Snuplassen og vi skal inn veien med skiltet der fremme
Du ser taket på redskapshuset der borte, du skal forbi dette.
Videre gjennom porten og på denne veien til neste kryss
Etter noen få hundre meter møter du disse skiltene, du skal opp til høyre her
Følg skogsveien oppover, du tar mye høyde her

Ved bilen er du under 50 meter over havet, og vi skal opp til 747 meter over havet, på relativt kort avstand. Da blir det bratt, sånn er det bare. Skal dere kun gå til Hellandsnuten og tilbake, blir turen merkbart kortere, men vi har altså valgt rundturen om Hellandsstølen. Tilbake til traktorveien, her går det bare oppover, hele tiden. Men på et punkt så kommer du til et nytt skiltkryss, dette leder deg ut i naturen og bort fra veien. Og synes du at det har vært bratt til nå, så kan jeg trøste med at det blir bare brattere og brattere. Det er godt merket oppover, men det er noe krevende å gå da det bærer rett til værs i perioder.

Her tar du av fra traktorveien og ut i heia. Jeg målte lengre avstand fra dette krysset og opp til Hellandsnuten, enn hva skiltet viser.
Merkingen er god, men herfra blir det skikkelig bratt
Vi får pustet ut på noen avsatser oppover
Her oppe på neste avsats. Utsikten kommer snikende nå
Ser du varden der oppe ?
Vi zoomer.. der ja
Vi snur oss, joda høyden vises nå
Zoomet bilde, men vi nærmer oss toppen
Siste platå under, og fjorden bak er Saudafjorden

Nå har vi kommet så høyt opp at det meste av trær og vegetasjon er under oss. Vi er fortsatt ikke helt oppe, men som du ser begynner vi å få en aning om utsikten vi får. Siste kneika opp står igjen, og den er bratt.

Sand under oss, og Vindafjorden bakerst
Ser du den frekke flua som ville være med på bilde. Linselus ?
Siste innspurt mot toppen. Ikke lang. men bratt
Her må du ta i bruk både armer og bein
Der var vi oppe på Hellandsnuten. 747 meter over havet
Flott varde med postkasse og bok… og da vet du resten…
Bak – Vindafjorden
Det går ei regnbyge langt der borte
Lite rom for tvil her
Du ser Sand der nede
Sandsfjorden. I krysset helt til høyre går Saudafjorden inn øverst og Hylsfjorden inn nederst
Saudafjorden og Hylsfjorden
Zoomet bilde. Nå ser du hvor lite land som skiller Sandsfjorden og Vindafjorden
Kraftig zoom. Så lite skiller
Siste bilde fra nuten
Fra Hellandsnuten

På toppen her kan du velge å gå samme vei tilbake. Det er den korteste veien. Vi skal ikke det. Vi skal inn til Hellandsstølen, og dette er en rundtur som gjør turen lengre. Denne rundturen treffer det krysset der vi gikk fra veien og ut i terrenget på vei opp, på tilbaketuren. På toppen er det ikke noe skilt som viser veien, men det er godt merket. Det er kun to alternativer her, ned samme vei du kom opp, eller videre innover fjellryggen. Det er den siste der vi skal ut på nå.

Vi følger røde merker innover fjellet, motsatt av der vi kom opp.
Du verden så fint det er innover
Hylsfjorden der nede
Sommeren er kommet
Flott terreng å gå i
Vi nærmer oss Hellandsstølen

Etter hvert nærmer vi oss Hellandsstølen. Her er det en periode hvor det merkes noe rart, etter mitt hode. Jeg mistet merkingen, men finner den igjen, etter noe leting. Her kunne det med fordel vært gjort noe. Nok om det, jeg finner merkene igjen etter litt leting, og rundt en fjellnabbe, så ser jeg stølen.

Det gamleste huset er dekket av grantreet midt i bilde
En dusj er viktig
Hellandsstølen
Der ser du det gamle huset på stølen
Vi kommer FRA der det står mot Hellandsnuten 2,1 km. Skiltet er nok en veiviser for dem som går først til stølen. Vi skal tilbake igjen og følger røde merker motsatt vei.

Fra stølen her er det ca. 3 kilometer bort til krysset der vi tok av fra traktorveien på vei opp til Hellandsnuten. Det har gått ned en del til stølen her, og det fortsetter nedover hele tiden til dette krysset. Så vi fortsetter tilbaketuren.

Joda, det er bare flott her
Vi er kommet ned i skogen igjen
Og der er vi tilbake i stikrysset vi gikk opp fra…. på vei opp.
Da er vi på vei ned traktorveien igjen, den samme vi gikk opp. Takk for turen

Hvordan komme hit: Se øverst i artikkelen, der står beskrivelsen. Hele runden er godt merket, bortsett fra det stykke før vi kom ned til Hellandsseteren, der ble jeg satt ut et stykke. men du finner frem. Hele runden er på 12 kilometer og det er ca. 700 meters høydeforskjell. Har du litt trening i beina, så er dette en praktfull tur. Tidsforbruk er alltid vanskelig å si noe om. 4,5 til 5 timer i gangtid i turtempo. Legg til litt for pauser. 5 til 6 timer da… ?

Skisse av turen
Turen går her
Slik går turen
Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Rogaland, Suldal, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.