Musahålå og Homsevann

Musahålå

Først 15-20 min. på vei

Vi har tenkt oss en ny tur til Høgjæren og Hå kommune. Denne gang skal vi besøke Musahålå og Homsevann. Fra startpunkt på Herredsvela var det tidligere merket og skiltet inn, men det er det ikke lengre, bare en kort liten periode inne i heia. Men tydelig sti gjør at du finner frem. Vi starter på grusvei de første 15-20 minuttene. På bilde til venstre ligger det ei bru du går over  nok så midt i bilde.

 

Her MÅ du gå av veien

Etter den brua fortsetter du på veien noen hundre meter til, inntil du kommer til den avstikkeren du ser på bilde til høyre her. Det er viktig at du finner denne og fortsetter på tydelig sti videre. Det er noe fuktig i terrenget, så fjellsko/fjellstøvler er å anbefale. Den tydelige stien går nå ned mot et vann hvor det er lagt opp plank for å passere i vannkanten. Flott laget til for å komme videre.

 

«Trekantbrua»

Det går litt opp og ned en periode etter dette, men vi snakker ikke om noen bratte bakker, mer ujevnheter i landskapet. Etter hvert kommer du bort til ei bru, som vi kaller for ei «Trekantbru», du skal over denne. Under her kommer vannet fra Homsevann når det er fullt der. Ca. 50 meter på andre siden av brua deler stien seg i en slags «Y» formasjon. Ta først opp til venstre mot Musahålå».

 

Det er ikke hun som har bodd her

Herfra er det merket med blåe påler de ca. 400 meterne opp til Musahålå. Merkingen er bare her. Musahålå er en huleinngang i fjellet på ca. 4 meter. Skilt på stedet forteller at folk har bodd her. Denne hula hadde nok ikke vært enkel å finne om det ikke hadde vært god sti og merker opp. Etter å ha lest oss opp på skiltet fortsetter vi videre mot Homsevann. Vi er kjent så vi tar snarveien over til den andre stien.

 

Fin sti å gå på innover

Til dere andre vil vi anbefale å gå de 400 meterne tilbake mot «Trekantbrua» og ta den andre stien opp i «Y» formasjonen. Denne er ikke merket, men svært tydelig. Fortsett på denne stien til du kommer til Homsevannet. Her kan du gå helt ned til vannet og finne fin rasteplass. Vær OBS på at vannet er regulert, noe som tydelig går frem av isen på vannet, se bildene. Fra brua og inn går det ca. 20-30 minutter.

 

Homsevann

Nede ved strandkanten har du utsikt over store deler av vannet. På motsatt side, helt bakerst har du fin utsikt til Bjørndalsniba, toppen som ruver i terrenget rundt her. Vi benyttet sjansen å tok nistepakken her nede. Isen på vannet krøller seg i alle retninger her, det er nok for at vannet er regulert og at vannstanden derfor kan variere. Etter pausen følger vi samme spor tilbake til Herredsvela, uten å gå opp igjen til Musahålå da…

 

Hvordan komme hit:  Kjør til Brusand på Jæren. Ta av på veien mot Bue. Lenge før du kommer dit, kommer du til krysset som viser vei inn til Herredsvela. Du kjører denne veien så langt du kan komme, gjennom gården. Parkeringsplassen og tavla står her. Hele rundturen med pauser og fotografering brukte vi ca. 3 timer på.

Mye fint å se langs veien i starten også

Veien er fin å gå på den

Her skal du av veien. Viktig å gå rett her. Tydelig inngang fra veien og her begynner stien

Her starter stien, dette bildet er tatt kun noen få meter av veien fra bilde over

Fint lagt til rette

Start ved den røde prikken

Vinteren er i ferd med å slippe taket

«Trekantbrua»

Stien opp til venstre etter brua har blå påler mot Musahålå

Infoskilt

Musahålå, 4-5 meter dyp

På vei mot Homsevann

Nesten fremme

Homsevann har fortsatt is…

Homsevann med Bjørndalsniba helt bakerst

Bjørndalsniba zoomet inn

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, , Lett, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.