Sokkaknuten

Zoomet bilde av Lysefjorden

Skilt ved parkeringsplassen

Påskeaften 2018 er vi klar for en tur som starter like ovenfor ferjekaien på Oanes i Forsand kommune. Turen er merket som en rundtur, men du kan velge å ta samme vei tur/retur om du ønsker det. Vi gikk rundturen, kjekkest det når muligheten er der. Bli med til området ved Lysefjordens utløp. Turen starter midt i hyttefeltet som har navnet «Lysefjord Hyttegrend». Opp i rundkjøringen 500 meter fra kaien.

 

Første del, brua til høyre

Fin parkeringsplass er det også for oss turgåere, trolig plass til 10-12 biler. Når du kjører inn i selve hyttefeltet, kjører du ned mot servicebygget, herfra er skiltene mange og gode, så da sier alt seg selv. Starten av løypa er også godt merket med skilt, så her finner alle frem. De første 10-15 minuttene er det litt kupert bortover og du har stort sett Lysefjordbrua i syne til høyre. Etter ca. et kvarter, blir turen annerledes.

 

Forsand

Du kommer til et bord, liknende det du finner på rasteplasser langs veien og et stiskille. Her starter oppstigningen til Sokkaknuten. Herfra er det kun motbakketur vi snakker om, vi skal opp disse 341 meter over havet. Ta deg en pust i bakken og få med deg Oanes, Forsand, Uburen, Bergefjell og Lysefjordbrua etter hvert som du går. Flott utsiktstur dette.

 

Bildet er zoomet kraftig

Etter 45 minutt til 1 time så er du oppe ved varden. Det er en fantastisk utsikt inn Lysefjorden herfra. Flere fjell har du også panoramautsikt til fra denne toppen. I tillegg har du full kontroll på ferjesambandet Oanes Lauvvik herfra. Nordover ser du inn til Stavanger og lengre bak Rennesøy og utløpet av Boknafjorden. I tillegg ser du rett ned på Lysefjordbrua. Her er det vel verd å ta seg en skikkelig pause for kaffe og fotografering.

 

Utsikt nordover på vei ned

Vi går som sagt rundturen, ikke samme vei tilbake. Stien er tydelig rødmerket og vi går noe i retning nord i starten. Men det blir fort litt slalåm inn til vi når skaret som tar oss de fleste høydemeterne ned igjen, bratt ja, men god sti. I bunnen her flater det ut og det blir mye lettere å gå. Et lite stykke på en slags traktorvei og de siste 300 meterne på asfalt før vi er nede ved Hyttegrenda igjen. God tur.

 

Hvordan komme hit:  Kommer du over med ferje fra Lauvvik til Oanes, er det bare 400 meter å kjøre etter du har kommet i land, til du er i en rundkjøring. I denne rundkjøringen tar du opp til venstre. Etter ytterligere noen få hundre meter kjører du ned til Lysefjord Hyttegrend. Her starter turen. Rundturen tar ca. 2 timer, så får vi ha forståelse for at noen går raskere enn dette, og andre må ha mer tid. Sett ivertfall av 2,5 timer.

Skiltet i Hyttegrenda

Flott parkeringsplass

Rødt merke, turstart
Blått merke, målet for turen

Godt merket

Sti og merking er upåklagelig

Det begynner å bli bratt

Kikk deg rundt på vei opp

På andre siden av Lysefjorden, Bergefjell (Zoom)

Starten av Høgsfjord helt borterst

Varden på toppen, Forsand bak

Lysefjordbrua

En båt er på vei inn Lysefjorden

Mot Stavanger

Lysefjorden sett fra Sokkaknuten

Zoomet bilde av Lysefjorden

Fantastisk utsikt

På vei ned igjen, på andre siden, rundturen

Mot slutten av den bratte nedstigningen

Siste 300 meterne på vei.

Dette innlegget ble publisert i Forsand, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.