Snønuten fra Jonstølen

Snønuten der oppe

Snønuten er en topp vi har hatt lyst å besøke lenge, så det var på høy tid vi kom oss opp. Med kjekt turfølge som guidet oss opp, gikk dette som en drøm. Første del av turen er rødmerket, resten er nødet (vardet) til toppen. Ikke for å ødelegge turbeskrivelsen videre, men her skal du ha hatt noen turer i beina, før dette blir kjekt. Du skal opp tusen høydemeter. Har du treningen, blir dette flotte saker og det er bare å anbefale.

Jonstølen turisthytte

Vi reiste innover og overnattet på Jonstølen turisthytte for å starte turen  neste morgen. Hytta ligger kun 15-20 minutters gange fra veien, så den etappen er grei. Vår turbeskrivelse starter og slutter ved hytta, så får du bare ha i bakhodet disse 15-20 minuttene hver vei fra veien og til hytta. Vi går over elva nedenfor hytta og følger rødmerket sti mot Stranddalen turisthytte. Men for all del, vi skal ikke på noen måte så langt. 

Over brua, rett nedenfor hytta

Veldig lettgått i starten

Etter noen hundre meter kommer du hit og følger mot Stranddalen

I starten av september begynner høstfargene å komme her oppe

Det er blitt høst ja

Det stiger jevnt og trutt. Etter en snau time er vi oppe i starten av Kyrkjesteindalen som vi følger en kort periode. Når vi kommer opp til Nedre Reindalen forlater vi den rødmerkede stien og følger bekken oppover som kommer ned denne dalen. Det er noe sti og du vil finne nølinger (varder) som viser veien videre. Som mange vet, er det ikke alltid du kan gå raskeste vei du ser på kartet, dette gjelder også her.

Vi følger skaret opp til venstre her. Nedre Reindalen

Sjekk de flotte fargene

Her har vi startet på stigningen opp Nedre Reindalen og ser oss tilbake

På toppen av denne dalen merker du på vegetasjonen, at du er høyere oppe

Men dette er bare starten, vi har nå fulgt nølingene en stund, og det fortsetter vi med helt til topps. Nødlingene viser oss vei opp et nytt skar som nødvendigvis ikke er raskeste vei mot Snønuten, men det er nok den beste veien. Det er bare å krumme nakken, for her går det bare oppover. Vi passerer et lite vann og noen snøfonner, som fortsatt holder stand fra sist vinter.

Oppe på neste avsats ligger det flere små tjern

Felles for dem alle er at vannet er krystallklart

Vi nærmer oss Snønuten. Fra vi ser den for første gang, er det påfallende hvor mye lengre det er opp, enn hva det kan se ut for. Legg også merke til snøen som holder seg i enkelte fenner fortsatt. Landskapet i denne høyden er stort sett bare fjell og stein, vi er nå kommet opp i over 1200 moh. Snønuten ligger på 1604 meter over havet, så det er bare å stå på. På bilde under ser du hvordan fjellet her oppe får «gjennomgå». Artig formasjon.

Fra gammelt av eller vær og vind ?

Det er ikke mye som vokser i denne høyden

Men flott er det

Det var litt disig første del

Ser du varden på Snønuten der oppe ?

Nesten oppe

Endelig oppe. Varden er i ferd med å rase ut på ene siden.

Da var vi der, 1604 meter over havet, og det er bare stein og fjell som gjelder her. Utsikten er formidabel, Her ser vi «ned» på Blåsjø som ligger et godt stykke lengre sør. Vi ser Kaldevatn og Såta, nordover ligger Skaulen og Kyrkjenuten. Hadde det vært klarere i været, regner jeg med vi kunne sett Rogaland høyete fjell også, Vassdalseggi. Været ble bare bedre når vi kom opp, så vi brukte lang tid her, god mat, vann og kaffe smakte fortreffelig. I turtempo brukte vi 3,5 time opp. Pauser kommer i tillegg. Litt mindre ned, også her kommer pausene i tillegg. Regner du snaue sju timer i gangtid, så er det kanskje noe der du havner, i turtempo. legg til tid for pauser underveis og en for rast på toppen. Da går det fort åtte til ni timer. Vi målte turen til 16,35 kilometer tur/retur.

 

Plate på toppen

Helt bakerst ser du Blåsjø

Ikke mye vegetasjon

Litt dis i luften

Dis, men likevel en strålende plass dette

Varden

Sola kommer på besøk

Mot Såta

Alt blir finere i solskinn

Vi er på høyde med skydekke

Snønuten

Men alt har en ende, også denne turen. Etter en lang pause på toppen, så bærer det tilbake til hytta. Temperaturen steg i takt med at sola kom frem, mer og mer, så det var en fornøyd gjeng som startet tilbaketuren.

Vi ser oss tilbake mot varden på Snønuten igjen

Etterhvert som vi kommer oss nedover, blir det mer og mer vegetasjon

Vi er kommet til Nedre Reindalen igjen, og ser ned mot Kyrkjesteindalen

Nedre Reindalen går opp der

Så er det bare å nyte fargene nedover

Så er vi så langt nede at trærne stiller opp igjen

Jonstølen. Takk for turen

Hvordan komme hit:  Kjør fra Sand i Ryfylke på RV13 mot Røldal, men før du kommer dit, kommer du til Nesflaten. Her skal du ta av hovedveien. Kjør mot Roaldkvam, Vetrhus og opp til Mosvatnet. Parker bortenfor skiltene som viser vei til Jonstølen.

 

Start og mål for turen

Ruta vår

 

Dette innlegget ble publisert i Rogaland, Suldal, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.