Er man så heldig som vi var denne dagen, med fantastisk vær og temperatur på over 20 grader, skal det vanskelig gjøre å finne noen bedre å bruke dagen på. At det blåste en del får vi leve godt med på en ellers strålende dag. Fra Hogstad hvor bilen parkeres, starter turen i litt utforbakke i typisk jordbrukslandskap.
Men vi kommer raskt over på gammel bruksvei, og turen er lettgått den første delen. Dette er forøvrig samme trasè som den man går til Grindavann. Men vi skal ikke dit i dag. Like ovenfor det gamle avkalkingsanlegget som tyskerne bygget til vannverket fra Grindavann i 1943, deler veien seg og vi tar av i en helt annen retning.
Nå starter vi på en av de to hardeste delene av turen. Turen herfra og opp til Stemtjørn er bratt og den fører oss mange høydemeter til værs.
Her er det viktig at den enkelte tar fatt på bakkene i det tempoet man er trent for. Bruk tid og pust ut, turen skal være en opplevelse, ikke et ork.
Vel oppe ved Stemtjørn flater terrenget ut og vi får igjen oppleve minner fra krigens dager. Stemmen her er satt opp av tyskerne for å være en del av påfyllingen til vannverket i Grindavann. Like ovenfor kommer vi til Lomstjørna, denne fyller vann til Stemtjørn. Tyskerne hadde planer for vannverket her oppe. Det var spesielt å sikre vannforsyning til Sola og utbyggingen av flyplassen der som var i tankene.
Klikk på bildene under her for større visning.
Vi er nå inne på et letter parti av turen, her følger vi de to vannene, og langs det siste er det flere nydelige plasser du kan bruke å innta mat og drikke. Selv om det kan se ut som man går i feil retning i forhold til toppen man skal opp på, er det bare å følge merkingen, som er meget god her oppe.
For at siste bakken opp til selve toppe skal bli overkommelig, må vi rundt Lomstjørn og ta stigningen opp til Storaberget derfra. I enden av vannet deler stien seg og du kan velge å gå opp til toppen eller over til Grindavann. Skiltingen er upåklagelig, så her er alt i orden.
Er du av den spreke sorten, kan du gå over til Grindavann etter du har vært på toppen og få en fin rundtur ut av dette. Da må du legge til en times tid i tillegg. Denne turen har ikke med den ekstrasløyfa.
Nå starter vi på siste bakken opp til Storaberget, den er bratt, men ikke så lang som den første stigningen. Etter hvert som du kommer opp, åpner landskapet seg og du får en utrolig utsikt. Det blåste som sagt en del da vi var her og det må ha vært sterk kuling og 20 varmegrader på toppen.
Storaberget er kjent for å være et utsiktspunkt, dette får du oppleve når du når toppen. Ta deg også bryet å skriv deg inn i boka som ligger i postkassen ved varden.
Her er det luftig og vinden tar godt tak i kroppen. Nå er det utsikt i nærmest 360 grader, det er bare å ta til seg inntrykkene. Her ser du til Karmøy og Bokn, Langt inn i Ryfylke og til Bjerkrimsenderen i sør.
Vanligvis vil det være naturlig å sette seg til med medbragt niste på toppen, men grunnet sterk vind valgte vi å ta pausen noen meter lengre nede.
Turen ned følger samme vei som turen opp om du ikke vil ta rundturen om Grindavann da.
Skal hele familien på tur, bør du regne 3 timer og 30 minutter på denne turen, tur/retur. Da er pauser iberegnet. De sprekeste går raskere og de minste må nok ha litt mer tid. Er det første gang du er ute å går i fjellet, er kanskje ikke dette rett tur å starte med. Da anbefales noe lettere og kortere tur.
Hvordan komme hit: Med egen bil til Hogstad. Kjør fra Vatneleiren og mot Hommersåk, like før avkjørselen til Li, tar du av til høyre, ned mot gårdene der. Gårdeierne har vært imøtekomne og latt oss parkere på oppmerket sted ved den store «Turtavlen». Her er utgangspunktet.