Svelgabreen er en brearm av Folgefonna, den befinner seg i Kvinnherad kommune i Vestland fylke (Tidligere Hordaland). For at dette skal bli en overkommelig dagstur må du være kommet så langt ut på sommeren at veien som kraftverket har bygget frem til Mosevannet (Møsvann) er åpnet. Dette skjer til forskjellig tid fra år til år, grunnet snø og når vinteren gir seg, men du må et godt stykke inn på sommeren. Vi valgte å starte turen fra skiltene og parkeringen ikke lenge etter andre (og siste tunnelen). Du kan også starte fra Møsvann, vi gjorde IKKE det. Turen starter bratt opp den første kilometeren. Høydeforskjellen mellom startpunkt og Svelgarbreen er ikke mer enn ca. 180 høydemeter, men det som er spesielt her, er at turen går i «berg og dalbane» hele tiden, begge veier, så du nærmer deg 1000 høydemeter totalt.
Det som forvirrer meg noe, er at forskjellige fora bruker forskjellig navn. Noen sier og skriver Svelgarbreen, andre bruker Svelgabreen. Hva som er riktig vet jeg faktisk ikke.
Kjører du litt lengre enn det vi gjorde, opp den 20 prosent bratte bakken, kommer du til dammen i Mosevatnet. Det er her alle kajakk padlerne reiser til for å padle mot breen. Det må legges til at det medfører betydelig fare å nærme seg breen for mye, kalver denne kan det gi store utslag på vannet. Vær forsiktig om du driver med dette. Det skal sies at du kan starte turen til Svelgarbreen herfra også, men det gjorde ikke vi.
Det er bygget sikringshytte i området, jeg kan ikke forstå at den lille bua kan være noe annet enn det. Denne står ikke helt oppe til breen, men heller ikke svært langt ifra.
Vi er fremme med Svelgarbreen, et mektig skue. Turen blir nok noen millimeter kortere for hver måned da breen er i ferd med å trekke seg tilbake. Vi hadde en god pause ved breen og maten snakte som vanlig utmerket ute på tur. Dette er en meget flott tur som jeg ikke har noen problemer med å anbefale.
Hvordan komme hit: Kjør den gamle kraftveien inn i Blådalen / Blåvann i Kvinnherad. Turen starter rett etter andre tunnel. Gode skilter på parkeringsplassen og godt merket tur. Vi måler turen til 14,5 kilometer, det er svært mye opp og ned inn til breen, så totalt sett blir det derfor mange hundre meters stigning, selv om startpunkt og breen kun er snaue 200 meter i høydeforskjell. Ikke veldig hard tur dette, men mer enn man skulle tro grunnet denne «Berg og dalbane» effekten begge veier. Regn 3 timer hver vei, 6 timer tur/retur. Det du trenger av pauser underveis kommer i tillegg til denne tiden.