Svelgabreen

Svelgabreen

Svelgabreen er en brearm av Folgefonna, den befinner seg i Kvinnherad kommune i Vestland fylke (Tidligere Hordaland). For at dette skal bli en overkommelig dagstur må du være kommet så langt ut på sommeren at veien som kraftverket har bygget frem til Mosevannet (Møsvann) er åpnet. Dette skjer til forskjellig tid fra år til år, grunnet snø og når vinteren gir seg, men du må et godt stykke inn på sommeren. Vi valgte å starte turen fra skiltene og parkeringen ikke lenge etter andre (og siste tunnelen). Du kan også starte fra Møsvann, vi gjorde IKKE det. Turen starter bratt opp den første kilometeren. Høydeforskjellen mellom startpunkt og Svelgarbreen er ikke mer enn ca. 180 høydemeter, men det som er spesielt her, er at turen går i «berg og dalbane» hele tiden, begge veier, så du nærmer deg 1000 høydemeter totalt.

Dette er bilveien innover, før du kommer frem til der fotturen starter
Og at det er mye oppdemmet vann her, er det liten tvil om
Ut av andre og siste tunnel starter vi fra. Ved dette skiltet

Det som forvirrer meg noe, er at forskjellige fora bruker forskjellig navn. Noen sier og skriver Svelgarbreen, andre bruker Svelgabreen. Hva som er riktig vet jeg faktisk ikke.

Blådalsvatnet er startpunktet vårt, et vann du ser er kraftig regulert.
Vi ser oss tilbake
Vannene innover er enten svært blå, eller grønne
Det ser du tydelig på dette bilde
Etter hvert får vi utsikt til Mosevannet / Møsvann og breen innenfor der
Vi zoomer inn

Kjører du litt lengre enn det vi gjorde, opp den 20 prosent bratte bakken, kommer du til dammen i Mosevatnet. Det er her alle kajakk padlerne reiser til for å padle mot breen. Det må legges til at det medfører betydelig fare å nærme seg breen for mye, kalver denne kan det gi store utslag på vannet. Vær forsiktig om du driver med dette. Det skal sies at du kan starte turen til Svelgarbreen herfra også, men det gjorde ikke vi.

Vi skal videre i denne retning
Skilt underveis
Mange symboler på at det er vannkraftutbygging i området fra gammelt av
Denne fyllingen er trolig menneskeskapt vil jeg tro
Brevannet fosser mot oss i elva
Her ser vi for første gang på turen Svelgabreen

Det er bygget sikringshytte i området, jeg kan ikke forstå at den lille bua kan være noe annet enn det. Denne står ikke helt oppe til breen, men heller ikke svært langt ifra.

Stadig nærmere
Men først skal vi over denne hengebrua
Her ser du sanden under breen, som trolig var dekket for få år siden ?
Filmsnutt
Filmsnutt
Isen har vasket frem mye sand

Vi er fremme med Svelgarbreen, et mektig skue. Turen blir nok noen millimeter kortere for hver måned da breen er i ferd med å trekke seg tilbake. Vi hadde en god pause ved breen og maten snakte som vanlig utmerket ute på tur. Dette er en meget flott tur som jeg ikke har noen problemer med å anbefale.

Da har vi startet turen tilbake, nøyaktig samme vei vi gikk inn

Hvordan komme hit: Kjør den gamle kraftveien inn i Blådalen / Blåvann i Kvinnherad. Turen starter rett etter andre tunnel. Gode skilter på parkeringsplassen og godt merket tur. Vi måler turen til 14,5 kilometer, det er svært mye opp og ned inn til breen, så totalt sett blir det derfor mange hundre meters stigning, selv om startpunkt og breen kun er snaue 200 meter i høydeforskjell. Ikke veldig hard tur dette, men mer enn man skulle tro grunnet denne «Berg og dalbane» effekten begge veier. Regn 3 timer hver vei, 6 timer tur/retur. Det du trenger av pauser underveis kommer i tillegg til denne tiden.

Vår rute
Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hordaland, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.