Langfoss til Vaulo

Langfoss

I dag gikk vi Langfoss opp og videre derfra til Vaulo. Vaulo ligger snaue 900 meter over havet og dette vannet er det som gir mest vann til Langfoss. Det har vært en relativt tørr periode før vi tok turen, så det var ikke så veldig mye vann i fossen, men noe var det jo. Vi klarte ikke drikke opp fossen for å si det sånn. De første 640 høydemeterne oppover langs Langfoss er brutale, her går det nesten rett til værs.

Du ser startpunktet litt ovenfor midten i kartet
Stein og bratt
Vi er oppe på et utsiktspunkt ca. 300 oppe. Her går vi en avstikker ut til fossen
Filmsnutten viser at det er ikke veldig mye vann i fossen i dag
Vi skal videre oppover, og det føles at det blir brattere og brattere
Vi nærmer oss toppen av fossen
Vi zoomer inn Folgefonna på andre siden av Åkrafjorden
Der var vi oppe på 640 moh. Men det er et godt stykke igjen til vi er oppe ved Vaulo

Her er vi kommet på toppen av fossen. Nå skal vi av alle ting noe ned i terrenget, rundt et våtområde og bort til Langfosstølen. Du verden så flott det var oppover her. Etter en liten drikkepause, så bærer det oppover igjen, for stort sett hele turen er opp.

Her raser Langfoss utfor stupet og ned i Åkrafjorden
Til venstre her ligger Langfosstølen
Mye vann møtes før det fosser ut i Langfoss
Der var stølen

Nå skal vi opp Langfossdalen, her kommer mye av vannet som ender ut i Langfoss ned. Det er frodig og fint oppover mot det relativt store vannet Vaulo. Litt niste i bakken er heller ikke feil.

Fint landskap
Opp den fossen og rundt til høyre, møter vi «Gullruta» i Etnefjellene

Gullruta er den lange turen mellom Seljestad og Olalia. Her går det en tur som tar mange dager og går innom de fleste hyttene i Etnefjellene. Det punktet vi kommer opp til er mellom Simlebu og Sandvasshytta.

Nedover dalen
Rett før Gullruta
Der var vi inne på hovedstien
Vaulo med utløpet mot Langfoss
Stien i retning Sandvasshyta
Vaulo
Filmsnutt fra Vaulo
Vi er på vei ned igjen til Langfoss og Åkrafjorden
Nærmer oss toppen av fossen igjen
Ned bakken vi sleit opp
Langfoss
Turen ble snaue 10 kilometer

Hvordan komme hit: Fra Etne følger du E-134 i retning Røldal, men du skal ikke på noen måte så langt, når du kommer til Åkrafjorden kjører du gjennom de fleste tunnelene og så kommer du til Langfoss, langt inne i fjorden. Det er ikke vanskelig å se når du er der. Parkering på begge sider av veien. Turstien starter ved fossen. Snaue 10 kilometer, og nesten 900 høydemeter. Tidsbruk er vanskelig, kanskje 5-6 timer, pluss / minus.

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hordaland, Tid: 3 - 5 timer, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.