Den Vestlandske Hovedvei


View Larger Map

Hølland bro

Når man kommer såpass langt ut i november måned, er lyset i naturen mer besjedent enn det er på sommerstid. Selv om bildet helt oppe på siden her er tatt midt på dagen, er sola såpass lavt på himmelen at det er nærliggende å tro at vi er ute en kveldsstund.

Vi startet turen fra Ognasiden ved Hølland bro. Brua er i seg selv en severdighet og den går over Ognaelva et lite stykke innenfor riksvei 44.

Etter et kort stykke kommer du inn til garteneriet hvor du følger veien mellom

Den Vestlandske Hovedvei

drivhusene. Her er det slutt på all bebyggelse og vi kommer nå ut i et flott landskap bestående av lange rette strekninger, men med mange bratte bakker opp og ned.

Her møter du mange små og store fiskevann langs ruta, så for dem som liker å fiske, er dette et eldorado. Husk fiskekort før du kaster sluken i vannet. Veien ble startet bygget i 1789, men stod ikke ferdig før i 1840.

Flott natur

Den er som sagt 7,2 kilometer lang og tar du dette som en tur bør du regne 1:30 time hver vei. De som har anledning å ha med to biler kan sette en på hver side slik at det lar seg gjøre å gå kun den ene veien. Alternativet er å gå tur retur.

Det er et tredje alternativ også ved å ta toget mellom Hellvik og Ogna tilbake. Vær OBS på at det er et godt stykke å gå mellom Hegrestad og Hellvik stasjon.

For ordensskyld er Hegrestad stedet der veien ender på Hellvik siden. Vi fant mange fine

Kommunegrensen mellom Hå og Eigersund

rasteplasser under veis. Noen av disse er laget til av de to kommunene, andre er bare gjort fra naturens side.

Er du like heldig med været som vi var, er dette en perle av en tur. Den går hele tiden på smal gammel grusvei uten noen form for trafikk. Det eneste du vil møte her er andre turgåere og på sommeren et rikt fugleliv. Beitedyr vil du også møte på sommerstid, men dette var det lite av nå i november.

Skilt satt opp langs veien

Langs turveien er det satt opp mange skilt og plakater som forteller om historien og dyrelivet her ute, vi tar med et eksempel på dette på bildet til venstre. Klikk på bildet for større visning.

Vel fremme på Hegrestad hadde vi en bil stående å vente for å kjøre tilbake til Ogna. Bilveien rundt er betydelig lengre enn Gamle Vestlandske Hovedvei. – Dette er en tur du vil ha glede av hele året.

Hvordan komme hit:  Kjør av riksvei 44 ved Esso stasjonen på Ogna. God skilting inn til parkeringsplassen ved Ognahallen. Det er en liten parkeringsplass ved Hølland bro, men her er kun plass til et par – tre biler.

Ognaelva

Vannfontene i starten av turen

Vestlanske Hovedvei med ett av vannene

Nydelig landskap

Skiltvisning

Skilt og kart

 

Dette innlegget ble publisert i Eigersund, , Lett, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.