Fossanibbå og Grytenuten

Grytenuten

Grytenuten har vi vært på før, så den viste vi ville bli fantastisk, men at Fossanibbå skulle bli så makalaus hadde vi ikke trodd. Denne fjellformasjonen som står rett ut i «løse lufta» hvor det bare bærer bratt utfor på alle kanter, var helt utrolig. Vi måtte bruke noen sekunder først, for å tro våre egne øyne….

Parkeringen på Østabø, like før Vormestrand

Det er ikke vanskelig å finne utgangspunktet for denne turen. Vi tok ferja til Hebnes og fulgte deretter veien videre mot Vormestrand. Før du kommer helt frem hit, ser du skiltene i veikanten (Bilde over) så det er liten tvil om hvor du starter turen. De første 25 minuttene følger vi skogsveien oppover, vi tar en del høydemeter her.

Skogsveien oppover

Denne går i etapper, men det går til dels bratt oppover. Etter kort tid kommer utsikten og vi begynner å få oversikt mellom trærne. 

Trærne dekker en del av utsikten foreløpig

Men på et platå får vi se noe mer, her er det åpnere og vi får en forsmak på litt av det som kommer lengre oppe. Det er bare å nyte.

Sjernarøyene i bakgrunnen

Etter en snau halvtime er vi oppe ved krysset der vi skal forlate denne veien og inn i terrenget. Ser du etter, er det et skilt på et av trærne hvor det står «Turvei» mot venstre, samtidig så det er satt opp to tydelige røde stolper for å markere veien videre.

Rolig stykke i skogen

Etter å ha gått noen minutter på relativt flat og finn skogsbunn, får vi en ny bakke imot. Her klyver vi opp mot Melenuten og får igjen flott utsikt. Denne gang over de tre flotte vannene Vikastølvannet, Selvannet og Djupadalsvannet.

Er det ikke flott her oppe ?

Vikastølsvannet og Nedstrandsfjorden

På dette skiltet står det «Grytenuten»

Vi må ha lov å si at noen av skiltene på denne turen, nok har sett sine beste dager. Om skiltet over klarer en vinter til, vet jeg ikke, men det burde nok vært skiftet ut. Det samme kan man nok si om skiltene helt nede på parkeringsplassen. Men dette er nok det dårligste av dem. Merkingen ellers på hovedruta til Grytenuten er veldig bra. Nok om det, vi skal videre, nå skal vi oppover igjen og går gjennom en del Einerbusker (Noen kaller det for Brakje). Skogen forsvinner under oss da vi nå er over tregrensa.

Fin utsikt

Einer / Brakje

Samme vann, men fra høyere platå

Merkingen på hovedstilen er upåklagelig

Grytenuten som er det høyeste målet i dag på 862 meter over havet har vi ikke enda fått øye på, men vi har tatt en god del av høydemeterne. Og dette fortsetter vi med herfra også.

Se de flotte sommerfargen tidlig i juni

Langt der borte, får vi øye på varden på Grytenuten for første gang

Men vi skulle altså få oppdage Fossanibbå for første gang denne dagen. En fantastisk plass, kort og godt. Verken mer eller mindre. Denne må du bare ha med deg, du bare må. En klippe som stikker ut og gir oss en utsikt det ikke går an å vise på bilder. Det er sjelden jeg er målløs, men her var jeg det noen sekunder, før jeg kom til meg selv igjen.

Avstikkeren til Fossanibbå

Turen ut til Fossanibbå er altså en avstikker fra «hovedstilen» til Gryteneuten. Og det er med tungt hjerte jeg må innrømme at merkingen fra skiltet du ser over og ut til Fossanibbå, i beste fall er mangelfull. Det er noen røde merker og noen nødlinger, men disse er ikke tydelige nok og er vanskelige å se helt sammenhengen i. Vi finner frem, men det er etter noe leting, prøving og feiling. Her er det et forbedringspotensiale. Det er veldig synd, for her skal vi ut til et helt makalust flott sted. Vi skal forsøke å gi noen føringer.

Følg skiltet mot Fossanibbå så kommer du raskt til dette lille vannet

Hold deg til høyre for dette vannet og fortsett mot det grønnkledde fjellet du ser litt til høyre for midten i bilde. Når du kommer bort dit er det ikke enkelt å følge spor videre, men du skal inn «dalen» til venstre for dette fjellet. Her ser du igjen et tråkk som du følger ut til Fossanibbå. Du er ikke i tvil når du er fremme der.

Denne lille varden ligger på toppen av Fossanibbå

Forsiktig, her er det høyt utfor

 

 

Utsiktspunktet Fossanibbå. Helt fantastisk plass

Fossanibbå

Usikker på høyden, men kanskje 600 meter pluss… ?

Vær forsiktig, det er stupbratt rett utfor.

Vi går samme vei tilbake på «Hovedstien» igjen. Mange små vann dukker opp

Etter å ha fått med oss dette utsiktspunktet på Fossanibbå, og latt inntrykkene synke inn, forsøker vi å løsrive oss fra denne fantastiske plassen. Vi må videre mot Grytenuten. Vi går samme vei tilbake til hovedstien, det er enklere nå, da vi vet hvor vi skal gå. Denne avstikkeren må du regne 20-30 minutter på, hver vei, 40-60 minutt tur/retur. Fra denne siden av Ropeidhalvøya har du Varden på Grytenuten i øyesyn lenge før du kommer opp dit. Det har du ikke om du går opp fra Kjølvik siden.

På «hovedstilen» er merkingen igjen helt strålende

Sommeren er her

Midt i bilde ser du over til Fjetlandsnuten

Siste økta opp til Grytenuten

Og i bunnen av bakken møter vi stien som kommer opp fra Kjølvik siden

Da er vi på Grytenuten

Varden

 

 

Utsikt mot Sand og Sellandsnuten

Vakre Grytenuten 862 moh

Vindafjorden

Klikk på kart for større visning

Hadde vi hatt med to biler, kunne vi parkert en på hver side, og gått ned til Kjølvik. Men det hadde vi ikke så for oss ble det samme vei ned igjen, minus avstikkeren til Fossnibbå. Med pauser, matpauser, fotografering og litt leting på vei til Fossnibbå, brukte vi 6,5 timer på denne turen. Den er nok litt lengre enn om du går fra Kjølvik, men det er vert det.

Hvordan komme hit:  Vi kjørte fra Stavanger gjennom Rennfast og Finnfast til Judaberg. Her tok vi ferje til Hebnes. (NB, ferjen til Hebnes går kun to ganger i døgnet) Følg skilting mot Vormestrand. Turen starter med skiltene litt før du kommer til Vormestrand. Denne turen vil du aldri angre på, men du må ha noen turer i beina for å ha glede av den.

 

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Rogaland, Suldal, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.