Tibergfjellet

Jørpeland i bakgrunnen

Tibergfjellet, eller Stora Tibergfjellet som det vel heter, ligger i Strand kommune. Vi starter nesten nede på den store parkeringsplassen ved Liarvatnet, den som du bruker når du skal til Heiahorn, Naganibba… osv… Rett før, bare 2-300 meter før denne parkeringsplassen, ligger det en betydelig mindre parkeringsplass, her parkerer du. Turskiltene står 20 meter lengre borte i veien.

Parkeringsplassen

20 meter bortenfor, i retning Liarvatnet, er skiltene

Inn til venstre her

Over Liarvatnet ser vi Heiahorn og Småsilhornet

Første delen av turen går gjennom skog på oppsiden av Liarvatnet. Det er et godt stykke i skogen faktisk, men til slutt vender stien mot venstre og oppover, og vi kommer til et nytt skille med flere skilt.

Vi skal mot Tibergfjellet

Nå går det brattere oppover

Bak der, i skyggen, dukker Reinarknuten opp.

Sti og merker er upåklagelig

Høyere og høyere

Første toppen

Vi har latt oss fortelle at det er en årsak til at fjellet heter det det gjør. Tibergfjellet, eller les «Ti Berg Fjellet». Når du kommer opp hit, er det et stort fjellplatå, på en måte flatt, men med flere topper på rundt omkring. Den høyeste er 709 meter over havet. Den rødmerkede stien leder deg innom flere av disse toppene.

Litt disig, men fin utsikt

Fjellplatået på toppen

Det er større på begge sider

Ca. 700 moh

Ytterste punktet

Veldig fint her oppe

Badevann ja…

 

Vi har oss en god matpause på toppen her ved denne lille masten som er satt opp. Det mangler skilt på toppunktet, postkasse også. Ufortjent, for her har du bare bedre utsikt enn på Heiahorn for eksempel. Etter pausen bærer det nedover igjen. Står du ved denne bittelille masten, går du tilbake ca. 50-100 meter, så ser du rødmerkingen mot høyre, altså ikke fra der du kom opp. Det er en rundtur dette, så veien ned er en annen.

Står du her, er nedturen i retning mot høyre

Vi tar farvel med Tibergfjellet og starter på en meget bratt nedtur

Først må vi bortom denne artige formasjonen

Kraftig zoomet. Vi ser Svortingsvatnet og Lågaliånå

Svært bratt parti nedover her

Tilbaketuren mot bilen viser seg å være et krevende parti, høydemeterne skal ned igjen, men på mye kortere distanse, da blir det ofte bratt. Men det er tau å holde seg i på det bratteste, ellers er det bare å balansere nedover på Stein og tufter. 

Vi ser oss tilbake

Vi nærmer oss

Nedenfor sandtaket ligger veien

Her er vi nede ved veien, da er det 2-300 meter til venstre mot bilen igjen

Hvordan komme hit:  Fra Jørpeland mot Fureneset. Parker rett før Liarvatnet og følg skiltene. Rundturen er 7,6 kilometer, og høyeste punkt er 709 moh. Det er godt med stigning, både opp og ned, så det er en fordel å ha et par turer i beina først. Inkludert pauser og alle typer forsinkelser, 3-4 timer.

Startpunkt ved det røde merket.

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Rogaland, Strand, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.