Grøneknuten

Utsikt med dis

Grøneknuten ligger 711 meter over havet, og du starter fra Dirdal kai i Gjesdal. Du må altså opp alle 711 meterne. De første snaue 500 høydemeterne tar du i en bakke, så her går det unna. Etter at du har parkert bilen på den gamle kaien i Dirdal, går du gjennom røret og ut på andre siden av hovedveien. Der starter turens bratteste bakke.

Du går gjennom dette røret her
Flott tavle
Rødmerket løype følges i starten, opp til Stølsvatnet. Samme retning som Madland i starten
Bakken er bratt og du stiger raskt i terrenget
Noen plasser er det satt opp rekkverk og tau
«Tårnet» midt i bilde er Selvikstakken
Da er vi oppe ved Stølsvatnet

Vi er kommet opp til demningen i Stølsvatnet, en sjarmerende plass med flere hytter eller støler på vestsiden. Herfra fortsetter den rødmerkede stien på vestsiden av vannet, i retning Madland og Vodlandsnuten. Vi skal IKKE dit. Vi går over på blåmerket sti videre, lokale krefter har merket flere plasser i heia her, og det er en av disse stiene vi skal fortsette på. Blå merker herfra.

Zoomet bilde. Der oppe ligger Greneknuten som vi skal til

Når vi herfra går over på blåmerket sti, betyr ikke det at denne fører oss til Grøneknuten, for det gjør den ikke. Men den tar deg veldig nære. Derfor ber vi deg se på bilde over, slik at du har retningen. På et tidspunkt må du finne din egen sti fra blåmerkingen og opp. Det kommer vi tilbake til. Vi skal nå opp ei kort, men svært bratt kløft, denne er så bratt at det er satt ut stige og tau, du klarer det fint.

Her ved stølvatnet, ved demningen, ser du skillet med røde og blå merker. Herfra skal du over på blåmerker
Blåmerkene går til stølane, men du følger bare videre et godt stykke
Stølsvatnet og Høgsfjorden
Stølsvatnet
Vi er nå oppe fra den bratte kløfta og følger fjellryggen på blå merker
Et skilt var falt ned, men følg mot Frøylandsstølane oppover
Vi stiger fortsatt
Et stykke ovenfor må du ta valget og forlate den blåmerkede stien

Du har sett, på avstand, hvor Grøneknuten befinner seg, og på et tidspunkt må du finne veien opp dit selv. Her er det bare å finne veien opp til høyeste punkt, ingen merker eller sti, men du går mot toppunktet.

En falsk topp først, så Grøneknuten høyere bak der
Liten varde, stor utsikt
Høgsfjorden bak
Film fra Grøneknuten
Uten zoom
Med zoom
Vi er på vei ned igjen
Ned mot Dirdal

Hvordan komme hit: Parker på Dirdal gamle kai. Gå gjennom røret under veien. Følg forklaringen i beskrivelsen her videre. Veldig flott tur. Anbefales. Drøye 8 kilometer, 711 høydemeter. Sett av fem timer, pluss / minus

Dette innlegget ble publisert i Gjesdal, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.