Trollakyrkja

Terningen på Trollakyrkja

«Foreningen for stølsliv og friluftsliv i indre Gjesdal» har vi skrytt av før, og vi gjør det gjerne igjen. Det er denne foreningen som har merket stien fra Nedre Maudal via toppen og ned til kyrkja. Ny parkeringsplass har det også blitt i Maudal, så dette er bare velstand. Turen starter som sagt fra Nedre Maudal og du følger bare skilt og merking. Det er en brutal start på turen da den går opp parallelt med Bleiefoss. Du skal opp ca. 500 meter etter hvert.

Dette levner liten tvil
Der borte er Bleiefoss, og vi skal opp på venstre side av denne
Kjekt å bli heiet på
Er det en perleport tro ?
Det går hardt oppover, og veien er enkel å følge
Du vinner fort høyde
Vi har steget mye, og så flater det noe ut

Tro det eller ei, men på toppen flater det ut. Ikke at det er flatt, men det er ikke den bråbratte stigningen. Nå skal vi innover fjellet et stykke, før vi etter hvert dreier ut i retning Maudalsvatnet igjen. Men før vi kommer dit, skal vi opp til turens høyeste punkt som heter Trollakyrkja 764 moh. Nå lurer du kanskje på om dette er målet for turen, og det er det ikke. Men ruta går innom toppen på vei ut.

Nedre Bleievatnet
Litt snø henger igjen i høyden
Flott i høyden i dag
Der oppe er høyeste punkt
Fin varde med flagg og postkasse og bok….. ja du vet hva du skal gjøre da

Selv om toppen heter Trollakyrkja, så er det Spiret på kyrkja som er målet, og det ligger 15 minutters gange herfra. Da må vi nedover og ut på kanten.

Over på andre siden ser du Vinjakula
Dit skal vi
Der nede ligger Maudalsvatnet
Ser du terningen ute på Spiret på Trollakyrkja
Ja, der ja
Filmsnutt fra Trollakyrkja, Spiret

Magisk flott plass dette, stupbratt ned flere hundre meter. Her må du ikke trå feil. Det frarådes å gå ut på spiret, det er rett og slett for farlig. Hold deg inn på fast grunn. Etter endt tur, er det samme vei tilbake til bilen.

Her ser du fjellet har revnet, kyrkjespiret ut til venstre.
Litt lengre fra
Vi er på vei tilbake igjen
Mot nedre Bleievann
Svært lite vann i Bleiefoss

Hvordan komme hit: Kjør til Byrkjedalstunet i Gjesdal og følg veien over mot Maudal. Nede i Maudal tar du til høyre mot Nedre Maudal. Der finner du parkeringen og skiltene. 5,45 kilometer hver vei. Snaue 11 kilometer tur/retur. Sett av fem timer totalt med alt. Noen kan trenge mer tid også.

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Gjesdal, Rogaland, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.