Lauvåsen og Lauvåsen Vest

Ved parkeringsplassen

Her er en ny flott tur med start i Holtaheia i Strand kommune. Dette er en tur som går samme vei frem og tilbake med unntak av at det er ei rundløype i område på toppen av Lauvåsen. Første del går på grusvei innover i heia, snaue tre kilometer. Denne veistumpen får du også igjen motsatt på tilbaketuren. Men du får kommet deg godt ut i heia også. Og hvilken utsikt du blir belønnet med til slutt. Du kan trygt ta turen, her vil du ikke bli skuffet.

Vei de første snaue 3 kilometerne

Vi kjører opp til øverste parkering i Holtaheia, den som er mest kjent for turen til flyvraket tidlig på 60- tallet. Vi skal ikke dit i dag, men følge grusveien innover. Denne er stengt for biler med en kjetting over veien, og det er altså her vi skal.

Det er svært godt, både skiltet og merket, og du fortsetter bare på veien til du kommer til neste skilt som viser «Lauvåsen». Veldig enkelt.

Hele turen er full av flotte skilter

Her tar veien en vending, men det er ikke mange meterne igjen nå før du blir ledet ut i terrenget. Igjen, veldig godt skiltet og nå, rødmerket. Vi skal først innover mellom et par hytter og litt bortover, før det begynner å stige kraftig. Lite viste vi at det var to toppunkt på Lauvåsen. Varden du har foran deg er den som kalles Lauvåsen Vest. Selve toppen på Lauvåsen ser du ikke før du kommer opp. Når vi nærmer oss toppen, kommer du til dette skiltet som viser en rundtur på toppen.

Lauvåsen Vest varden

Vi velger oppe i bakken å gå mot Lauvåsen Vest først, du må få med deg begge toppene når du er her, de gir litt forskjellig utsikt og må oppleves begge to.

På denne vestlige varden får du flott utsikt mot både byen og innover Ryfylke, det er nærmest umulig å vise den majestetiske utsikten her, den må oppleves. Etter et opphold med fotografering og en drikkepause, er det tid for å gå til selve Lauvåsen toppen.

Beskjeden varde

Dette er også det høyeste punktet og det har en annen utsikt enn det du opplever på den vestlige varden. Du får her en annen synsvinkel inn i Ryfylke, men mest av alt så får du utsyn ned i dalen til Tysdalsvatnet.

Det som likevel imponerer, er hvor mektig utsikten over til Reinarknuten er, som en bratt fjellvegg som stod i mot oss. I videoen under zoomer vi inn Reinarknuten etter ca. 50 sekunder.

Lauvåsen

Jeg har ingen problemer med å innrømme at turen var en positiv overraskelse. Med unntak av transportetappen på vei, så var dette en uvanlig kjekk tur som jeg anbefaler med glede.

Sett av tre timer i gangtid på denne drøye 10 kilometer lange turen. Men du må jo ha matpause og tid til å nyte utsikt og fotografere, så da må du nok regne med at det går mellom 3 og 4 timer totalt.

Hvordan komme hit:  Kjør fra Tau og i retning Bjørheimsbygd. Før du kommer til Bjørheimsbygd, så står det et skilt opp til venstre som lyder «Holta». Du skal opp her. Når du kommer opp, ser du et «severdighetsskilt» som lyder «Holtaheia», du følger dette. Etter noen hundre meter kommer du bort til siste gård, rett før denne ser du ei grind ned til venstre, du skal gjennom denne, og kjøre veien oppover så langt du kommer. Parker der veien er sperret med kjetting. God parkeringsplass finner du her.

Innover i Ryfylke

Oversiktskart

Første del på vei

Det blir flott her når vårfargene kommer

Etter et stykke på veien kommer du til dette skiltet

Litt blødt i starten på terrenget, men det er løst

Mye flotte vann innover

En flott vårdag

Her ser du over til Reinarknuten. (Zoomet bilde)

Hele turen er full av flotte skilter. Vi valgte Vest først. Dette er en rundtur på toppen

Lauvåsen Vest

Badekulp ved toppen

Kun fargene mangler

Varden på vestilige Lauvåsen

Stemningsbilde

Vi skal nå over til «Hovedvarden»

Tysdalsvatnet

Ryfylke

Reinarknuten på andre siden

Vakkert

 

Dette innlegget ble publisert i Normal, Rogaland, Strand, Tid: 1 - 3 timer, Tid: 3 - 5 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.