Romsvatn

Dammen i Romsvatn

Turen til Romsvatn er en lett vandring på skogsvei, hele veien inn til dammen. Du passerer flere vann og flere bekker innover. I det hele tatt er dette en koselig tur, uten de store utfordringene.

Turtavla på Birkeland

Selv om du kan kjøre noe lengre inn, et stykke, anbefaler vi å parkere innenfor siste gårde, enten før eller ved tavla du ser ovenfor. Gjør du det, så blir denne turen 6 kilometer hver vei, 12 kilometer tur/retur. Hele turen går på grusvei, så du kan gå i joggesko om du ønsker det. Etter ca. 30 minutter kommer du opp til første vann som lyder navnet Stølsvatnet. Dette er i likhet med Romsvatnet drikkevannskilde, så her er det ikke lov verken å bade eller fiske. Skjønt bade på Nyttårsaften 2018 er ikke det mest fristende jeg kunne tenkt meg uansett.

Fra veien i starten av turen
Kart over dammen i Stølsvatnet
Nedbørsfelter til drikkevannene i området
Veien videre langs Stølsvatnet
Skodda ligger tungt over Stølsvatnet

Ved enden av Stølsvatnet kommer du til et stikryss, her følger du mot der det står “Foss” og “Brekko”. Det er videre på vei, hele tiden. Noe stigning er det oppover, men det er meget overkommelig.

Følg mot “Foss/Brekko”
Det er nok høy fuktighet i skauen her

Etter et par nye kilometer, kommer du til nytt stikryss. Det er her du kan gå over til Brekko. Vi skal ikke det i dag, men fortsetter bare på veien og skiltet som lyder “Romsvatn”

Følg mot Romsvatn her
Elver og bekker er det mange av innover

Drikke trenger du ikke å ha med deg, det bokstavlig talt flommer over av vann innover. Er du tørst, er dette stedet. Fra siste stikryss mot Brekko er det ikke langt inn til dammen, og etter kort tid, så er du der.

Der ser du dammen i Romsvatn
Trolig et pumpehus til høyre
Tålig stor demning

Men vi kan jo ikke bare holde oss i bunnen av demningen på den “tørre” siden. Vi må opp på andre siden også. Vi går noen meter tilbake og følger anleggsveien opp på selve dammen.

Her er vi oppe

Som det går frem av bildene, var det nok tåke i området. Dette medfører at vi ikke får sett det relativt store Romsvatnet, sikten er rett og slett ikke god. Men det er da 10-200 meters sikt, så noe får vi med oss.

Romsvatn
En varde på motsatt side av demningen

Varden her markerer endepunktet på turen vår. Trist vi ikke fikk den ønskede utsikt, men det er det lite å få gjort noe med. Trenger du en tur på 12 kilometer, på skogsvei, tur/retur, er dette et godt alternativ. Tidsforbruk… pluss/minus 3 timer. Da skal du ha godt med tid.

Romsvatn demningen
Båtrampe

Hvordan komme hit:  Kjør til det som er mest kjent som Søylandskiosken (Har fått nytt navn nå). Kommer du fra Ålgård siden på E-39, blir det inn til venstre 200 meter før du er der. Fortsett rett frem til Birkeland og parker ved tavla som ligger rett innenfor siste gården. God tur.

Turdetaljer
Kartskisse
Oversikt
Video fra Romsvatn
Romsvatn
Dette innlegget ble publisert i Gjesdal, Lett, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.