Tausanibbå, Herefjellet og Halvarskarsjuvet

Herefjell

Det er en dårlig skjult hemmelighet at jeg trives mer enn godt i Jøsnesheia, det er nok grunnen for at det er så mange turer derfra også. Når det er sagt, er det mye å velge i her også med merkede turløyper, nærmest overalt. Denne gang skal vi til tre flotte punkt i heia her.

Vi starter fra Åsland ved Skiftun
Og følger i starten skiltingen mot Herefjellet
Vi kommer raskt inn i Batt motbakke

Vi starter med å gå utenom gården, ikke gjennom den, men bak. Etter et par grinder og et flatt gjorde, er det bare å se det i øynene, vi skal inn i en bratt motbakke. Går du litt på her blir du svett, det kan jeg love deg. Det dryppet godt fra nesen min oppover. Det er et par avsatser etter hvert, men tro ikke at du er oppe av den grunn, neida det er du ikke.

Det er mange skilt med stedsnavn oppover
Utsikten litt oppe i bakken. Bilen står ved gården der nede
Men vi er i mars, og du skal ikke veldig høyt opp før snøen ligger
Ved denne skiltskogen forandrer vi på det, og følger mot Tausanibbå

Ved skiltet over er vi kommet på høyden med Tausanibbå. Her går stien videre opp mot Herefjellet og Norda Høgaste, men vi skal ikke dit nå. Rundturen vår i dag gjør at vi kommer ned igjen derfra til dette skiltkrysset senere. Herfra er det kun noen få hundre meir bort til Tausanibbå, ca. 5 minutt å gå. Nåbbå svarte til navnet, det var helt taus.

Samme skilt som over, men fra motsatt side
Der borte på enden ligger Tausanibbå
Utpå flaten der, med Hjelmelandsferjene i bakgrunnen (Zomet bilde)
Postkassen og bok er på plass
Utsikt fra Tausanibbå
Filmsnutt fra Tausanibbå
I retning Foldøy

Men vi skal videre. Vi fortsetter bare videre rett frem i forhold til hvor vi kom fra, østover i retning Fosstemmen. Men vi skal altså ikke så langt. Etter noen minutter dukker det etter hvert opp to mye skiltkryss.

Jeg må bare igjen få anbefale denne fantastiske plassen
Merkingen er utmerket. Ser nå at det lignet et ormeansikt 🙂
Vi skal over noen knauser og videre forbi disse flatene
Her er det første av disse to skiltkryssene. Følg Fossmarka her.
Herefjellet ligger ovenfor toppen du ser herfra
Neste skiltkryss. Du følger mot Norda Høgaste

Fra krysset her, går det bare oppover, helt til du er på toppen av Herefjellet. Hele denne delen av heia heter Herefjellet, men toppunktet har navnet «Norda Høgaste». Derfor er det dette navnet du følger mot. Snøen gjorde seg bare mer og mer gjeldene til høyere vi kom, men merkingen var overraskende grei å følge til tross for dette. Etter å ha forsert hele fjellet når vi opp til Norda Høgaste som ligger 690 mot.

I bakgrunnen der, ser du Gunlanuten
Randøy litt til høyre for midten av bilde
Bare oppover her
Og her er vi oppe
Den hvite toppen i helt i bakgrunnen er Grytenuten
Det er høylandsfølelse innover her
Ombo til venstre
Fra Herefjellet – Norda Høgaste

Det er selvfølgelig skilt og postkasse her oppe også, det er klart, men dette står litt bortenfor, skjermet fra den verste vinden. Du vil også se at noen av skiltene lyder «Hardhausen», dette er en tilstelning som går hvert år 1. Pinsedag. Dette «løpet» går innom alle de fire store toppene i Jøsnesheia, hvor Gunlanuten er den aller høyeste. Vi skal ikke dit i dag.

Noen meter bortenfor toppunktet, finner du skiltene og postkassen
Det er ingen tvil om at du er fremme.

Om du ser nøye etter på bilde over, ser du et tynt smalt skilt øverst hvor det står «Utsikt». Det leder deg bort snaue hundre meter til «Halvarskarsjuvet». Her stuper det bokstavlig talt rett utfor og ned i sjøen. Et magisk skue. Har du mindre barn med, så holder du et ekstra godt øye med dem her.

Her stuper Halvarskarsjuvet utfor. Forsiktig med snøkanten takk.
Erfjord / Erøy
Halvarskarsjuvet

Når du står ved juvet her, ser du de røde merkene vi skal følge videre nedover, altså ikke mot postkassen du var ved, men motsatt nedover siden som går ut mot sjøen på vestsiden. Denne dagen var det i perioder så mye snø at det var nødvendig å ta noen støttesteg til siden, her og der, men det gjør ingenting. Broddene gjorde jobben de. Selv om jeg ikke lengre er tenåring, klarte jeg ikke å styre meg. På et punkt var det så bratt og mye snø, at der kastet jeg meg bare utfor. Man blir jo som barn igjen….

Jeg har startet på bakken nedover, fortsatt med en del snø
Merkingen er super
Snøen minker når vi kommer nedover i terrenget
Zoomet bilde mot Erfjord
Hva man finner i sekken
Vi kommer ned til tjernet
Nå nærmer vi oss det skiltet jeg nevnte vi kom ned til på rundturen
Hjelmelandsvågen
Og der er skiltet vi snakket om på oppveien

Herfra er turen ned, lik den vi gikk opp til dette punktet. Vi er nå så lavt kommet, at snøen er i ferd med å forsvinne. Det er kun sjarmørettappen igjen ned til Åsland nå. Den var bratt på vei opp, da er den det ned igjen også. Merkelig nok.

Fra bakken rett ovenfor der bilen står parkert

Da gjenstår det bare å takke seg selv for turen, selvskryt er velskryt som kjent. På bart føre uten snø, vil du klare deg med tre timer pluss/minus på denne runden. I snøen blir det litt mer. Vi målte runden til 6,7 kilometer. Høydeforskjellen lå på bunnpunkt 253 moh. og toppunkt på 690 moh.

Skisse av turen
Turløypa vår
Vi starter fra det røde merke på kartet.

Hvordan komme hit: Kommer du fra Stavanger, tar du ferja til Tau, kjører til Hjelmeland på RV13, og tar ferja over til Nesvik. 100 meter ovenfor ferjekaien tar du inn til venstre merket Skiftun. Denne veien følger du til skilt som viser opp til høyre, merket «Åsland». Kjør denne veien til endes og avtal med folk på gården der hvor du kan parkere. Masse skilter står her ved gården hvor turen starter.

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hjelmeland, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.