Sellandsnuten

Fineste utsikten

Godt skiltet

Søndag 22 oktober 2017 tok vi igjen turen til Suldal. Denne gang var det Sellandsnuten som skulle bestiges. Og for en tur det ble, opp til 906 meter over havet. Utsikten var formidabel, noe du best kan se ut fra bilder og filmen som ligger i artikkelen her. Turen starter rett før du kommer bort til det lille stedet Selland. Når du får en betydelig parkeringsplass på venstre siden, rett før Selland, ser du skiltene på motsatt side av veien. Her står det to skilt, «Sellandstødl» og «Sellandsnuten», du skal inn her.

 

Inn her til å begynne med

Sellandstølen, som vi trolig vil si til hverdags, ligger på veien opp til Sellandsnuten, så denne går du forbi på veien. La oss ta dette med merking og skilting med en gang. Turen har skilter ved startpunkt og ett stykke opp i fjellsiden. Første del går på skogsbunn, her er stien svært tydelig og det er noen sennepsgule merkinger som trolig er flere år gamle. Disse kunne med fordel vært frisket opp, men stien er veldig tydelig. Når du kommer over tregrensa og opp på fjellet, er det nødlinger (varder) som gjelder.

 

Det stiger fort oppover

Disse er det greit å følge, men på et par, tre plasser er det ganske mye stein, så her kunne de nok vært tydeligere. Men er du våken og ser fra nødling til nødling, så finner du greit frem. La ikke dette stoppe deg, dette er en kongetur, og du vil finne frem, helt sikkert.

Etter bare et par minutters gange starter du på stigningen. Det som er så fint her, er at stigningen går jevnt og trutt over hele turen, da blir det lite som er stupbratt opp og ned.

 

Skiltkryss halvveis

Sånn cirka halvveis, møter du et nytt «skiltkryss», her følger du skiltet mot «Sellandstødl». Joda, det er greit å finne frem… Vi fortsetter oppover og får denne Stølen på høyre hånd under fjellet.

Ei artig lita bu som nok sikkert er modernisert i forhold til hvordan vi tenker en støl fra gammelt av vil se ut. Likefullt ei kjekk lita hytte her oppe. Hva den eventuelt brukes til vet vi lite om. Men vi stopper ikke ved stølen, vi skal videre opp til Sellandnuten.

Vindafjorden i bakgrunnen

Siste biten opp til toppen er kanskje den eneste plassen hvor det er virkelig bratt. Å hold på hatten for en utsikt det er herfra. Vi får betalt i form av ikke mindre enn to varder her oppe. Merkelig nok er det ved den nederste varden postkassen og boka befinner seg. Denne varden er også større, og har, tro det eller ei, finest utsikt. La meg legge til at det ikke er mer enn drøye 100 meter mellom disse to. Det blåste mektig her oppe, men oversikt og utsikt overgikk alt dette, så den problematikken så vi helt bort fra.

 

Hvordan komme hit:  Tar du utgangspunkt på Ropeid, rett over fjorden fra Sand, så fortsetter du 3-4 kilometer i retning Sauda på RV-520. Da kommer du til et skilt som viser opp til venstre mot «Tysseland». Du skal inn der. Etter et kort stykke på denne veien tar du inn til venstre, merket «Selland». Før du kommer til Selland, får du en betydelig parkeringsplass på venstre hånd. Her starter turen på motsatt side av veien. Turen er på 12 kilometer tur/reteur. Tidsbruk er alltid vanskelig å oppgi, men 4 til 4,5 timer i total gangtid kan være en grei indikasjon. Legg nå for all del til tid for matpauser og fotografering på toppen. Da får du en tur på pluss/minus 5 timer. Noen vil kunne trenge mer tid.

Nedre varde på Sellandsnuten

Artig skilt på vei opp

Klikk på kart for større visning

Dette er stølen. En nymoderne støl da…

Ingen tvil…

Flere plasser får vi øye på steiner som ser ut som marmor, men det er nok ikke det…

Tettstedet Sand på andre siden av fjorden

Høstfarger

Videre innover Saudafjorden

Her ser du den øverste varden på Sellandsnuten

Vindafjorden

Joda, det er høst

Øverste varde og Sand

Der er den store varden, den med postkassen

Vindafjorden igjen, ut mot Grytenuten

Er det ikke flott ?

Fjorden til høyre, er Vindafjorden. Ropeid i mellom, og Sandsfjorden til venstre

Nederste varde og Saudafjorden

Sola gjemmer seg bak varden

På vei ned igjen

Nede ved skiltkrysset havveis

Dette innlegget ble publisert i Rogaland, Suldal, Tid: 3 - 5 timer, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.