Fuglen

«Fuglen» med skilter

Vi er tilbake på Haugalandet og Vindafjord kommune. Denne gangen skal vi opp på fjellet som har fått det artige navnet «Fuglen». En flott utsiktstopp som skilter med to varder, den ene er selvfølgelig toppunktet, men så ligger det en til noen få minutters gange derfra. Du ser den tydelig fra toppunktet.

Vi gikk turen 6. november 2017. En av få solskinnsdager denne høsten, og for en tur det ble.

 

På parkeringsplassen

Kommer du kjørende fra Haugesund og kjører E134 i retning Ølen, er startpunktet snaue 2 kilometer før Knapphus. Det er merket «Tursti» på skilt langs veien. Du parkerer på en kombinasjon av rasteplass/parkeringsplass. Det står faktisk flere tavler på parkeringsplassen, så dette finner du greit.

I tillegg til tavlene finner du steinen du ser til høyre her og ei stor «Hitlertann». Disse er nok mer kjent fra Brusand på Jæren. Riktig en stilig parkeringsplass her altså.

 

Først på denne veien

Men jeg skal innrømme at det er turen vi er kommet hit for å gå, så det er bare å sette i gang. Turen går først på skogsvei, før den går ut i terreng, og så tilbake på vei igjen. I starten er det nokså vått, men hvor er det ikke det etter denne regntunge vår, sommer og høsten ? Godt fottøy er altså nødvendig skal du vite.

Starten er ned denne veien. Etter noen få hundre meter kommer du til et skilt som viser til «Fuglen», både til høyre og venstre. Vi velger til høyre.

 

Sandvadtjørna

Vi kommer raskt ned til Sandvadtjørna, et idyllisk lite vann langs stien. Her skal vi krysse over vannet på et punkt, men det er lagt ut trebru, så dette går veldig greit. Det er et vått stykke på turen akkurat her, men hjelpestier gjør at man kommer frem dit vi skal.

Et stykke etter vannet kommer vi opp på en traktorvei, her er det skiltet, denne gang med kun ett alternativ. Vi kommer nå ut på en større vei etter hvert med mange skilter. Det er to veier oppover her.

 

Gode skilter

Du SKAL velge den bredeste og fineste veien, den med «Ferist» og Bom. Her stiger det godt, men etter en del hundre meter kommer du igjen til et nytt skiltkryss. Skiltene er svært tydelige og du skal inn til venstre på en betydelig dårligere traktorvei. I enden av denne er det bare terreng som gjelder på resten av turen.

Det stiger fortsatt, og etter en stund når vi tregrensa, her forsvinner både barskog og løvskog. Terrenget åpner seg opp, og ikke lenge etter ser du «Fuglen».

 

Hovedvarden

Langt der fremme ser du varden på toppen, stor flott varde med postkasse og bok…. du vet resten… «Fuglen» ligger på 537 meter over havet, det meste av dette er stigning. Tåka melder sin ankomst fra sør når vi kommer opp, men vi er heldige og får det meste av utsikt før den blir mer gjeldende.

Vi tar også turen bort til den andre varden som du ser tydelig fra toppen. Her er utsikten flott mot Skjoldafjorden og Skjold. Vi anbefaler deg at du tar den ekstraturen bort dit også, kun 5-10 minutt ekstra.

 

 

 

Varde nr. 2 der borte

Tilbake går du samme vei som du gikk opp. Det er 5,5 kilometer hver vei til «Fuglen», eller 11 kilometer tur/retur om du vil. Det er en del stigning, så er du forberedt på det. Regner du snaue 2 timer opp og 1,5 time ned igjen, så er du der, sånn cirka. Men dette er i ren gangtid. Alle pauser du måtte ha behov for underveis og på toppen komme i tillegg. Sett av 4 til 5 timer, så får du med deg den flotte naturen også.

Det er bare å ta turen, god fornøyelse i de flotte heiene i Vindafjord.

 

Hvordan komme hit:  Kjører du bil fra Haugesund på E134 i retning Ølen, finner du skiltet «Turvei» og parkeringsplassen rett før Knapphus. 

«Fuglen» med skilter

På parkeringsplassen

Klikk på kartet for større visning

Første skilt etter noen meters gange, velg til høyre her.

Flott i november

Her skal vi over

Trolsk stemning

Sola er på vei

Ingen tvil om veien

Tydelige stier og gode skilter

Ved disse skiltene, velger du den bredeste veien

Du skal altså et stykke opp på denne veien med «Ferist» og «Bom»

Etter du har tatt av fra den breie veien, blir det mer sånn som dette

Et stykke til

Herfra er det kun terreng som gjelder

Her er det bare å stå på

Utsikt mot Knapphus

Uten zoom

Stadig oppover

Der er målet for turen

Fuglen

God informasjon

Som bildet over

Over tregrensa

Flott varde og topp

Kjekt når sånne flotte varder bygges

Utsikt mot Skjold

Med zoom

Bare smil å spore

«Fuglen»

Høstfarger

Den andre varden litt bortenfor

Skjoldafjorden

Vi ser tilbake på «Fuglen», og tåka kommer sigende…

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Normal, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende, Vindafjord. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.