Tverrgjøvle

Startpunktet ved den lille parkeringsplassen

Vi skal nesten inn til Nes i Hjelmeland kommune i dag, kun 300 meter FØR den store parkeringsplassen hvor du går til Viglesdalen, starter turen. Her er det plass til 3-4 biler. Er det ikke plass her, må du de ekstra 300 meterne inn til Nes å parkere. Det er tydelige skilt ved startplassen, så det er ikke noe problem. Nå tenker du kanskje at en tur på 2,2 kilometer (4,4 tur/retur) ikke er mye å skryte av, men jeg skal love deg at her skal du få bli varm under hatten.

Skog i starten av turen

Vi vet at mange av dere liker bratte motbakker. Noen for å teste formen, andre for å komme opp i høyden i tillegg. Her får du begge deler, du får i pose og sekk. Tverrgjøvle ligger på 620 moh, startpunktet er nok neppe særlig mer enn 100 moh, så her skal man høyt opp på kort avstand, og det er ensbetydende med at det er bratt ja. I starten går vi på skogsbunn og i barskog, det starter forsiktig, men raskt kommer vi inn i gode motbakker. Hvis du ikke er i god form, tar du deg bare noen «pust i bakken».

Øvre Tysdalsvatnet

Etter en stund  byttes barskogen ut med løvskog, fortsatt stiger det godt i terrenget. Du kommer opp til et lite kryss, men det er skiltet, så det byr ikke på noen problemer. Når du nærmer deg toppen, er du over tregrensa. Her er det luftig og godt, med fantastisk utsikt, bedre blir det sjelden.

Vi går på en kam bort mot Tvergjøvle på toppen, her er landskapet helt åpent. Turmålet svarte klart til forventningene.

Flere hundre meter rett ned

Vi var oppe litt seint på ettermiddagen/kvelden, så solen var i ferd med å takke for seg da vi kom opp. Men det er bare å gi seg ende over, når du står på kanten her skal man ha tunga rett i munnen, for her stuper det utfor. Til dere som har med barn, her må dere ha ekstra godt øye med dem.

Mange vil bruke 1,5 time på turen opp, det er meget bratt, så det tar lengre tid enn du tror.

Så er det jo slik at noen går både raskere og saktere enn dette. Ned går det fortere, men på grunn av at det er så bratt, så tar det litt tid dette også. Regner du 3-4 timer tur/retur, med pauser og fotografering, så er du der, pluss/minus. Flere bilder finner du lengre nede i artikkelen.

Hvordan komme hit:  Fra Stavanger med ferge til Tau. Kjør RV-13 mot Årdal, rett før du kommer til Årdal, kommer du til en avkjørsel som er skiltet mot «Nes» inn til høyre. Du følger skiltingen til Nes. Bare 300 meter før du er ved den store parkeringsplassen på Nes, starter vår tur. 

Ved denne gjerdeklyveren starter turen

Skog i starten

Flott motbakke oppover

Streken på kartet er kun tegnet på og må ikke navigeres etter

Sola trenger gjennom

Det er bare å stå på

Om det går oppover ja

Så er vi ute av barskogen og over i annen skog

Turen kan bare anbefales

Skilting underveis

Naturen byr på så mangt

Fantastisk fredagskveld

Med litt zoom

Ryganfossen i det fjere. Her med kraftig zooming

Tverrgjøvle

Det er både «Kodejakt 2017» og «Ti på tur» her oppe i år, så det gjelder å IKKE røpe kodene.

Tror ikke bildet klarer å beskrive hvordan det stuper utfor her

Flott plass

Øvre Tysdalsvatnet

Ei lita bjørk klamrer seg fast

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hjelmeland, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.