Undeknuten med rundtur


Vis større kart

Gode skilter underveis

Vi er tilbake i Sandnes kommune og skal ta turen opp til Undeknuten. Turen starter ved badeplassen i Tengesdalsvannet, men fortsetter raskt over veien og ut i terrenget på motsatt side. Det er mulig å ta samme vei opp og ned, men vi har valgt å gå hele rundturen. Det gjør turen litt lengre, men mer variert.

Første del går på en slags blanding av kjerrevei og god grusvei.

Turens første del

Vi har raskt toppen i syne og konstaterer at den er bratt og utilgjengelig fra fronten. Da vi har gått ett lite stykke på god grusvei, blir vi etter hvert ledet ut på en betydelig dårligere vei til høyre.

Denne følges et stykke og vi kommer tilbake på den bedre veien noe lengre oppe i bakkene. Da vi når veiens topp starter turen ut i marka for alvor. Her går det jevnt oppover, rundt og på baksiden av toppen vi skal til.

Siste delen opp

Når du kommer helt på baksiden av fjellet dukker det opp nye skilt. Opp på toppen er en avstikker fra selve rundturen. Mange vil oppleve denne delen som bratt og krevende. Det er den også, men etter 15 minutt fra skiltene er du oppe på toppen.

Og hvilket skue det er. Toppen ligger ikke på mer enn 440 meter over havet, men utsikten kan ingen klage på. Her ser vi milevis i alle retninger.

Lysefjordbrua i bakgrunnen

Her oppe får du utsikt over Tengesdalsvannet, Veralandområdet, Høle og Ims, Lauvik, Forsand, Oanes – Du ser Lysefjordbrua i det fjerne og innseilingen til Lysefjorden. Det er også fin utsikt mot Bynuten og i retning Selvikstakken.

Klikker du på bildene for større visning, får du et inntrykk av den flotte naturen og den gode utsikten. Selve varden her oppe er ikke den fineste vi har sett, for å si det sånn.

I retning Tengesdalsvannet og Veralandsheiene

På dager som dette er disse turene en ren fornøyelse. Det som slår oss er, noen av turene vi har vært på er ikke særlig godt kjent, ei heller mye brukt. Vi får den følelsen her på veien til Undeknuten. Ofte er det disse turene som blir ekstra kjekke, da det mange ganger er mer ukjent terreng og plasser ikke alle har vært på. Vi vil slå ett slag for denne turen og anbefale den på det sterkeste. Du vil ikke bli skuffet her, det kan vi langt på vei love.

 

Retning Lysefjord

Skulle vi muligens ha noe å utsette på turen må det være at de røde merkene som viser vei, enkelte plasser begynner de å bli svake. En oppfriskning med ett spann rød maling hadde ikke vært å forakte flere plasser her. Men for all del, det er ingen problem å finne frem, det går greit. Etter å ha brukt godt med tid på toppen, bærer det ned denne avstikkeren i retning selve rundturen igjen. Når vi kommer ned kneika til skiltene, bærer det rett opp på motsatt side.

Litt på kjerrevei og litt i terrenget

Det er fra skiltene her du må avgjøre om du vil ta samme vei ned igjen eller fortsette rundturen. Tar du samme vei ned igjen, får du en kortere tur, rundturen er lengre. Denne delen av rundturen går i enkelt terreng, enten helt flatt eller slake nedoverbakker. Her møter vi på både sauer, kyr og hester som er ute å beiter. Etter ca. 3 timer er vi tilbake ved bilen og har fullført en fantastisk flott og variert tur med mye utsikt i alle himmelretninger.

Hvordan komme hit:  FV316 fra Hana i Sandnes i retning Høle. Parker bilen ved badeplassen ved Tengesdalsvannet. Følg veien ca. 100 meter i retning Høle og kryss veien ved gjerdeklyveren. Her er det godt merket. Ved første skilt om rundturen, holder du veien til høyre først, da vil du også se fjellet du skal til ett stykke borte. Tid: Hele rundturen innklusiv pause er gjort på ca. 3 timer. Har du barn med må du regne noe mer. Går du raskeste vei opp og samme vei ned igjen vil dette gå på 2:15 til 2:30 timer.

Artig topp

Siste kneika opp

Skuffende varde

Sommer i slutten av mai måned

Det har blitt grønt

Mange lune plasser langs veien

 

 

Dette innlegget ble publisert i Normal, Rogaland, Sandnes, Tid: 1 - 3 timer, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.