Urdalsnipa, 561 moh

Skilt ved parkering

Ikke alle vet hvor Urdalsnipa er, men om vi sier Bjerkreimssenderen, så vet de fleste det. Dette er altså den samme plassen. Du vil til og med møte noen som kaller det for «Moi senderen», dette er nok mindre kjent. Et annet navn som også er offisielt er: Lakssvelafjellet TV Tårn, så vet du det. Nok om navnene her, vi skal på tur og starter fra Moi i Bjerkreim. Må ikke forveksles med Moi i Lund.

Det er en herlig motbakketur dette, og du går på vei hele tiden. Med mindre du går på vinteren slik vi har gjort, da er det bare snø som gjelder. Det aller meste av turen er altså oppover, så det kan det være greit å forberede seg på. Vi er på høgjæren og da er det flotte vidder som gjelder oppover.

Først ned til vannet, etterpå er det kun stigning

Vi gikk turen 19 februar og hadde vi ikke vist bedre, kunne det like godt vært påskesol vi hadde. Men det er nok litt tidlig. Det ble etterhvert en del snø, men det er trolig så kaldt på nettene at det var skare, og snøen bar oss hele tiden.

Fin vinter oppover

På bart føre går du opp her på en snau time, når det er snø som i dag, går det nok en time og litt til. Noe mindre ned igjen. Vi nyter været og tar bilder. Turen er annerledes nå, enn da vi var her på sen vår for noen år siden. Halvveis oppe, får du øye på deler av senderen, men la deg ikke lure, det er en bit igjen derfra.

Her går det altså vei når snøen er borte

Etter hvert som vi nærmer oss toppen, blir det mer knauser og «veien» blir mer svingete. Utsikten etterhvert blir bare flott. Her har du hele Jæren og havet utenfor. Legg også merke til Vindmølleparken ovenfor Varhaug.

Vil du gå på ski, er det mulig under disse forholdene

Siste kneika opp er bratt og da får vi prikken over «Ien» når det gjelder utsikt også. Her er det bare å nyte på sånne flotte dager. Vi lager til en liten filmsnutt også, for å vise det åpne landskapet. Høgjæren på sitt fineste.

 

Fin plass

Hvordan komme hit:  Kjør E-39 fra Ålgård mot Vikeså. Når du kommer til Bue, tar du av til høyre, merket mot «Varhaug». 4,6 kilometer etter at du har tatt av, kommer du til Moi, her svinger du av på den lille veien over elva, merket med et lite skilt hvor det står Moi. Etter ca. 200 meter kommer du til parkeringsplassen på venstre side, og skiltet du ser øverst i artikkelen her, til venstre. Herfra starter fotturen. Om sommeren går det en snau time opp og 45 minutt ned igjen. Legg til tid for pause på toppen. Nå på snøføre må du legge til 15-20 minutt opp, i tillegg. Når snøen er borte, kan nok turen tas med barnevogn. Men det er bratt her, så da skal du få svette godt oppover.

Ser du vindmølleparken ?

Rødt punkt, turstart
Blått punkt, målet for turen

Litt av senderen

Vi nærmer oss toppen

Store dimensjoner

Full vinter

Jæren

I retning Egersund

Dette innlegget ble publisert i Bjerkreim, Kan gåes med barnevogn, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.