Vigdelpresten og Steinansiktet

Steinansiktet

Badestranden på Vigdel

Å gå tur langs Jærkysten er et nydelig tidsfordriv. Denne turen er ikke noe unntak fra dette. I kveld skulle vi til to severdigheter, et ansikt i stein, og en helt hvit prest, også denne i stein. Turen er av en sånn art at den fort kan appellere til den yngre garde også. Vi starter turen fra badeplassen på Vigdel og fortsetter utover bukta på venstre side. Snart går sandstranden over til å bli stein.

 

Minner fra krigen

Det er småkupert utover, vi går langs havet til å begynne med. Flere hytter ligger det også her, riktig noen perler av plasser å ha hytte på. Etter hvert får vi øye på flere stillinger fra krigens dager, både når det gjelder bunkerser og kanonstillinger. Det har nok vært en viktig plass for Tyskerne dette under andre verdenskrig. Men vi skal videre. Fra denne lille høyden, skal vi igjen ned helt i fjæresteinene.

 

Presten

Litt bløtt er det enkelte plasser, men det går helt fint. Når vi nærmer oss den roterende radaren, som trolig er i arbeid for flyplassen på Sola, nærmer vi oss samtidig våre to mål for turen. Dette steinansiktet og denne hvite presten ligger ikke mer enn 60-70 meter fra hverandre, noe som kom som en overraskelse på meg. Her hadde jeg innbilt meg at det var betydelig større avstand.

 

Her finner du frem

Vi går først ned til denne «Hvite presten». Ei steinur som består av bare sort fjell, med unntak av denne presten da, som stiger opp i noe som minner om hvit marmor. Vi går noen få meter tilbake, og følger den blå merkingen litt opp til høyre, og der, helt plutselig, får vi øye på denne mannen med det «sure» ansiktsuttrykket. Svært fasinerende. Og en kjekk liten tur man ikke har problemer med å anbefale.

 

Hvordan komme hit. Kjør fra Solastranden og sørover. Neste du kommer til er Ølberg. Fortsett videre i retning sør. Neste er Vigdel. Her parkerer du ved badeplassen. God tur.

Vigdelpresten / Den hvite presten

Rødt punkt, turstart
Blått punkt, turmålet

Starter på Vigdelstranden og følger utover på venstre side

Sand blir raskt til stein og fjell

Fin kveld

Noen holder øye med oss

Steinpresten var solide saker…

Her har vi han, «surpompen»

Nei, han er ikke blid

Og været en sen kveld i mars, kan vi ikke klage på

Tilbake fulgte vi en sti høyere oppe. Her var det mye krigshistorie

Trolig en viktig post under siste verdenskrig

Flotte Jæren

Radar og fyr

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Lett, Rogaland, Sola, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.