Vinjanuten i Suldal

Varden på Vinjanuten

Du verden for en magisk tur vi hadde til Vinjanuten i Suldal. Vi fikk være med Suldal Turlag som var både kjent og strålende selskap. Det finnes noen turer man får lyst å gå igjen og igjen. Dette er helt klart en av disse. Her får vi en stigning på mer enn 1000 meter fra startpunkt og opp til toppen, så noen nybegynnertur er det ikke.

Vi parkerer ved Medhus i Suldalsosen

Utgangspunktet for turen er Medhus i Suldalsosen. Her parkerer vi i enden av veien, stor fin parkeringsplass som rommer mange biler. Fotturen starter på veien rett frem som du ser midt i bilde over, du må gå noen få meter før du kommer til første skiltet.

Første skilt etter ca. 50 meter.

Det første skiltet du kommer til etter noen få meter opp i veien, lyder «Prestastølen», når du ser dette, er du på rett vei. Det er lettgått noen meter i starten, men vær ikke redd, etter kort tid starter vi på den første motbakken som du vil kjenne godt.

I starten av bakken er det skog som gjelder

Vi tar en god del høydemeter her og etter en stund er vi kommet opp på et utsiktspunkt som lyder «Neraleite». Her får du første smak av utsikt. Vi kan allerede ane hva som er i vente, men vi har ikke tatt en fjerdedel av høyden enda. 

Neraleite

I denne varmen er det viktig å fylle på med vann, og flere av oss benyttet sjansen for dette her. Men det er en lang og krevende tur dette, så vi må videre i retning Prestastølen.

Det er fortsatt skog som gjelder

Hva man kan fylle flaskene med i denne bekken, er uklart….

Vandringen fortsetter og vi nærmer oss Prestastølen, et fantastisk fint område her oppe med frisk fin elv å fylle opp vannflaskene igjen. Det er en stor flate ved elva her. Selve Prestastølen har nok sett sine beste dager, men område rundt er fantastisk.

Prestastølen

Disse skiltene må nok friskes opp innen kort tid

Vi er halvveis i høydemeter

Vår gjeng i dag, Suldal Turlag, koser seg på Prestastølen

Vi skal til Vinjanuten, men først til Øvrastølen

Legg merke til skiltet over, det er merket med sort farge. Turistforeningen sine skilt er grønne for lette turer, blå for middels tunge turer og rød for krevende turer. Her bruker de sort farge, noe som betyr at turen regnes som  «ekstremt krevende».

Elva ved Prestastølen

Og den lille fossen ovenfor

Vi skal ikke bare opp her, det er enda høyere også

Høyere og høyere

Så er vi kommet til Øvrastølen

Ny påfyllingsplass for drikkeflaskene

Ved Øvrastølen bevilges nok en pause i varmen, her er vi kommet over 800 meter opp, men vi skal altså opp til 1105 meter over havet til slutt. En god pause i solveggen gjør godt, og vi får pusten igjen. 

Suldal Turlag på tur, og vi har fått være med.

Men vi er ikke i mål og må videre.

Men først, mer vann

Er det ikke flott ?

Vi starter på nok en avsats for å vinne høydemeter, igjen klyver vi oppover fjellsiden. Det er tungt i varmen, lengre nede ble det målt 29 grader i skyggen. På dager som dette går det ikke an å ha det bedre, så klaging var det lite av.

Ser du Øvrastølen nede til høyre i bildet ?

Vi skal opp her

Er ikke dette flott, så skjønner jeg ingenting…

Innsatsen er på topp

Man zoomer litt

Lang, lang rekke

Nå er vi så høyt oppe at snøen ligger i fenner flere plasser

Sommeren er ikke kommet like langt her oppe

Selv om temperaturen er meget god i dag, er det tydelig at våren er seinere i denne høyden. Vi begynner å nærme oss Vinjanuten i Suldal, det er bare litt igjen nå så er vi oppe.

Blir det finere enn dette ?

Der er målet for turen i dag. Vinjanuten

For et fantastisk sted

En bra høyde dette

 

 

Vinjanuten

Utsikt til tusen

Turgjengen på Vinjanuten

Da har vi nådd målet for turen, Vinjanuten 1105 meter over havet. Jeg har ikke ord. Er du i grei form, er dette en tur du skal ha med deg, ikke bør, skal. Så skal jeg komme med en tydelig anbefaling. Den er veldig enkel. Ta samme vei ned igjen, som du kom opp. Her er det finest sti, best merker, best skiltet, flest flotte severdigheter, og så får du en annen utsikt på vei ned, som du hadde i ryggen på vei opp. Vi fortsatte turen som en rundtur, brattere ned, og selv om det var fint her også, vil jeg si at det ikke måler seg med turveien opp. Det er også noe uklart lengre nede på fortsettelsen av rundturen som gjør at du har en tydelig fordel om du er kjent. I tillegg kommer du ned ca. 3 kilometer høyere oppe i bygda, så det blir et stykke tilbake på asfalt når du er nede igjen. Bildene under viser veien vi gikk videre, men vi er klare på at anbefalingen er å gå samme vei ned igjen, som du kom opp.

Sikkert værhardt her på vinteren

Vi vinker farvel til Vinjanuten

Vår firbente venn er med

Rundturen vi tok, fortsetter bratt nedover på motsatt side

Fortsatt er det en del snø igjen

Ned på nytt utsiktsplatå. Fisketjønvardane

200 meter lengre nede

Suldal

Suldalsosen

Snø og 28 grader

Vi rykker stadig nedover i terrenget

Nærmer oss slutten på turen

Da er vi straks nede, og får denne distansen på vei, tilbake til der bilene er parkert. Takk for turen

Hjertelig takk til Suldal Turlag for flott arrangement og strålende turmål !

Hvordan komme hit:  Kjør fra Sand i Suldal på RV-13 til Suldalsosen. Ta av til venstre ved kirken, og til venstre igjen mellom kirken og bedehuset. Følg denne veien til endes, her starter turen. Tidsbruk… går du i turtempo opp og ned samme vei, tenker vi du må sette av 6-7 timer. Da er alt av pauser og fotografering tatt med. I turtempo altså. Turen er ca. 14 kilometer og har en høydeforskjell på over tusen meter. Toppunktet ligger 1105 meter over havet.

Klikk på kart for større visning

Dette innlegget ble publisert i Rogaland, Suldal, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.