Fjetlandsnuten

Fjetlandsnuten

Parkering nedenfor gården

Fjetlandsnuten ligger i Suldal kommune, den er naboen til mer kjente Grytenuten, men den har «nesten» like god utsikt. Den er ikke like høy, men er enklere å nå da det ikke tar like lang tid å komme opp. Derfor er den mer tilgjengelig for mange. Vi kjører inn til Fjetland og parkerer nedenfor øverste gården, i krysset der. Det er krysset nedenfor «Privat vei», her er det plass til flere biler.

 

Her starter turen

Vi går de 250 meterne opp mot øverste gård, på vei, og da kommer du til skiltene som levner liten tvil om hvor veien videre går. Starten herfra er over fine grønne sletter og godt opparbeidet sti og fjellsti. Etter kort tid er vi over i mer ulendt terreng, sånn som vi er vandt til. Det stiger så smått hele tiden i starten, men vi skal opp en del meter, så etter hvert blir stigningene hardere.

 

Mindre vann og pytter

Når høydemeterne drar seg til, forsvinner også bar- og bjørkeskog, og det blir åpnere i landskapet. Men sommeren har kommet langt i slutten av mai i 2018, så det er grønt og fint. Vi passerer flere små vann og pytter underveis for dem som vil bade, ellers er det få naturlige drikkestasjoner på denne turen. I turtempo er du oppe ved varden etter en drøy time, og hvilken utsikt du får med deg herfra.

 

 

Der ser du Grytenuten

Fjetlandsnuten ligger på 716 meter over havet og det er drøye 300 høydemeter å bestige fra parkeringen. Herfra har du også god utsikt over til storebroren «Grytenuten». Regner du en drøy time opp og en time ned, skal de aller fleste ha godt med tid. Skal vi si 2 timer og 15 minutter totalt. Men så skal du jo ha tid til en god pause på toppen og fotografere, kanskje litt mat også, så da sier vi 2,5 til 3 timer å sette av.

 

Hvordan komme hit: Vi kjørte fra Stavanger og til Judaberg på Finnøy. Her tok vi ferja til Hebnes (Den går hit kun to ganger i døgnet). Når vi kommer i land på Hebnes, er det bare å følge veien mot Ropeid. Lenge før du kommer til Ropeid, kommer du til skiltet «Fjetland» inn til venstre. Du skal opp hit, nesten helt til veiens ende. Se alle bildene under her…

Fin start på turen, husk å lukke grindene etter deg.

Enkelt i starten

Alle kryss har skilter

Klikk på kart for større visning

Skog i starten

Men nå stiger det godt i terrenget

Nære tregrensa

La deg ikke lure, toppen er høyere enn dette

Grytenuten i bakgrunnen

Vi nærmer oss toppen

Der er han, Fjetlandsnuten

Flott varde på toppen

Med postkasse selvfølgelig

På toppen

Godt skiltet og merket hele veien

Kjempedag i fjellet

Fjetlandsnuten

Zoomet bilde

Kan man ha det bedre en lørdag i mai

Helt bakerst i bilde ser du Sand og starten på Saudafjorden

Vi tar farvel med Fjetlandsnuten

Og er på vei ned igjen, samme vi som vi kom opp. Takk for turen

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Normal, Rogaland, Suldal, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.