Kjerag, Kjeragbolten og Nesatind

Øygardstøl

Øygardstøl

Dette var en fantastisk tur. Med like fint vær. På en aldeles flott plass. Turen til Kjerag er kjent, og vi kan ikke annet enn å anbefale den på det varmeste. Makan til utsikt, finner du ikke mange plasser. Og så var det «Bolten» da, nesten like kjent som selveste Preikestolen ?

Turen starter ved resturanten Øygardstøl som ligger på toppen av bakken og svingene, før du kjører ned til Lysebotn. Det er godt skiltet avkjørsel.

Berg med kjetting

Berg med kjetting

Turen går i noe «berg og dalbane» innover. Du får både med og motbakke begge veier. Øygardstøl ligger på drøye 640 meter over havet og Kjeragbolten er på 1000 meter. Det høyeste punktet på turen er drøye 1060 meter.

Fra første meter blir du sendt ut i ei kraftig motkneik. Her er det så bratt at det er satt opp kjetting for å hjelpe til på fremkommeligheten. Enkelte plasser har du også brukt for denne.

Fint landskap

Fint landskap

Etter du når toppen, bærer det bratt utfor og ned i en flott dal. Her er det en fin bekk hvor det kommer vann fra blant annet snøsmeltingen lengre oppe.

Men Adam er som kjent ikke lenge i paradis. Etter kun noen meter, bærer det til værs igjen.

Den samme leksa gjentas på toppen. Litt bortover, og så, stupbratt ned igjen. Landskapet blir bare finere og finere.

Bratt, men flott

Bratt, men flott

Atter en gang er det bare å stålsette seg, etter en kort bit bærer det oppover igjen. Denne gangen i en langdryg motbakke. Selv om vi er på fjellunderlag, er det så bratt at det igjen er satt opp kjetting for å lette fremkommeligheten.

Nå er det slutt på de bratte partiene, herfra går det mye på berg og bart fjell videre. Snøen i denne høyden holder stand, flere plasser måtte vi passere snøfonner som enda ikke har gitt seg for vinteren.

Varde med flere skilter

Varde med flere skilter

Til slutt kommer vi frem til en stor varde midt på sletta. Denne har flere skilt i toppen. Det viser seg at du her kun er fem minutter fra selve Kjeragbolten.

Vi haster ned til platået ved selve bolten. På veien ned får vi det kjente synet av steinen som sitter kilt mellom to fjellvegger. Kløften utfor, stuper en kilometer rett ned i Lysefjorden. Har du høydeskrekk, skal du være forsiktig i dette området.

Flatt fint landskap på siste del

Flatt fint landskap på siste del

Øverste video, viser selve Kjeragbolten. Videoen under viser utsikten fra Nesatind like ovenfor bolten. Det er her oppe du får den beste utsikten over Lysefjorden. Det er umulig beskrive «suget i høyden her» på bilder og film. Derfor oppfordrer vi deg bare til å ta turen selv.

Turen tar 2,5 time hver vei. 5 timer tur / retur. Legger du til et par pauser, har du en tur på 5-6 timer. Er du fjellvant og godt trent, gjennomfører du turen raskere enn dette.

Hvordan komme hit:  Fra Stavanger til Ålgård, Oltedal, Gilja Byrkjedal, Hundedalen og til Sirdal. Kjør nordover i Sirdal til du kommer til skiltet som peker inn til venstre mot Lysebotn og Øygardstøl. Du kjører inn her og parkerer ved Øygardstøl. Det tar ca. 2,5 timer å kjøre fra Stavanger til Øygardstøl, hver vei. Nevner at det er relativt dyrt å parkere her, 100 kroner for en personbil.

Flott tavle

Flott tavle

Ingenting å utsette på skilt og merking

Ingenting å utsette på skilt og merking

Flott tilrettelagt

Flott tilrettelagt

Sommer

Sommer

Snøen holder stand

Snøen holder stand

Noen som skal bygge varde ?

Noen som skal bygge varde ?

Natur

Natur

Lysebotn

Lysebotn

Noe av stien går i snø

Noe av stien går i snø

Skiltvarden

Skiltvarden

Nesatind

Nesatind

Lysefjorden

Lysefjorden

Samme fjord

Samme fjord

Kjeragplatået

Kjeragplatået

Kjeragbolten

Kjeragbolten

Nærbilde av bolten

Nærbilde av bolten

En kilometer rett ned

En kilometer rett ned

Lysebotn igjen

Lysebotn igjen

 

Dette innlegget ble publisert i Forsand, Gjerdeklyver, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.