Stapsåsen

Først på sykkelsti og vei

Først på sykkelsti og vei

Å gå til Stapsåsen like ovenfor Helleland i Egersund kommune, er ingen tung tur. Men det er en tur som får deg ut i naturen og som gir flott utsikt når du er kommet opp. Du kan nok komme hit fra flere utgangspunkt, men vi har valgt den mest kjente, fra Strømstad på Helleland.

Vi parkerer bilen ved Grendahuset på Helleland, hvor turen starter fra. Herfra vil du få første skilt, ikke navn på sted, men det er merket som «Topptur».

Traktorvei

Traktorvei

Vi starter først på gang og sykkelvei, denne går raskt over på asfaltert vei, før vi lenger oppe i bakken kommer inn på noe som minner om traktorvei. Det er en del veiskiller og gjerdeklyvere under veis, men ser du etter pålene med de røde merkene, så finner du greit frem.

Etter nok et stykke, kommer vi til det vi setter mest pris på, vi kommer ut i terrenget. Her er det ulendt og stykkevis litt bratt. Men det er en enkel tur dette.

Flott utsikt

Flott utsikt

Etter cirka 45 minutter er vi oppe ved varden på Stapsåsen. Her åpenbarer det seg en fantastisk utsikt. Vi ser helt til Eigersund by og til Eigerøy fyr. Man kan også følge kystlinjen sydover med det blotte øye. Andre veien ser man langt innover i retning Gjesdal, Bjerkreimsenderen og Jæren.

Frisk høstluft, flott novembervær og flere turgåere ute, gjorde turen til en svært hyggelig opplevelse.

Strålende novembersol

Strålende novembersol

Du må i et greit familietempo regne 45 minutt opp og cirka det samme ned igjen. Totalt er dette en tur på 1,5 time. Tar du deg en halvtimes pause på toppen, har du en tur på et par timer. Man bør ta seg tid på toppen her, mye flott utsikt i alle retninger.

Dette er en enkel tur som vil passe godt for de aller fleste. Her trenger man ikke være topptrent for å nå målet. Turen kan nås helt til snø og frost måtte komme å gjøre veien glatt og vanskelig farbar.

Hvordan komme hit:  Med bil til Helleland. Kommer du fra Stavanger / Jæren, kjører du forbi Bens Kafè på Helleland. Like etter dette får du en avkjørsel til venstre, merket med skiltet «Strømstad». Du skal inn hit og opp til skolen og Grendahuset. Her parkerer du bilen. Ved gangveien her, finner du det første lille skilt «Topptur».

Grei vei i starten her

Grei vei i starten her

Toppen i motlys

Toppen i motlys

Fin høstdag

Fin høstdag

Vakker natur

Vakker natur

Ned mot et gardsbruk

Ned mot et gardsbruk

Utsikt

Utsikt

Motlyset var sterkt

Motlyset var sterkt

Mer utsikt

Mer utsikt

Varden med den berømmelige postkassen

Varden med den berømmelige postkassen

Retning sør

Retning sør

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Eigersund, Lett, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.