Bjødnali og Sælandsfjellet

Taksdalsvannet

Taksdalsvannet

Turen til Bjødnali og over Sælandsfjellet, starter i Sælandsskogen. Nå midt på sommeren er stedet spesielt populert da det er fint å bade i Taksdalsvannet som ligger like innenfor parkeringsplassen. Noen mener dette er en av de fineste plassene på Jæren ?

Fra parkeringsplassen må du gå ca. 10 minutter før du kommer frem til informasjonstavlen i Sælandsskogen. Dette må sies å være noe spesielt.

Starten på Urådalen

Starten på Urådalen

De fleste plasser står tavlen der man parkerer, men altså ikke her. Når du vet om det, er det ikke noe stort problem, bare svært merkelig. Etter tavlen er pasert fortsetter vi langs Taksdalsvannet og bort til stedet der den lille elva fra Urådalen kommer ut. Det har vært en så regnfattig sommer at elva er redusert til en bitteliten bekk. Samtidig er det svært frodig her oppe, noe bildet til høyre er et godt bevis på. Når vi starter på Urådalen er den like steinete som før, men også svært frodig.

Utsikt fra Heiagården

Utsikt fra Heiagården

Høyt oppe i dalen her møter vi på skiltet som viser vei over Sælandsfjellet, vi skal ned igjen hit på tilbaketuren, men først skal vi opp til den flotte heiagården i Bjødnali. Her smaker det alltid godt med noe mat og drikke. På denne flotte sommerdagen var det helst vann det gikk i. Temperaturen nærmet seg stygt 30 grader, så det ble svært varmt.

Etter en god pause her, gikk vi samme vei tilbake til skiltet som viser vei opp på Sælandsfjellet.

Skiltet "Over Sælandsfjelle"

Skiltet «Over Sælandsfjelle»

I varmen var det stritt nok dette, selv om det er en helt ordinær bakke. Vel oppe, må du ta en liten avstikker opp til selve utsiktspunktet på fjellet, men her snakker vi kun om snaue fem minutter ut av stien.

Ny pause og drikkestasjon i det varme været ble det her oppe, samtidig så utsikten over store deler av Jæren nytes. Tross sin beskjedne høyde, har du en uvanlig god utsikt her oppe fra. Ikke alle er klar over dette, så nå er du informert.

Møller i bakgrunnen

Møller i bakgrunnen

Herfra og ned blir som rene sjarmøretappen å gå. Bare utforbakke og noe flatt. Til slutt ender vi opp der informasjonstavla står, så er det bare å følge samme vei tilbake til bilen. Du bør sette av 2,5 – 3 timer i gangtid på denne runden. Legger du så inn noe pauser på totalt en times tid for å nyte utsikt og vakkert terreng, har du en tur på snaue fire timer.

Tar du turen hit, vil du ikke angre. Det er et løfte.

Hvordan komme hit:  Med bil fra Ålgård. Kjør i retming Bryne og Lyefjell, men før du kommer til Lye, tar du av i krysset mot venstre merket med «Undheim». Etter tre, fire kilometer kommer du til skiltet «Sælandsskogen». Du skal inn her og parkere. God tur.

Både Eikeskog og annen skog

Både Eikeskog og annen skog

Fin gangvei

Fin gangvei

Tavle i Urådalen

Tavle i Urådalen

Naturen sette krokfot på oss

Naturen setter krokfot på oss

Elva som kun ble til en liten bekk

Elva som kun ble til en liten bekk

Er det vannliljer ?

Er det vannliljer ?

Flotte små vann

Flotte små vann

Landskapet åpner seg i Bjødnali

Landskapet åpner seg i Bjødnali

Nesten ikke vann

Nesten ikke vann

Full sommer

Full sommer

Utsikt fra Sælandsfjellet

Utsikt fra Sælandsfjellet

Jordbrukslandskap på Jæren

Jordbrukslandskap på Jæren

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer, Tid: 3 - 5 timer, Time. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.