Egersund – Hellvik


View Larger Map

For turen har blitt en flott opplevelse. Starter du eksempelvis med å parkere bilen på Hellvik stasjon, er det et godt utgangspunkt. Da tar du toget til Egersund og går den gamle traseen tilbake til Hellvik der bilen står parkert.

For de aller fleste vil det være nok å gå den ene veien. Drøye 8 kilometer og noen harde kneiker både opp å ned, gjør at du i turtempo bruker ca. 2 timer og 15 minutter å gå denne strekningen. Men ikke glem å ha med mat og drikke, pausene underveis er minst like viktige for at dette skal bli vellykket. Derfor anbefaler vi at du setter av 3 timer til denne turen.

Vi startet å gå fra Egersundsiden og raskte etter en kort tur på veien, kommer vi inn på smalsportraseen. Etter kort tids gange kommer vi til brua som stod klar i 2005 og som gjorde denne turen komplett og mulig å gå.

Under brua går sundet som strekker seg opp til Tengs og utløpet av Bjerkreimselva. Det er ikke lov å stå på brua å fiske, for dem som lurer på det. Det er relativt god trafikk med båter under brua, mange eiendommer og hytter innenfor sørger for at båtfolket er mange.

Artikelen fortsetter under bildene. Klikk på bildene for større visning.

 

 

 

 

 

 

 

Vi var svært heldige med været denne dagen, sol fra nærmest skyfri himmel og temperaturer som var meget gode til å være i midten av april. Turen kunne ikke blitt bedre. Flere plasser er det satt ut benker til å raste på, disse ligger mellom moderne jernbane, gammel smalspor trasè og idylliske små vann.

Maten smaker godt ute i det fri og tørst blir man også. Det er ikke så mange bekker langs denne ruten, så det kan lønne seg å ta med vann i ryggsekken. Fisket skal også være godt ryktes det, men fikekort må du nok skaffe deg før du starter opp denne aktiviteten. Kommer vi et par måneder lengre ut på året, vil det nok være mange flotte badeviker også langs banen, her er det bare å velge.

Når det gjelder selve smalsportraseen går vi mye på den, deler av den nye traseen bruker også den gamle, men det er mye som nå er gjort om til tursti. Ser du på kurvene, samtidig som du vet om historien, er det ikke vanskelig å se den gamle tiden for seg.

På gangstien er det kun en tunell, denne ligger rett før du kommer til den gamle Maurholen stasjon som nå er under resturasjon. Når man ser hva de fikk til på 1870 tallet går det ikke ann å bli annet enn imponert. Til og med grøftene er forseggjorte i flott uthugget stein.

Men det flotteste byggverket ligger på andre siden av denne stasjonen. Denne muren hadde aldri vært bygd i dag, trolig hadde vi ikke fått det til heller. Et imponerende stykke arbeid fra en helt annen og svunnet tid.

Det er flere ting som er verd å få med seg på turen, men det er ikke mulig å vise alt. Derfor går oppfordringen til deg om å ta turen selv, du vil ikke bli skuffet.

 

 

 

Oversiktsvideo fra turen !

Hvordan komme hit:  Vi foreslår at du setter fra deg bilen på Hellvik stasjon og tar toget til Egersund. Da får du en flott tur langs den gamle Jærbanen tilbake til Hellvik. Hellvik stasjon ligger ca. 10 kilometer vest for Egersund på RV44.

Dette innlegget ble publisert i Eigersund, Kan gåes med barnevogn, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.