Elgjestraum i Løtoft

Turstart i Løtoft

Turstart i Løtoft

På selveste 17 mai 2016, fant vi ut at dagen skulle feires i skog og fjell, i Sokndal. Ingen angret på dette da denne rundturen viste seg å være noe av det fineste Dalane kan by på. Og hvis du lurer på om denne turen også går på jernstenger over vann, så er svaret ja.

Turen starter fra inderste parkering i Løtoft, som du ser på bildet til venstre. Fortsett videre rett frem og ned til vannet. Turen er rødmerket.

Jernstenger over vann

Jernstenger over vann

Første del av turen er lik den lille runden. Når du kommer ned til vannet, altså kun etter fem minutter, starter turen over jernstengene. Noen spør om dette er farlig ? Jeg vil si nei, med mindre det er barn som skal over, disse bør bæres. Hunder vil heller ikke kunne gå over her, og må bæres. Alternativet er at hunden svømmer i vannet utenfor. Dette partiet er så spesielt, at jeg tror ikke du finner maken noen plass. Dette er i aller høyeste grad noe du bør få med deg.

Kan det ha vært ei gammel skolestue en gang i tiden tro ?

Kan det ha vært ei gammel skolestue en gang i tiden tro ?

Etter at du er kommet «i land» fortsetter turen litt småkupert bort til et hus som kan minne om ei gammel skolestue, det trenger selvfølgelig ikke være det, men jeg fikk den tanken.

Vi fortsetter bort mot huset og får nydelig utsikt ut over vannet. Plassen her inne er bare magisk, nydelig natur.

Da vi kom ned til huset, stokk jeg litt. Det stod en kar å så på oss, men han var vennlig og sa ingenting. Bildet under.

Ansiktet

Ansiktet

Vi fortsetter nå oppover i terrenget i noe motbakke. Det stiger noen få minutter, men til slutt kommer vi til det partiet vi skal ta av på den nye runden til «Elgjestraum». Vi går litt forbi og følger merkene videre på den «lille» runden.

Heldigvis møter vi på ei grind med skilt som får oss til å hente oss inn på den nye løypa. Her kunne det med fordel vært satt opp et skilt i marka som viste mot «Elgjestraum», men det gikk greit også.

Skiltet på grinda etter at vi var gått litt for langt.

Skiltet på grinda etter at vi var gått litt for langt. Klikk på bildet for større visning.

Det første røde merket viser tydelig inn på ny sti, men så måtte vi lete litt etter de neste. Etter et par minutter finner vi dem, og herfra er alt meget tydelig det aller meste av veien.

Herfra og bort til brua i Elgjestraum må sees på som den tyngste delen av rundturen. Etter ca. 1,5 time er du borte ved brua. Rett før er det satt opp sittegruppe i stein som fungerer utmerket som rasteplass. Det er opparbeidet gangvei bort til brua også. Meget sjarmerende stykke dette.

Brua Elgjestraum

Brua Elgjestraum

Brua i seg selv er verd hele turen alene. Den var for få år siden sammenrast og ødelagt. Et samarbeid mellom Sokndal kommune og Statens Vegvesen har ført til restaurering av det gamle byggverket og den fremstår i dag helt prima, men i gammel stil.

Dette er en del av den gamle ferdselsveien mellom Sogndalstrand til Elgjestraum via Bakka. På dager som denne kunne vi tilbrakt timevis her inne.

Kjempeflott parti av turen dette

Kjempeflott parti av turen dette

Vi er nå ferdig med det tyngste partiet på turen, man skal ikke si at resten fortoner seg som en sjarmøretappe, men det er mye enklere å gå videre herfra. Vi går opp ei kneik i barskog og ned til vannet igjen. Dette munner etter hvert ut i ei elv, nærmest et vassdrag.

Vi fyller noen flasker med vann og hører på en øredøvende korsang fra en mengde fugler som holder til i skogen her. Det er vår og fuglene er i aktivitet ja.

På vei tilbake til bilen. Mot venstre når du kommer hit

På vei tilbake til bilen. Mot venstre når du kommer hit

Etter hvert dreier den merkede stien opp til venstre i en god motbakke. Vi er på vei bort mot veien vi kom kjørende på når vi skulle til Løtoft. Men først kommer vi til en liten sidevei, denne følges med røde merker et lite stykke, før vi igjen blir ledet ut i terrenget over ei myr. Etter myra er det en kort men bratt bakke opp, så er vi ute på veien. Herfra er det 15-20 minutter å gå på vei tilbake til bilen. Vi var alle enige om at turen var over gjennomsnittet flott og anbefales derfor på det varmeste. Kan bli i lengste laget for barn denne runden.

Hvordan komme hit:  Kjør til Sokndal (Hauge i Daland) som ligger mellom Egersund og Flekkefjord. Kommer du på RV44 fra Egersund, kjører du gjennom Sokndal sentrum og tar av til venstre der det er skiltet mot Blåfjell gruvene og Ruggesteinen. I neste kryss hvor det er skiltet inn til høyre mot Blåfjell og Ruggesteinen, skal du ikke dit, men fortsette rett frem. Ca 5 kilometer etter du tok av fra RV44, kommer du til skiltet inn til Løtoft. Herfra er det ca. 3 kilometer inn. Parker på innerste parkering, rett før snuplassen. Turen starter videre inn derfra. Det går fort 3,5 til 4 timer å gå denne runden. Pauser komme i tillegg. Så sett av mer enn fire timer, kanskje fem. Vi mener det er avgjørende viktig å gå runden «mot klokken». Går du motsatt vei er det svært vanskelig å finne avstikkeren der du skal gå av fra veien. Der er det ikke noe skilt og første røde merket er et godt stykke inn i skogen. Går du som vi anbefaler, er ikke dette noe problem.

Tavle ved starten av turen

Tavle ved starten av turen

Ned mot vannet og jernstengene

Ned mot vannet og jernstengene

Klikk på kart for større visning

Klikk på kart for større visning

Jernstengene i Løtoft

Jernstengene i Løtoft

Flott plass

Flott plass

Nesten som et maleri

Nesten som et maleri

Ei lita Tjønn

Ei lita Tjønn

Brua på avstand

Brua på avstand

Flott ved Elgjestraum

Flott ved Elgjestraum

17 mai 2016

17 mai 2016

Neste bukt

Neste bukt

Flott hådtverk

Flott hådtverk

Minnet meg litt om disse figurene i dukkefilmen om "Pompel og Pilt"

Minnet meg litt om disse figurene i dukkefilmen om «Pompel og Pilt»

Rasteplasser på rekke og rad

Rasteplasser på rekke og rad

Flott dalføre

Flott dalføre

Vi krysser elva

Vi krysser elva

Ikke bare Jæren som har stein

Ikke bare Jæren som har stein

Vakkert

Vakkert

Dette innlegget ble publisert i Rogaland, Sokndal, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.