Fannaråkihytta fra Turtagrø

Fannaråkihytta

Fannaråki, eller Fanaråken som folk kanskje sier, ligger i Jotunheimen på 2068 meter over havet. Av betjente hytter er dette den høyest liggende hytta i Norge. Ingen andre betjente hytter ligger høyere enn dette. Statistisk er det mer enn 300 dager med tåke her oppe, vi var heldige med vår dag. Det var lavt skydekke i staten av turen, nede ved Turtagrø, som ligger på ca. 860 moh. Men en ny verden åpenbarte seg høyere oppe. Visste du at i klart vær, kan du se Galdhøpiggen og Sognefjorden herfra. Bli med på denne fantastiske turen.

Skiltene ved Turtagrø trenger sårt en oppfriskning
Helt bakerst ser du Hurungane
Vi følger god sti/vei i starten, nok så flatt lenge
Vi skal innover dalen her et godt stykke før motbakken starter
Nå er vi kommet så langt inn, at den virkelig jobben starter

I enden av dalen er det slutt på det flate partiet. Først stiger vi på en anleggsvei et stykke, men så blir vi ledet ut «i heia». Og nå starter oppstigningen som varer helt til du er fremme ved Fannaråki. Vi skal totalt sett stige ca. 1200 høydemeter på denne turen, før vi er opp på 2068 moh.

Vi kom fra dalen nede til høyre
Nå stiger det kraftig oppover
Høyere oppe blir det mye stein, som er vanlig i denne høyden
Vi passerer 1600 meter over havet
Og vi er inne i skydekket
Ser du de høyeste toppene helt bakerst ? Det er ikke toppen
Da er vi kommet over skydekket
Deler av Hurungane dukker opp
Er det ikke tøft ?
Der ser vi Fanaråken / Fannaråki for første gang

Så har vi endelig fått øye på hytta. Det var bratt og det var mange høydemeter, men det var verdt hver eneste svettedråpe. Vel fremme på hytta hadde betjeningen bakt kringle og skillingsboller. Du aner ikke hvor godt dette smakte. Fantastisk.

Dette er ren magi
Vi kunne sole oss i hytteveggen
Et fantastisk sted
Se denne filmsnutten fra toppen

Som du ser av bildene, så er det mye stein her oppe. Det er det alltid i denne høyden. Her oppe føler du at du sitter på Norges tak, selv om det ikke er høyeste toppen i Kongeriket. Vi målte turen til drøye 9 kilometer hver vei, vel 18 kilometer tur/retur. Til dere som er i rimelig grei form, vil dette være en fornøyelse av en tur, det er mye motbakke, men ta bare tiden til hjelp. Du kan også gå fra Sognefjellshytta, men da er du avhengig av brefører når du må krysse Fannaråkbreen. Vi tok denne som en dagstur og da er det enklest fra Turtagrø. Tid er alltid vanskelig, for folk er så forskjellige, men sett av 6-8 timer i gangtid, pluss tiden du vil ha på hytta.

Over døra på hytta
Vi er over skyer og tåkehavet
Da er vi på vei ned igjen
Der nede ser du dalen vi skal ut igjen
Turtagrø ligger lengre bak, nedenfor dalen
Løypa mellom Turtagrø til venstre og Fanaråken til høyre

Hvordan komme hit: Sognefjellsveien over Jotunheimen. Vestlig del, med start fra Turtagrø Hotell. Godt skiltet og merket oppover.

Dette innlegget ble publisert i Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.