Eggenipa / Eggjanibba

Eggenipa

Denne turen til Eggenipa ligger i Nordfjord, i Gloppen kommune. Vi gikk hele rundturen, og den karakteriseres som en «Sort» tur, altså en ekstra krevende tur, for å si det på en annen måte. Tidsbruken på turen som vi målte til 13,4 kilometer er alt fra 6 til 10 timer, alt etter hvilken form du er i. Dette er tidsforbruk inklusiv pauser og all annen stopp. Altså ikke ren gangtid. Fra parkeringsplassen får du en voldsom motbakke helt til du er oppe på toppen, da har du kanskje unnagjort 25 prosent av distansen, kanskje ikke det en gang. Lokalt skrives det at turen ønskes å bli kjent som «deres» månelanding. For det er litt av en tur dette. Bare for å nevne det med en gang, har du høydeskrekk, eller synes det kan være ubehagelig, så står du bare over denne turen. Rett og slett. På vei opp er det noen saftige klyv hvor du må bruke både ben og armer for å komme opp, her henger det både tau og kjetting flere plasser som hjelper deg. Eggenipa har også en «egg» på toppe som du må over, om du vil gå rundturen. Denne er bred nok til å gå helt vanlig over, men igjen, er du ukonfertabel med høyder, kan det være at du mistrives over denne eggen. Så er det nå sagt da. Turen ellers er bare en perle og bør oppleves. Helt klart.

Bildet er tatt ca. 3 – 4 kilometer ifra, med betydelig zoom

Den siste toppen oppe, som du ser som en kul på bilde over, er helt fantastisk. Vi skal prøve å vise dette etter hvert.

Etter vi har parkert, er det en liten flate, før bakken starter
Det er en «Sort» rundtur dette
Du ser ned på parkeringsplassen, litt til venstre for midten
Om du tror dette er toppen, tro om igjen
Kraftige klyv oppover
Kjetting og tau hjelper deg på de bratteste partiene
Utsikten begynner å komme
Det gjør noen snøfonner også
Helt til høyre, bak der, ser du Eggenipa. Ikke første toppen
Bilde lyver litt, det er lengre og høyere enn det kan se ut som
Vi nærmer oss

Det er altså bare så magisk å gå oppover her, at det må oppleves. Bildene klarer ikke helt å fange opp eggen og bratthenget på hver side. Er du i noenlunde grei form, og ikke svimler av høyde, så anbefales denne fantastiske turen på det varmeste.

Man har knapt ord
Film oppe fra eggen
Der er varden på 1338 moh
Nesten oppe
Til slutt
Vi er oppe 😀
Et stykke av eggen må med
På slutten av filmen zoomes Jostedalsbreen inn

Vi satt lenge på toppen, sa ingenting, bare satt der, tiden gikk, og vi ble sittende, og bare se og se…. Selvfølgelig skal vi ha noe mat også. Kokende varmt vann på termos og middagspose med. Fantastisk. For en tur det ble dette.

Men vi må videre, vi skal ikke tilbake, men ta rundturen

Vi skal videre innover på toppene til et lengre stykke inne i dalen. Rundturen er betydelig lengre enn om vi skulle gått ned samme vei vi kom opp, men den er verdt det. Slakere bakker, flott natur og innsyn mot Jostedalsbreen. Det er godt rødmerket, så du trenger ikke lure på hvor du skal gå. Det ordner seg selv. Vi skal helt ned til Støylsvatnet før løypa snur og vi går i retning parkeringsplassen igjen.

Her er vi forbi toppen, og ser tilbake
August og litt snø holder enda stand
Vi er over neste topp, og ser tilbake
Vi ser fortsatt tilbake
Nå går det jevnt nedover igjen
Nede ved vannet snur stien tilbake og ned dalen
Bilene står langt der ute, et godt stykke etter vannet
Vi skal forbi en støl
Denne snøfonna var så bratt at den var kanskje vel så skummel som toppunktet
Nå er det bare å komme seg ut dalen
Siste stølen
Bak treet der borte står bilene
Du starter ved «Blått» merke
Rundturen

Hvordan komme hit: Du tar av fra E39 et par kilometer sør for Byrkjelo, lite skilt står nede ved Europaveien å viser hvor du skal ta av. Kjør bomveien (50 kroner) til endes, god parkeringsplass. Her står skiltene. Turen må bare oppleves, ja, den er en opplevelse, verken mer eller mindre.

Dette innlegget ble publisert i Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.