Dalsnuten, kongen i Sandnes


View Larger Map

Her er det helt umulig å gå seg vill, begge løypene er godt merket og er enkle å finne frem i. Etter at du har startet fra parkeringsplassen på Øvre Gramstad, begynner turen på lettgått turvei.

Etter ca. 300 meter kommer du til skiltene, som du ser helt øverst her på det store avlange bildet, som viser deg de to veiene du kan ta opp til Dalsnuten.

Det er å anbefale å ta den ene veien opp og den andre tilbake, så blir det mer variasjon også. Vi valgte å følge den som fortsetter på gangveien til høyre, på vei opp. Dette er en helt enkel tur til å begynne med, du har opparbeidet gangvei på halve turen.

Men dette tar slutt, tro meg. Du får en strekning på en snau kilometer i variert terreng, før selve bakken opp til Dalsnuten starter.

Her er det viktig å ta det med ro om du ikke er godt trent, det er svært bratt her. Bakken opp består stort sett i å gå på stein og fjell, men det er flere muligheter for å puste ut under veis.

Kneika opp bør du ta i ditt eget tempo, man kan møte folk som løper opp, dette må du bare se på som – er idrettsutøvere som driver konkurranseidrett. De fleste av oss har flere stopp i denne bakken.

Men på toppen får du lønn for strevet, da er du kommet 324 meter over havet. Utsikten er bare flott og du kan se langt av gårde i alle retninger. Her er god oversikt over store deler av Sandnes, Sola og Stavanger. Du ser også langt inn i retning Ryfylke.

Går du litt omkring på toppen, ser du også rett ned på bygningene til gamle Dale Sjukehus. Alt i fugleperspektiv.

Video fra toppen, klikk her !

Det er virkelig bra utsikt her oppe, noe filmsnutten over gir ett godt eksempel på. Men ingenting er jo som å oppleve dette «i levanes live» som det heter.

Etter å ha inntatt mat og drikke på toppen samt tatt flere bilder, vil vi tilbake til utgangspunktet. Turen ned tar vi en annen vei, denne er også godt merket fra toppen. Den harde bakken er noe slakkere her, ikke så mye, men litt. Det medfører jo at den er noe lengre også da.

Da den bratteste bakken er unnagjort, flater landskapet ut og vi kommer ut på et våtere underlag. Fortvil ikke over dette, kommunen og Turistforreningen har løst problemet på en utmerket måte med å legge ut trestropper flere plasser, derfor er det ikke problem å gå her med joggesko.

På varme dager ut over våren og sommeren er det flere vann langs ruta, og er temperaturen den rette, går det fint ann å bade flere plasser.

Hvordan komme hit:  Kjør fra Sandnes og i retning Dale. Når du kommer til Gramstad står det skilt opp til Dalsnuten. På toppen av bakken velger du ikke den første parkeringsplassen, men kjører videre gjennom et gårdstun. Etter gården finner du en svær parkeringsplass på høyre side av veien. Regner du en time på veien opp og en time på veien tilbake, har du godt med tid.

Dette er en populær plass og du er sjelden alene her i helgene. God tur.

 


 

Dette innlegget ble publisert i Normal, Rogaland, Sandnes, Tid: 1 - 3 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.