Krossen, Reinaknuten og Tednefjellet

Starten ved hyttefeltet

Starten ved hyttefeltet

Reinaknuten har vi vært på før, men i dag gjør vi denne runden noe lengre, ved å besøke to fjell til på over 700 meter. I tillegg til dette, fant vi også tvillingen til Skomakarnibbå i området. Denne var så lik originalen at det var bemerkelsesverdig, den var bare litt mindre.

Turen starter fra den store parkeringsplassen ved hyttefeltet ovenfor Bjørheimsbygd. Her er det god plass og gratis parkering for alle.

Ryfylket og byen

Ryfylket og byen

Vi fortsetter på den merkede stien mot Reinaknuten, men et godt stykke før vi kommer dit, viser et skilt oss avstikkeren opp på fjellet som heter Krossen. Vi tar turen opp hit, det er en kort avstikker som er gjort på 10-15 minutter.

Her er det flott utsikt over store deler av Ryfylket og inn til Stavanger. Toppen av dette fjellet ligger på litt over 700 meter over havet. Her er det enkelt å peke ut flere av øyene inn over i Ryfylket.

Reinaknuten

Reinaknuten

Men vi skal videre til kongen i området, Regnaknuten er den høyeste her, som rager 787 meter over havet. Det går i jevn stigning innover, men den siste kneika opp på Reinakunten er hard, men ikke særlig lang.

Herfra er utsikten helt fantastisk, selv på en søndag hvor værmeldingen var svært usikker, var det en del folk å møte her oppe. Turområdet er nok mye brukt både av lokale folk og folk som reiser inn hit.

Tvillingen til Skomakarnibbå

Tvillingen til Skomakarnibbå

Etter en god pause på toppen, med litt mat og drikke, bærer det ned igjen. Vi hadde fått tips om ei flott ur som skulle ligge nedenfor brattbakken opp til Reiaknuten, men bare lenger ut mot kanten og stupet ned i vannet. Vi tok turen bort hit, og det var her vi fant «tvillingen» til Skomakarnibbå. De fleste av oss som har vært der, ble stående å tenke samme tanke. «Dette har vi da sett før». Likhetstrekket er forbløffende stort, det var nesten som å være i Jøsenfjorden igjen her ute.

Tednefjellet 772 moh

Tednefjellet 772 moh

Etter å ha vært her å kikket og tatt stedet i nærmere øyesyn, er det bare å komme seg videre. Vi har det fjerde stoppet igjen, Tednefjell. Her oppe står det ei lita mast med et solsellepanel. Hva dette brukes til, aner vi virkelig ikke.Det er en del høydemeter opp hit også, men ikke fullt så bratt som det foregående.

Utsikten går her innover i landet. Her fikk vi forøvrig også se hvordan uværet kom veltende mot oss.

Torden på vei mot oss

Torden på vei mot oss

Plutselig gikk det opp for oss, at her er det bare å legge beina på nakken å komme seg avgårde. Vi hadde ikke mer enn tenkt tanken, før uværet slo til. Det blåste kraftig opp, temperature sank betydelig, lyn og torden stod rett over oss, og det som startet med plaskregn, gikk over til haggel. Gjennomblaut er bare fornavnet.

Nå satte vi nasen i retning parkeringsplassen. Alle topper pluss mini-Skomakernibba var besteget, så da var det bare å komme seg til bilene.

Hvordan komme hit: Ferge til Tau. Kjør RV-13 til Bjørheimsbygd. Midt i Bygda får du et skilt som peker inn til høyre, og som lyder «Bjørheimsheia». Du skal inn der. Følg denne veien et godt stykke, til du får skilter i veikanten som viser inn til flere turalternativer, der i blant Regnaknuten. Følg veien videre inn til venstre her. I enden av denne veien er det stor parkeringsplass, og det er her fotturen starter.

Veggen med uvær velter innover

Veggen med uvær velter innover

Tvillingen til Skomakarnibbå

Tvillingen til Skomakarnibbå

Mange små og store vann innover

Mange små og store vann innover

Ser du varden på Reinaknuten som en liten prikk der

Ser du varden på Reinaknuten som en liten prikk der

Reinaknuten

Reinaknuten

Flott terreng

Flott terreng

Oversiktsbilde med uvær i sikte

Oversiktsbilde med uvær i sikte

Dette innlegget ble publisert i Hjelmeland, Rogaland, Strand, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.