Mysinghålå


Vis større kart

Oppslagstavlen ved parkeringsplassen

Oppslagstavlen ved parkeringsplassen

Mysinghålå er et flott sted å gå til i Sør-Rogaland. Vi befinner oss i Eigersund kommune, nærmere bestemt mellom Helleland og Ualand. Stedet har for mange også et historisk sus over seg. Her kjempet nordmenn mot tyskerne under andre verdenskrig. Bli med til en underlig leilighet i stein.

På det meste holdt 14 mann seg i skjul her i 1944 – 1945. Deres oppdrag var klart, tyskerne skulle overvinnes.

Skilter

Skilter

Fra parkeringsplassen og inn til Mysinghålå går du greit på 45 minutt hver vei. 1,5 time til sammen altså. Legger du inn en god pause har du en flott tur i nydelig terreng på ca. 2 timer. Det er ingen vanskelig tur dette, litt opp og ned går det, men bare med en litt bratt stigning. Skiltet du ser til høyre forteller at det er flere turmål i området, faktisk er det også enda flere enn dette tilsier. Vi vil komme tilbake til dette på turer på et senere tidspunkt.

Flott laget til ?

Flott laget til ?

Etter snaue tre kvarter er vi fremme ved Mysinghålå, en merkelig steinformasjon som altså er laget til for å skjule seg for okkupasjonsmakten under krigen. Her ble det innredet med ovn, brisker, bord og vindu. Legg merke til at det finnes to plasser med 200 meters mellomrom, du skal til den som ligger lengst borte.

Det er enkelt å gå inn her den dag i dag. Tar du turen, er det å skrive seg inn i boka obligatorisk, denne ligger inne i Mysinghålå.

Mysinghålå

Mysinghålå

Filmsnutten over viser Mysinghålå som ei steinrøys det er vanskelig å se for seg, er noe annet enn ei steinrøys, om du ikke vet om det. Kanskje var det nettopp derfor tyskerne ikke fant disse karene under andre verdenskrig. Vi legger ut flere bilder fra det flotte område rundt og på veien til Mysinghålå, nederst i artikkelen.

Turen anbefales både for flott terreng og for den historiske fortellingen rundt stedet.

Fortellingen

Fortellingen

Hvordan komme hit:  Kjører du bil fra Stavangerregionen blir det å følge E-39 forbi Helleland. Tre – fire kilometer etter du har passert Helleland stasjon får du øye på et stort og flott skilt som viser vei til Mysinghålå. Når du svinger av veien her, skal du kjøre så langt det er muligå komme på denne grusveien. Stor flott parkeringsplass med oppslagstavle på stedet. God fornøyelse.

Passerer ei stor myr

Passerer ei stor myr

Flott terreng

Flott terreng

Sol

Sol

Flott utsikt

Flott utsikt

Noe høyere oppe

Noe høyere oppe

Varder satt opp langs veien

Varder satt opp langs veien

To plasser ja

To plasser ja

Ingen lang tur

Ingen lang tur

Takk og minnesmerke

Takk og minnesmerke

Kjent formasjon

Kjent formasjon

Skjulestedet igjen

Skjulestedet igjen

Flott gangvei

Flott gangvei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Eigersund, Gjerdeklyver, Normal, Rogaland, Tid: 1 - 3 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.