Røssdalen i Forsand


Vis større kart

Starter på grusvei

Starter på grusvei

Turen i dag er kommet til Røssdalen i Forsand. Fantastisk terreng med høye fjell og klipper som på mange måter er helt utilgjengeligge for oss vanlig dødlige, men for en utsikt. Bli med og oppdag mange «Prekestoler» på rekke og rad i et utrolig landskap.

Turen starter på grusvei etter bilen er parkert, men vær ikke redd, dette varer ikke lenge – Heldigvis. Etter kort tid når du Røssdalsvatn.

Mye stein langs vannet

Mye stein langs vannet

Og da er det definitivt slutt på alt som minner om sivilisasjon, med ett unntak, som vi kommer tilbake til senere. Langs vannet er det veldig steinete å gå. På dager med fuktighet kan det kanskje bli noe glatt å gå her, men i dag var ikke dette noe problem.

Etter kort tid kommer vi til stedet der vannet tar slutt og skogen begynner, her finner vi også igjen skiltet som du ser helt øverst på siden.

Teltplassen

Teltplassen

Nå er det kun noen minutt til vi kommer bort til den store sletta som enkelte kaller «Campingplassen». Her finner vi det unntaket jeg nevnte til å begynne med. Denne gressbelagte sletten passer utmerket for å slå opp telt. Det er murt opp «ildsteder» og til stor overraskelse er det også sat opp en toalett.

Om dette passer inn er vi usikre på, men det er nok til velsignelse for dem som overnatter, og det gjør mange.

Skog

Skog

Mange slutter av turen her. Det kan vi forstå, men det er så mye mer og oppleve om du fortsetter. Lauvskog og hassel er det mye av innover, og tar du turen går du etter sletta i mye skog, men etter en periode blandt trær, ender vi opp i ei svær kampesteinur / røys.

Røysa kan minne om stein store som hus og kan likner noe på Gloppedalsura. Her går den merkede stien videre midt i ura videre. Noe klatring må her påberegnes.

Starten på Ura

Starten på Ura

Men du så sjarmerende, når jeg skriver klatring, menes det fra stor stein til stor stein. Dette er overkommelig for de aller fleste av oss. Terrenget stiger litt herfra og innover. Vi gikk et lite stykke til, ca. 2 timer fra parkeringsplassen. Da fikk vi en tur på 4 timer tur / retur. Pauser kommer i tillegg så det blir vel riktig å si 4,5 time. Her inne kan du nærmest gjøre turen så kort eller lang du måtte ønske. Om du ønsker kan du gå til Turisthytta ved Blåfjellsenden.

Skal du så langt, krever det en helt annen forberedelse. Dette er langt og det er svært mange timers gange.

Flott terreng

Flott terreng

Hvordan komme hit:  Bil til Forsand via fergesambandet Lauvik – Oanes eller Stavanger – Tau. Når du er kommet til Forsand følger du skiltingen til Øvre Espedal. Det tar en halvtime å kjøre fra Lysefjordbrua og til parkeringsplassen. Tiden du bruker på selve fotturen bestemmer du helt selv. Det går snaue 45 minutt inn til sletta som mange bruker å slå opp telt på. Vi anbefaler å gå lengre, her er mye å oppleve. Turen blir selvfølgelig mer krevende til lenger du går.

Mektig dal

Mektig dal

Nydelig plass

Nydelig plass

Sjekk de formasjonene

Sjekk de formasjonene

Utilgjengeligge topper

Utilgjengeligge topper

Vannet

Vannet

Vannet igjen

Vannet igjen

Flott natur

Flott natur

Gange i mye skog

Gange i mye skog

Toaletten på sletta

Toaletten på sletta

Svært lite vann i elva

Svært lite vann i elva

Merket løype, ikke like god overalt

Merket løype, ikke like god overalt

Ura

Ura

Mye stein her

Mye stein her

Flotte fjell

Flotte fjell

Flott tur

Flott tur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Bjerkreim, Forsand, Normal, Tid: 1 - 3 timer, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.