Reinanuten og Folgefonna

Folgefonna

Reinanuten ligger tett opp i iskanten til Folgefonna og Buarbreen. Høyden er 1297 meter over havet. Stigningen fra parkeringsplassen og opp er i overkant av 1000 meter. Det er noen riktig brutale motbakker oppover, men det er bare å bruke tiden, så går dette greit. Vi starter fra Buer ovenfor Odda, ved den store parkeringsplassen der (150,- parkering)

Her starter turen
Skiltingen er det lite å utsette på
Vi skal over elva og til høyre. Gøde merker følger deg.
Veldig raskt kommer vi inn i Landskapsvernområde
Ved stideler er det ingen tvil

Det er noe stideler oppover, men det skal du ikke frykte, alt er skiltet, så her går du ikke feil. Men det er bratt, det ville vært en løyn å sagt noe annet. Men stiene er gode til tross for at de går rimelig «rett til værs».

Vi vinner fort høyde, her ser du ned på parkeringsplassen på Buer
Flere fjellvann dukker opp, grønnfargen skal ha med sandpartikler fra breene er jeg blitt fortalt. Flere vann har denne fargen.
Lengre oppe i lia traff vi to hyggeligge sauer som jobbet med å holde landskapet inntakt
Det stiger videre oppover
Og oppover
Snilleste hunden var også med. Hun ville også ha litt mat
Her er vi oppe

Fra punktet på bilde over, er det et stykke bort til varden, men det er ikke mer høyde å ta, bare i lengderetningen. Når du er borte ved varden har du full utsikt til Folgefonna og der Buarbreen «kalver». Vi gikk rundt på toppen og fikk tatt bilder fra flere vinkler. Det som var veldig spesielt var å gå bort til brekanten, ikke oppå breen men bort til kanten. Her får du et innblikk i hvilke krefter som er i sving. Is som blir presset sammen og velter seg opp av massen. Isfjell store som hus som vrir seg i alle retninger. Må oppleves.

Vi skal bort mot iskanten der
Der er varden på Reinanuten
På den ene siden var den rast ut
1297 meter over havet
Folgefonna / Buarbreen
Sammenpresset is
Tykkelsen på ismassen er kolossale
Breene smelter i Norge
Virkelig en fin plass du bør få med deg

Vi ble sittende både på toppen og ved iskanten en god periode. Vær klar over at det medfører stor fare å bevege seg ut på isbreen. Dette skal du ikke gjøre, uten at du har med deg brefører og et brelag. Dette er virkelig farlig uten folk som vet hva det går i. Så det skal du altså ikke gjøre. Punktum.

Folgefonna /Buarbreen
Breene trekker seg tilbake
Da er vi på vei ned igjen, og ser oss tilbake
Nede ved elva på parkeringsplassen igjen

Hvordan komme hit: Kommer du fra Haugesund følger du E-134 østover mot Etne, til Rullestad og litt til. Der kommer du til avkjørselen til Odda. Bare et par kilometer før du er nede i Odda, går veien inn til Buer, til venstre. Følg skiltene til Buerbreen. Stor parkeringsplass. (150,- parkering) Vi målte turen til 8,5 kilometer tur/retur. Svært bratt tur, så du må ta hensyn til det når du regner ut tid du trenger.

Vår tur
Oversikt
Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hordaland, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.