Bastli – Røssenibben

Røssenibben

På Røssenibben har vi vært før, flere ganger, men aldri gått fra Bastli og opp. Dette blir en helt annen vei enn om du starter fra Foss eller Åsland. Her går man langs Jøsenfjorden og får dermed en helt annen utsikt og tur, enn om vi velger de andre alternativene. Luren ligger som kjent på Jøsneset i Hjelmeland og etter at du har tatt ferja over fra Hjelmeland til Nesvik, følger du hovedveien til den første tunnelen. Det vil si, du tar av til venstre 100 meter før tunnelen. Her kjører du opp og rundt et par gode svinger. Både tavle og parkeringsplass forteller deg hvor turen starter.

Her er tavla ved parkeringsplassen
Turen starter på veien du ser bak bilen der

Som du ser på bilde over Starter du på gårdsveien oppover bak parkeringen. Denne veien følges et godt stykke oppover «Basslidalen». Det er flott merket oppover, men veien er tydelig nok den. Vi møter på ei jakthytte oppover langs veien. Etter en periode blir veien mer og mer utydelig og vi går over i terrenget.

Følg veien et godt stykke i starten
Det stiger godt i terrenget, vi skal opp 700 høydemeter
Trolig ei jakthytte
Lengre oppe kommer vi til et stiskille, vi skal mot Røssenibben
Så var det slutt på veien

Nå skal vi ut i naturen, bokstavlig talt og det fortsetter å stige kraftig. Men nå på et annet underlag. Etter hvert kommer utsikten og det meste av trær ligger under oss. Da får vi en fantastisk utsikt.

Vi gikk turen 29 oktober 2019, og da var fargene blitt høst
Vi startet nede ved sjøen og nå er vi kommet et stykke opp
Fantastisk fin høstdag
Randøy midt i bilde bak der
Det er satt opp mange flotte skilt langs løypa
Man er aldri i tvil her
Nå er vi kommet opp på et flatere platå…

Vi er kommet høyt opp, men langt fra fremme. Nå flater det ut en periode, vi blir ledet ut mot kanten langs Jøsenfjorden og får en spektakulær utsikt. Her ser vu innover i retning Vadla og helt bak har vi fjellene som dekker for Blåsjø.

Der får vi Jøsenfjorden
Zoomet bilde. Bakerst ser du fjellene rundt Stora Blåfjell
Vakker høstdag
Nå skal vi starte på siste kneika opp til Røssenibben

Vi har ei kneik igjen, den går bratt oppover og litt tilbake i terrenget. Etter noe stigning får vi øye på varden langt der oppe, men det er fortsatt noe vei igjen før vi er fremme. Snøen melder også sin ankomst, men kun i et lite tynt lag.

Ser du nøye på dette bilde, ser du varden på toppen
Vi zoomer inn
Nå nærmer vi oss Røssenibben 718 meter over havet
Her er varden
Går du mot Gunlanuten her, kommer du på stien mot Foss og Åsland
Der borte ligger Gunlanuten som er drøye 100 meter høyere
Sola er bak varden
Jøsenfjorden
VIDEO, med utsikt fra Røssenibben
Hjelmelandsvågen, Randøy og Ombo
Røssenibben

Nyt utsikten, eller…. ta turen du også. Du bør regne fire timer på denne turen, legger du inn pauser også, så kan du sette av 4-5 timer totalt.

Hvordan komme hit. Kør fra Stavanger til Hjelmeland i Ryfylke. Ta ferja over til Nesvik. Fortsett på RV 13 til første tunnelen. 100 meter før tunnelen, tar du av på grusvei opp til venstre. Etter 200 meter finner du turtalla. resten sier seg selv.

Fotturen er den orange streken
Jøsneset er plassen for denne turen
Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hjelmeland, Normal, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.