Asgautsvardane, Kviknuten og Eldsknuten

Asgautsvardane

Vi skriver 17 mai, 2020, og turen går i grensetraktene mellom Lund og Eigersund. Vi kjører bil til Røyseland i Lund og parkerer her. Vi snakker med folkene på den siste gården, og de er snille å lar oss parkere ved kvernhuset på deres eiendom. Starten på turen går nedover, i forlengelsen av veien vi kom inn til gårde på. 200 meter nede i bakken, møter vi det første skiltet.

Vi parkerer der eierne av gården sier vi kan parkere
Vi fortsetter nedover på denne veien
Og treffer disse skiltene

Vi går et stykke videre og kommer til punktet der de røde merkene vil ha oss ut i heia mot Eldsknuten. Skal du kun gå dit og ingen andre plasser, følger du bare rødmerkede her. Vi ville til veiens ende og følge Åna (elva) oppover her er det små bruer, laget av jernbanesviller på en gammel traktorvei. Etter hvert så kommer vi inn igjen på nevnte rødmerket sti lengre oppe.

Her er en av bruene
Her oppe nærmer vi oss den rødmerkede stien igjen.
Nok av drikkeplasser oppover
Like bortenfor her, tar vi av fra rødmerket sti

Før vi kommer opp til Grimingsvatnet, tar vi av til høyre og vekk fra rødmerket sti. Det stiger en del her og vi går sikksakk opp mot Kviknuten. Her må du bare følge kart, ingen merking eller sti. I bestefall noe dyretråkk.

Det er jo tross alt 17 mai
Det er varder på mange små topper oppover
Kviknuten

Fra Kvikknuten er det mulig å se Asgautsvardane, men det krever at du vet hvor de befinner seg og at du har syn som en ørn. Vi går ned herfra og ser bort på Refslandsknuten i det fjerne. Vi skal ikke dit i dag. Ned fra Kviknuten til bunnen, dreier venstre og rundt en ny «haug», opp på denne, så kommer Asgautsvardane til syne. Fire varder på rekke å rad. Og nedenfor, to etasjer under, står det ikke mindre enn fem lignende varder, på rekke og rad. Det er de fire første, øverst, som kalles Asgutsvardeane, det er også her postkassen med bok å skrive seg inn i er.

Det er (for) mange varder i området
Her er de, Asgautsvardane
Flott skue
Lett gjenkjennelig
Filmsnutt

Nedenfor ligger det fem varder, som de over, bare en mer. Du ser dem fra hverandre, selv om det er et godt stykke mellom dem.

Her er det fem, som du ser
Mektig ?
Midt ute i ville heia

Etter en pause i le for vind ikke langt fra vardene, bærer det i retning Eldsknuten, toppen med den «merkelige» varden. Merkelig, men også svært forseggjort. Vi er fortsatt utenfor merket sti. Vi må til endes av Grimingsvatnet, altså motsatt ende av hvor vi kom opp fra. Etter å ha gått over et myr, er vi tilbake på rødmerket sti igjen, denne går videre i retning Solli. Vi skal ikke dit i dag, så vi går motsatt vei. Her kommer vi over en gammel Heller. Med vedovn, som riktignok har sett sine, både beste og nest beste dager.

Noen spiller Ludo ?
Årets vannliljer på vei ?
En gammel nødboplass, en Heller
Et stykke til å gå fra Helleren, så kommer vi til avstikkeren her

Da er vi kommet frem til plassen vi tar av, opp til Eldsknuten. Den er bratt, men slett ikke lang, så det går veldig greit.Det er et par plattå oppover, men det er veldig tydelig når du kommer frem.

I bakken oppover traff vi denne karen her….
Der er den, varden på Eldsknuten
Er den ikke flott ?
Som en tunnel

Men vi skal tilbake til bilen, for å spare noen meter tar vi ned en gammel nødet sti, som ikke er like enkel å finne. den kommer ned igjen på rødmerket sti, men nærmere der vi har parkert. Altså på den stien vi fulgte i starten av turen. Herfra er det bare å følge røde merker tilbake til bilen.

Vi skal ned i skaret der hvor rødmerkede går
Her følger vi dale og merkene ut igjen
En fin kveld
En voksen barnestol 😀 Utsiktstårn
Så var vi tilbake til kvernhuset hvor bilen står parkert
Kartet vår er ikke helt korrekt

Kartet over er ruta vi gikk. MEN. Det har vært en stopp i ruteloggen, det er der du ser en «lilla» strek. Her skulle kartet visst opp til Eldsknuten og ned igjen lengre øst. Det er bare å beklage. Ellers er det riktig.

Hvordan komme hit: Kjør bil til Eide på E39. Ta av til høyre om du kommer nordfra, inn på RV501. Følg veien til du kommer til krysset som viser mot Røyseland og Dybingen. Du skal til Røyseland. Her starter turen ved den innerste gården.

Dette innlegget ble publisert i Eigersund, Gjerdeklyver, Lund, Normal, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.