Ramnstoknuten fra Dirdal

Ramnstoknuten

Det er ikke måte på hva man får til med dugnadsånd og stå-på vilje. Her har et lokalt lag merket turen til Ramnstoknuten fra Dirdal småbåthavn. Dette er en ordentlig motbakketur kan jeg love deg, så om du ikke trives i bratt motbakke, så kan du bare glemme denne turen. Turen starter som sagt i havnen i Dirdal og toppen ligger på 562 moh, så her får du alle høydemeterne å bestige. Turen er ikke veldig lang, derfor blir den jo desto brattere, for opp må vi. Står du i småbåthavna i Dirdal følger du bildene under.

Her er parkeringen i havnen, som du ikke skal bruke
Bilde over er snudd. Du skal inn den grusveien der og bort mot ånå (elva)

Gå inn grusveien du ser på bilde over og fortsett på denne oppover til høyre. Her passerer du en Gapahuk, men du fortsetter videre oppover elva. Du skal over to gjerdeklyvere, og etter andre gjerdeklyver, så ser du brua som går over elva. Du skal over den brua der.

Etter to gjerdeklyvere, så skal du over brua du ser her

På andre siden av brua finner du skiltet og merkingen starter. Blåmerker. Herfra trenger du ingen forklaring på veien, da merkingen er strålende.

Du skal over denne brua
Ved enden av brua, finner du dette skiltet
Kos deg på denne flaten, snart er du i stigebratt terreng
Stigningen til å begynne med er gjennom skog
Et stykke oppe i bakken kommer du til dette stiskille

Som du ser på bilde over, deler stien seg og du kan velge mellom to veier opp. Det vil si, de møtes igjen før du er på toppen. Forskjellen er, slik jeg har forstått det at «Via Skaret» er kortest og brattest. «Via Padlane» er noe lengre, men ikke fullt så bratt. Vi gikk via Skaret både opp og ned. Og det er bratt her, det kan jeg love deg. Etter kort tid stiger du veldig, og utsikten begynner å komme.

Vi startet nede i havna der
Vi zoomet inn Selvikstakken. Mye zoom her.
Enda høyere opp
Klarer du se hvor bratt det er tro ?
Som å gå i stige
Dirdal der nede
Utover Høgsfjorde
Her nærmer vi oss den høyden der stien fra Giljastølen kommer til

Nå har vi tatt det «værste» eller «kjekkeste» kneika, etter hav du måtte like. Det er fortsatt noen høydemeter igjen, men det er ikke like bratt. Stien går rundt ei myr før den svinger mot venstre i retning Ramnstoknuten.

Nå nærmer vi oss toppen, denne varden er en «Lurevarde»
Her er hovedvarden
En video fra toppen
Med innlagt Jacuzzi…
Forseggjort varde
Frafjorden innover i retning Frafjord
Her møtes Høgsfjorden og Frafjorden
En video til
Flott utsikt fra toppen
Vakkert
Turen anbefales
Vi er på god vei ned igjen

Etter en god matpause, bærer det ned igjen, samme vei vi kom opp. Har du mulighet for å benytte to biler, kan du parkere en på Giljastølen og en i Dirdal, og gå over. Men da må du altså ha en bil på hver side. Tidsbruk er alltid vanskelig, da folk er så forskjellig trent, men i turtempo kan du regne et par timer opp. Noen trenger mer, noen trenger mindre. Det er krevende å gå ned også, da det er så bratt, så du bruker bare litt mindre tid ned, enn opp. Sett av 5 timer, så har du godt med tid til fotografering og matpauser. De fleste bruker nok mindre enn 5 timer vil jeg tro ???

Her går det rett opp

Hvordan komme hit: Fra Stavanger, kjører du til Ålgård, ta da av mot Oltedal, Dirdal (Øvre Sirdal på skilt) Når du kommer til Dirdal, starter turen ved småbåthavnen der. God tur.

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Gjesdal, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.