Fjæratoppen, 715 moh

Fjæratoppen, 715 moh

Denne gang har vi beveget oss over fylkesgrensen til Hordaland, som snart vil hete «Vestland». Vi befinner oss i indre del av Etne kommune, nærmere bestemt ved Rullestad Camping. Kjører du Åkrafjorden til endes og noen få kilometer til, så får du campingplassen på høyre side, om du kommer vestfra. Denne gangen fikk vi være med en hyggelig gjeng fra området som hadde lokalkunnskap om stedet, så derfor var det ikke vanskelig å finne frem. Turen er med på noe de kaller for «Alle 30» og som forandrer seg noe fra år til år. Denne turen er med i år, men det er ikke sikkert den er det i 2020? Det er ingen skilting oppover, men noen få runde plastbånd som er laget rundt tregreiner «her og der». Jeg skal være ærlig å innrømme at det hadde vært vanskelig å finne frem kun ved å gå etter disse merkene, de var alt for sprett og for få til det, så her må du nok ha med kart for å være sikker på å finne frem. Vi starter turen med å krysse Europaveien, turen starter bratt opp på andre siden. Svært bratt. De første 45 minuttene er i meget bratt motbakke.

Vi starter turen her
Der nede ser du campingplassen
Starten er bratt oppover
På andre siden av Rullestadvannet
Her ser du de midlertidige merkene, som det dessverre er for få av.
Kjekke folk i bratt motbakke
Veien videre østover i retning Røldal
Den hardeste kneika er over, Åkrafjorden i bakgrunnen

Etter en kraftig motbakke, flater det ut noe. Og takk for det. Nå er vi inne i et noe enklere område å gå, men det er langt igjen. Innover her er det flere små vann som sikkert kan bades i når temperaturen senere stiger noe. Etter en pust i bakken, fortsetter vi oppover.

Tilbake mot Rullestadvatnet
Men vi skal oppover her
Naturen er fin i slutten av mai
Dette er livet
Til venstre ser du Langfoss
Hvis ikke dette er fint, så vet ikke jeg
Trenger vi si noe ?
Vi skal opp der

Fjæratoppen kommer til syne, men utsikten får vi ikke til fulle, før vi er helt oppe. Det har vært godt med stigning, så de fleste er noe varme i trøya nå. Et lite stykke igjen så er vi oppe.

Ta med kart, og ta turen du også
Vi zoomer inn Langfoss
Ei kneik igjen, så er vi oppe
Over tregrensa
Utsikt fra toppen
Zoomet inn E-134 og Rullestadvatnet
Åkrafjorden og Langfoss
Dette var verdt turen ja

Vi er oppe på 715 moh, med fantastisk utsikt. Viste du at det ikke er mange meterne herfra og til kanten på Folgefonna. Bildet under her viser det. Åkrafjorden vises også godt herfra og fjellene over dalsøkket i retning Blomsterdalen. Altså i den retning, vi kan ikke se hytta herfra.

Litt zoom, men der oppe er starten på Folgefonna
Vi er på vei nedover igjen

Etter en lang pause på toppen, bærer det ned igjen, samme vei som vi kom opp. Turen og dagen har vært fantastisk. Skulle jeg ønsket meg noe mer, måtte det være bedre merking, den er ikke god nok om du er ukjent i terrenget.

Video tatt på toppen
Selve løypa

Hvordan komme hit: Kjør fra Haugesund på E-134 til Etne, fortsett videre til du er ferdig med alle tunnelene langs Åkrafjorden, noen få kilometer etter fjorden kommer du opp til Rullestadvannet, her finner du avkjørselen til Campingplassen. Turen starter her. Den ble målt til i underkant av 10 kilometer. Bergen drøye 4 timer på turen, og legg til det du trenger av pauser i tillegg. Kanskje 5 til 5,5 timer totalt ?

Vi starter ved det grønne merket
Her er ruta vår
Dette innlegget ble publisert i Hordaland, Tid: 3 - 5 timer, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.