Håfjellet i Etne

Utsikt mot Åkrafjorden

Turen til Håfjellet har jeg sett på flere ganger over tid, men det har liksom aldri blitt noe med meg. Nå var det på tide å ta rev i seilene, og få gjort noe med dette. Vi heiv oss i bilen og kjørte til litt ovenfor Håland i Etne hvor turen starter fra. Parkeringen er på høyre side av veien, men turen starter på venstre siden, der står det også gode skilt. Turen ser ut for å være nymerket av året, så dette var bare velstand. Første del av turen har flere våte partier, så gode fjellsko er å anbefale, gjerne med litt høyde på også.

Parkerer her, turstart på andre siden av veien
Du går innom «Nesestølen» på vei til Håfjellet
Frodig, fint skogsterreng i starten. Men med flere fuktige partier
Mye god sti også
Trolig nymalt av året
Zoomet bilde. Første glimt av Åkrafjorden
Dette er fint, Åkrafjorden til venstre, Stordalsvatnet til høyre

Da nærmer vi oss Nesestølen. Her står kun grunnmuren igjen av det som trolig har vært ei hytte eller en liten støl. Postkasse med bok er satt opp, på denne stod det at vi var 650 meter over havet her, noe jeg tviler på kan være riktig. Nok om det. Vi hadde en pause inne i det som er igjen av grunnmur her, sola dukket plutselig frem og det ble en fin pause.

Nesestølen med postkasse og bok… du vet resten…
Dette er alt som er igjen av stølen
Vi skal videre i den retningen
Tilbakeblikk mot Nesestølen og Stordalsvatnet i bakgrunnen
Vi trodde fjellet bakerst var Håfjellet, men det var det ikke

Når vi går videre fra Nesestølen går det jevnt oppover. Turens toppunkt er på 937 meter over havet. Selve fotturen har 690 høydemeter og er 11.2 kilometer lang. Etter første motbakke fra stølen, som ikke er veldig bratt, kommer vi ut på et større platå`. Her er det bare å lade opp til turens bratteste bakke. Den er ikke spesielt lang, men bratt. Vi skal jo tross alt opp disse 690 høydemeterne.

Vist skal vi ikke oppover her
Joda, det går oppover
Dette platået jeg snakket om
Her har vi startet på bratteste kneika
Og før du vet ord av det, så er du oppe
Nå er vi så høyt oppe at alt av skog er borte for mange høydemeter siden
Utsikten kommer for hver meter nå
Zoomet bilde
Vannflaskene må fylles, det er klart
Vi er klare for en rast i sola igjen

Nå har vi kommet opp i cirka 800 meter over havet, sola kommer og går. Ei lefse smaker bedre enn noen gang. Og det friske fjellvannet, kaldt og godt, går ned på høykant. Vi har ikke langt igjen fra dette punktet, varden fikk vi et blikk opp til, litt lenge nede. Så da er vi klar for siste ettappe opp.

Ikke mye snø igjen i starten av juni
Ser du varden ?
Der ser du Håfjellet
Stilig merking
Et lite vann rett før toppen
Nå er vi bare fem minutter fra toppen
Rundt den steinen så ser du varden
Der er vi oppe
Skiltet kunne nok vært frisket opp
Åkrafjorden
Film fra toppen
Langt, langt bak der går Signatur-turen mellom Seljestad og Olalia. En tur som tar flere dager å gå. Mange flotte hytter på den turen.
Innover i fjellene
Helt bakerst ser du Stord
Zoomet bilde
Zoomet bilde. Om jeg ikke tar feil må dette være Ulvanosa ?
Fornøyd ja
Inn Åkrafjorden
Vi er på vei ned igjen
På retur tilbake samme vei som opp
Det bærer nedover i raskt tempo
Takk for turen

På toppen har du utsikt i alle retninger. Du ser Bømlo og Stord. Melderskin og Ulvanosa. Åkrafjorden og mange topper inne i Fjæra og Signaturruta til Haugesund Turistforening. Det vil si, du ser ikke ruta, men fjellene der den går lengre inne. Høyeste toppene i Sauda område er også her tydelige.

Hvordan komme hit: Kjør fra Etne og følg E-134 i retning Åkrafjorden. Før du kommer så langt, cirka midt på Stordalsvatnet, får du avkjørsel som ser skiltet mot Skånevik. Kjør av her på FV 48. Etter noen hundre meter kommer du til Håland, kjør forbi her, og når du er oppe av bakkene, på toppen, finner du parkeringen på høyre side. Turstart på venstre side. Setter du av 5 timer på turen, så er det sånn cirka, pluss/minus. God tur.

Her er starten
Her er turen
Dette innlegget ble publisert i Rogaland. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.