Grønhaug og Solliknuden

Varden på Grønhaug

Starten på turen

Grønhaug og Solliknuden ligger i henholdsvis Lund og Sokndal kommuner. Vi gikk ytterløypa som er den lengste runden, den hvor du får med deg det meste her oppe. Det er opp til flere «snarveier» underveis om du skulle få nok, og vil forkorte, men dette forholder ikke vi oss til på denne turen. Det må kanskje legges til, at det er en krevende tur dette og lengden nærmer seg 17 kilometer totalt.

 

Merking og skilting er strålende

Legger du til en god del høydemeter, både opp og ned, skjønner du at dette ikke er turen å starte med om du er helt utrent. Turen starter opp en flott gangvei som du ser på bilde over, men dette er kun noen få hundre meter. Inntil du kommer til skiltene her som forteller at nå skal du ut i heia. Herfra starter du flyvingen opp til høyeste punktet, Grønhaug. Denne varden ligger 631 meter over havet.

 

Grønhaug som en liten prikk der fremme

Men før du kommer hit, skal du sirkle deg gjennom skog og snaufjell, langs flotte vann og bratte skråninger. Hele tiden stiger du i terrenget og på et tidspunkt får du øye på varden på Grønhaug, langt der fremme. Og la deg ikke lure, det er veldig langt igjen fra du får øye på varden, til du er fremme. Det er som ei slalåmløype oppover, stien må opp og rundt vann, rundt noen mindre kløfter og små stup.

 

 

Grønhaug

Her er det altså ikke raskeste vei som gjelder. Lønn for strevet får du, når du er oppe. Det oppleves som om du er på høyfjellet, på ene siden ser du mot Moi, uten at du får øye på noen bebyggelse, i motsatt retning ser du starten på juvet ned i Drangsdalen. Mot venstre i Nordlig retning, ser du de gigantiske tallerken-antennene på jordstasjonen i Hofsherad. Samtidig er du helt alene her oppe.

 

Starten på veien fra Grønhaug

Etter en god matpause, tusler vi ned av selve Grønhaug toppen. På vei opp ser du skiltene videre hvor vi skal fortsette nå. Det er et betydelig stykke å gå mellom Grønhaug og Solliknuden også, og igjen vandrer vi i flott terreng over tregrensa. Badevann florerer det av her oppe, så om du ønsker å bade, så har du «1000 muligheter». Du verden så flott det er her oppe, det er bare å nyte.

 

Der er Solliknuden

Etter hvert som vi nærmer oss Solliknuden, blir det mer klart hvilken av toppene dette er. Varden her oppe er ikke på noen måte like flott som på Grønhaug, men den er markert. Den er kun 11 meter lavere og rager da altså 620 meter over havet. Begge toppene har postkasse med bok…. ja, du vet resten… Det er klart for ny matpause på oss. Vi hadde med godt med vann, for i år var mange bekker uttørket i varmen.

 

 

Siste del mot bilen

Så var det siste etappe ned mot Moi igjen, fortsatt langløypa. I bildegalleriet nederst i artikkelen, blir du vist i detalj hvilken vei du skal gå. Vi kommer til slutt ned mot vannverket til Lund kommune og siste delen mot bilen går på fin grussti. Alt etter hvor travelt du måtte ha det og hvor mye du vil nyte de flotte vannene og toppene underveis, bør du sette av mellom 5 og 7 timer på turen. Da er alle pauser og stopp medberegnet.

 

Hvordan komme hit:  Kjør E39 til tettstedet Moi i Lund kommune. Kjør inn i sentrum og følg skiltingen mot Lundheim Folkehøgskole. På oppsiden av skolen finner du flott tavle og skilting. Turen starter her. For mange, tar turen hele dagen. Vi snakker altså om den lengste rundløypa.

Startpunktet. Det er ei rød løype, som betyr en krevende runde.

Det er en skogstur i starten dette

Start ved rød pil

Merking, sti og skilting er upåklagelig

Det florerer av denne type små vann oppover

Det er flott her om sommeren

Grønhaug som en liten prikk øverst, litt mot høyre

Vi går slalåm mellom en vrimmel av slike vann

Om vi nærmer oss Grønhaug eller Grønhaug nærmer seg oss…

Ikke langt igjen nå

Rett før Grønhaug ser du skiltet her. Vi skal mot Nordaheie/Moi etterpå

Der er den flotte varden på Grønhaug

Bak til høyre, ligger Drangsdalen

Ser du nøye etter, ser du tallerkene i Hovsherad helt til venstre i bilde

Vi forlater Grønhaug og skal mot Solliknuden

Man får en opplevelse av å være høyere oppe enn 631 moh

Nydelig terreng å vandre i

Sett av hele dagen på denne runden

Man har det ikke travelt med å bli ferdig med dette

Lettgått i perioder

Et av maaaange badevann

En fantastisk dag i fjellet

Solliknuden

Ikke like imponerende varde nei

Fortsatt på topp

Utsikt fra Solliknuden

Fra Solliknuden følger du skiltet «Heiavatn/Moi

Farvel til Solliknuden

Ville du bade sa du ?

Flott natur

Nå «faller» vi i terrenget

Fin sommerdag

Jeg likte meg godt her

På vei ned går vi forbi to varder som er vanskelige å forklare

Sommer i Sør Rogaland

Så var vi nede ved gangveien

Stort sett gangvei tilbake. Takk for turen.

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Lund, Rogaland, Sokndal, Tid: Heldagsturer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.