Skarstøl, Løkjelsvatnhytta, Hårlandsnibbene

Kraftig zoomet bilde av Hårlandsnibbene

Vi er tilbake i Etnefjellene, og skal nok en gang til Hårlandsnibbene (Hårlandsnepane) ikke langt fra den flotte Løkjelsvatnhytta. Selvfølgelig skal vi innom hytta også, men vi må være så ærlige å inrømme at det er Hårlandsnibbene som er målet for turen. Til dere som følger siden her, så vet dere at vi har vært her før, men denne gang skal vi gå en helt annen vei opp. Startpunktet for dagens tur, er fra Skarstøl. Her er det stor fin parkeringsplass (40 kroner i avgift) med stor informasjonstavle og skilter.

Her skal du opp til høyre

Skiltene på bildet over, ser du i bakgrunnn her… Følg mot Løkjelsvatn.

Det er en svingete vei oppover her, men det er bare å kjøre på, parkeringsplassen finner du ved veiens ende. Eller det vil si, så langt du får kjøre med bil. Her starter fotturen. Du følger skiltet mot Løkjelsvatnhytta. Skiltingen og merkingen på denne turen er førsteklasses. Så vi labber avgårde.

Tavla ved parkeringsplassen

Du følger skiltingen som vist her.

Vi skal gjennom porten, og første delen går på grusvei.

Ny tavle lengre oppe

Det er noe stigning, men aldri bratt

Sammenlikner du denne turen, med brattløypa opp fra Hårland, var den mye brattere, mer krevende, men kortere. Denne veien opp er lengre, men betydelig enklere å gå. Her tar du mye av høydemeterne med bil, så høydeforskjellen blir betraktelig mindre. 

Første avsats. Vær obs på at vannene her er regulert

Vi skal videre oppover og vi nærmer oss slutten på veien

Vi skal opp enda en avsats på vei

Det er viktig å få med at flere av vannene her er regulert. Det betyr at det kan være farlige strømninger og varierende mengde med vann. Vær spesielt OBS på det. Ser du på bilde over, sirkler veien seg videre.

hmmm…

Her oppe kan du gå over til den kjente Olalia Fjellstove

Veien går mot slutten inne ved hyttene, og vi skal ut i terrenget

Vi skal mot Løkjelsvatnhytta

Fantastisk flott her oppe

Så er vi i gang i terrenget

Vi treffer de vanlige vennene våre

Opp og gjennom denne kløfta

Nå begynner det å likne høylandslandskap. Etterhvert forsvinner trærne og vi kommer over skogsgrensa. Det er enda noen flater før vi kommer opp til Løkjelsvatnet / Lykilsvatnet, men det går radig dette.

Ingen trær lengre

Flott og lettgått

Her oppofra er det ei merket løype over til Svandalen ved Sauda også.

Løkjelsvatnet

Vi følger vannet bort mot Turisthytta

En terning kommer til syne

Og der er Løkjelsvatnhytta

Grei informasjon

Da var vi ved hytta

Veldig fin hytte

Rett før du kommer til hytta, vi snakker kanskje ikke om mer enn 100 meter, er det en demning du gikk over. Denne viser vi i bilde under. Det er derfra den nødlede (vardet) stien til Hårlandsnibbene starter. Den starter fra dammen på den siden som er nærest hytta.

Utenfor billedkanten, helt til høyre her, starter stien til Hårlandsnibbene

Nødlet mot Nibbene

Her ser du BAKSIDEN av Hårlansnibbene. Vi skal opp på dem, fra baksiden

Men la oss få lov å komme med en bemerkning her. Mange vil oppleve at det er vanskelig å komme seg opp på selve Nibbene. Dette er også langt på vei riktig. Det er ikke alle som vil være komfortable med å gå helt opp, det skal vi ha respekt for. Høydene her er store, og føler du ikke for det, så går du IKKE helt opp. Ferdig med saken. Mange vil kunne gå et stykke opp og du får «nesten» like god utsikt derfra.

Utsikt fra Hårlandsnibbene

Vi har vært så heldige å få bruke en Dronevideo fra Hårlandsnibbene i solnedgang. Denne videoen er det Fotograf Svein Egil Økland i Ølen, som skal ha all ære for.

Hvis du ikke har fått lyst å ta turen etter å ha sett filmen over, skjønner jeg ingenting ! Det er en magisk plass dette, og absolutt en tur du bør, jeg vil si må, ha med deg. Det er bare å nyte.

Der ser du veien du kjørte opp mot parkeringsplassen

Her stuper det rett utfor, så har du høydeskrekk, så går du ikke helt opp nei.

Om hun er fornøyd ?

Høyt ja

Langt fra alle er komfortable med veien opp

Vi starter tilbaketuren, først mot hytta, så tilbake til Skarstøl. Det er minuset med å ha kun en bil, turen må starte og stoppe på samme plass. Hadde vi hatt en bil ekstra, kunne vi gått brattløypa ned til Hårland, da ville dette blitt en rundtur.

Startet returen og er på vei tilbake til hytta, som du ser der borte

Da vi kun hadde en bil med oss, blir det samme vei tilbake

Kjempefint i høyden her oppe

Kreativ nødling

Der oppe var vi. Zoomet bilde.

Klikk på bilde for større visning

Hvordan komme hit:  Kjør E-134 fra Haugesund og til Etne. Kjør gjennom Etne og bittelitt til, så kommer du til avkjørselen mot «Litledalen». Du skal inn der. Fortsett denne veien 7-8 kilometer, til du kommer til ei bru. På andre siden av brua ser du veiskiltet til Hårland. (Et lite skilt som ofte står på husvegger i byen for å fortelle hvilken gate du er i) Her tar du til venstre og følger veien til du kommer til skiltet «Skarstøl Parkering 40,- kroner» som du ser nest øverst i artikkelen her. Her følger du skiltingen mot Skarstøl og du kjører til parkeringen med den store informasjonstavlen. Turen er mellom 12 og 13 kilometer tur/retur. Tar du med alle former for pauser, fotografering og matinntak kan det fort gå mellom 4 og 5 timer dette. God tur.

Dette innlegget ble publisert i Gjerdeklyver, Hordaland, Normal, Rogaland, Tid: 3 - 5 timer, Utfordrende. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.